Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De har gjort bort sig – det är extremt pinsamt”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN
Puljujärvi firar JVM-guldet med Sebastian Aho och Patrik Laine 2016. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AP LEHTIKUVA

Finske stortalangen Jesse Puljujärvi spåddes en lysande framtid i NHL – men lämnar nu Edmonton för spel i Kärpät.

En övergång som har skapat reaktioner i Finland.

”Det här är extremt pinsamt för Edmonton Oilers”, skriver Ilta Sanomats Sami Hoffrn.n. 

Jesse Puljujärvi dominerade i det stjärnfyllda finska lag som vann JVM 2016 och i den efterföljande NHL-draften valdes han som nummer fyra totalt av Edmonton Oilers. Puljujärvis flyttlass till Kanada gick samma sommar men efter tre säsonger utan att ha lyckats ta en fast plats i Oilers vänder han nu hemåt.

– Kroppen känns bra och frisk. Det känns bra att komma tillbaka till Kärpät och hjälpa laget, säger Puljujärvi.

21-åringen är fostrad i Kärpät och gjorde som 18-åring 28 poäng på 50 matcher i Liiga-klubben. Han har nu skrivit ett ettårskontrakt.

– Det är fantastiskt att Jesse bestämt sig för att skriva på för hela säsongen. Jesse har fysiken, skickligheten och talangen för att spela i NHL. Vi vill hjälpa och stötta honom på vägen mot det målet, säger sportchefen Harri Aho till klubbens hemsida.

”Gåtan med Puljujärvi”

Förra säsongen trodde många att genombrottet i NHL skulle komma. Men det slutade med 9 poäng på 46 NHL-matcher – innan en höftskada med efterföljande operation avslutade hans säsong i förtid.

Varför Jesse Puljujärvi inte lyckats slå sig in med Connor McDavid, Leon Draisaitl & Co har skapat stora spekulationer både i Finland och i Nordamerika.

”Gåtan med Puljujärvi” har Edmonton Journal kallat situationen och i sommar fick Oilers beskedet att han ville flytta.

- Jag skulle vilja ha en nystart i en annan NHL-klubb, sa Puljujärvi till Yle.

Men någon trejd har det inte blivit och nu står det i stället klart att Jesse Puljujärvi vänder hem till Finland för att få ny fart på karriären.

”Det är extremt pinsamt”

Ilta Sanomats hockeyskribent Sami Hoffrén skriver att Puljujärvis beslut är det bästa och smartaste val han kan göra i det här läget av karriären och att värvningen är massivt lyft för hela finska ligan. Men han skriver även att det väcker frågor kring vad som gått fel.

”Misstag har gjorts från båda sidor”, skriver Hoffrén, och riktar samtidigt hård kritik mot hur hans NHL-karriär hanterats.

”Det är uppenbart att Oilers har gjort bort sig när det kommer till Puljujärvi.  Det är extremt pinsamt att klubben inte lyckats göra en NHL-spelare av deras förstaval. Oilers har antingen misslyckats med sin scouting eller med sin spelarutveckling”.

Puljujärvis kontrakt innehåller klausul

Puljujärvis kontrakt med Kärpät innehåller en klausul som gör det möjligt för Jesse Puljujärvi att återvända till när som helst NHL innan 1:a december. Det är sista datum för NHL-klubbarna att plocka in spelare i truppen utan att tvingas gå via waivers, och det var också det datumet ifjol som Toronto Maple Leafs till slut lyckades komma överens med William Nylander.

Edmonton Oilers har nu tre alternativ. Försöka trejda Puljujärvi till en annan NHL-klubb, försöka övertala honom om att återvända eller helt enkelt acceptera att han spelar i Finland kommande säsong.

Om Puljujärvi stannar kvar i Kärpät väntar en match på svensk mark för 21-åringen 8 oktober, då Kärpät ställs mot Skellefteå AIK i CHL.

https://twitter.com/OulunKarpatFi/status/1166234264985309184