Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
 Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Sundin: "Han har alla möjligheter att bli stor"

Publicerad

Mats Sundin spelade 1 346 NHL-matcher under 18 år. Och gjorde 1 349 poäng.

Nu vill han att fler unga svenska spelare gör som honom och blir storstjärnor under lång tid.

– Den som jag personligen har mest förväntningar på är Nicklas Bäckström, säger Sundin.

Snart 42-årige Mats Sundin har tillbringat halva livet i Kanada där hans spelade för de tre NHL-klubbarna Quebec, Toronto och Vancouver.

Sundin bor numera hemma i Stockholm och kan se tillbaka på en fantastisk NHL-karriär, precis som hans kollegor i superstjärnebranschen Peter Forsberg och Nicklas Lidström.

"Landeskog har alla möjligheter"

Sundin pratar engagerat om de yngre svenska NHL-spelarna, däribland 20-årige Gabriel Landeskog, som under sin andra NHL-säsong i Colorado är ny lagkapten.

– Jag såg honom i VM. Han har alla möjligheter att bli en av våra stora stjärnor i NHL, säger Sundin till SportExpressen.se.

– Men arbetet börjar när man kommer in. Jag vet själv när jag var 19 år och hade skrivit mitt första NHL-kontrakt att "nu är jag hemma". Men då börjar egentligen det riktiga arbetet. Det är lång väg för alla våra unga svenska killar som kommer in, att de ska etablera sig, inte bara vara i NHL några år. Man vill att de ska kliva upp och bli en storstjärna och ta ett större ansvar i NHL-lagen, säger Sundin.

"Har mest förväntningar på Bäckström"

Han preciserar sig:

– Den som jag personligen har mest förväntningar på är Nicklas Bäckström, att han ska ta nästa steg och verkligen etablera sig som en topp fem-topp tio-spelare i NHL och att han tar på sig mer av en ledarroll i Washington. Det hade varit kul att se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag