Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strejkade sig bort efter en infekterad pengatvist

Bure gjorde sju säsonger i Vancouver Canucks. Foto: © BILDBYRÅN
Bure i Vancouver 1997. Foto: © BILDBYRÅN
Pavel Bure, 2014. Foto: CHRISTIAN ORT / BILDBYRÅN GEPA PICTURES

LOS ANGELES. Han kom in som en virvelvind i NHL.

"The Russian Rocket" blev snabbt Pavel Bures smeknamn.

Den snabbaste spelaren ligan någonsin hade sett.

Han var 25 år före sin tid och skulle ha gjort ännu större succé i dagens NHL med de regeländringar, som kommit under de senaste åren.

– Han var en av mina stora idoler och så fick jag chanser att spela med honom i Vancouver, det var fantastiskt, säger Markus Näslund.

Pavel Bure var både en artist och en gåta.

– Han var den förste riktiga världsstjärnan i Vancouver Canucks. En fantastiskt intressant, annorlunda och spännande spelare att titta på. Och en stor målskytt. Hans plats i Hockey Hall of Fame reflekterar allt detta, säger en av Kanadas mest kända hockeyjournalister, Iain MacIntyre på Sportsnet.

Pavel Bure var ett hockeyns underbarn, som blev känd genom sitt spel i CSKA och det sovjetiska landslaget.

Efter tre säsonger i CSKA kom han till NHL inför säsongen 1991-92 sedan Vancouver hade listat honom som nummer 113 i draften 1989.

Blev utsedd till årets rookie

Han vann Calder Trophy som NHL:s bäste rookie 1992 och var sedan med och tog Canucks till final i Stanley Cup 1994.

Efter sju säsonger trejdade Vancouver sin ryske anfallsstjärna till Florida sedan han strejkat för att få flytta vidare. I Florida vann Bure två år i rad Rocket Richard Trophy, som ligans bäste målskytt.

– Jag var lagkamrat med Pavel både i Vancouver och Florida, vilket jag är glad över för han var målvakternas skräck. Han kom med sådan fart och hade ett stort tålamod när han hade åkt till sig ett friläge. Han väntade helt enkelt ut målvakterna och när de hade gjort sin rörelse placerade han ofta pucken mellan benskydden på dem. Han var en mästare på att hitta den där luckan, säger förre NHL-målvakten och numera scouten för Montreal Canadiens, Sean Burke.

Bure var en NHL:s första rockstjärnor på isen med sin fart, sitt långa hår som fladdrade i vinden när han flög fram på skridskorna och sin eleganta klädsel vid sidan av rinken.

Markus Näslund kom till Vancouver i en trejd från Pittsburgh under säsongen 1995-96.

– Ett av mina bästa hockeyminnen från åren i NHL är när jag under serieupptakten 1997 fick förmånen att bilda kedja med Pavel Bure och Mark Messier när vi inledde seriespelet med två matcher mot Anaheim i Tokyo. Matcherna arrangerades i Japan därför att NHL ville marknadsföra ligan inför OS 1998 i Nagano, som ju var förste gången proffsspelare från Nordamerika fick vara med i de olympiska spelen, säger ”Macke”. 

 

I 2013 pensionerades Bures tröjnummer av Vancouver Canucks. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

 

”Kunde inte ta ögonen från honom”

Skridskoåkningen och klubbtekniken kombinerat med ett vasst skott gjorde Pavel Bure till en fruktad avslutare i NHL.

Han var en naturlig talang, men nöjde sig inte med det. Bure jobbade stenhårt med att förbättra sig och ha ett register av dragningar att välja bland när han hade åkt sig till frilägen.

– När man får förmånen att spela med de bästa i ligan lär man sig hur de tänker. Pavel åkte bara rakt in på lassen och tvingade målvakterna att ta första steget och så fort de öppnade benskydden satte han skottet där. Han hade en snabb release, så det sa bara pang.

Iain MacIntyre poängterar att det är svårt att jämföra spelare från olika tidsepoker, men gör den här jämförelsen ändå:

– Sporten utvecklas, men den ende spelaren i dagens NHL som relativt sett har samma speed som Bure hade är Edmontons Connor McDavid. Och hans rankas ofta som den bäste spelaren i världen i dag. Det säger en del om Bure. Han hade en remarkabel acceleration och var omöjlig att stoppa i en-mot-en-situationer. Du kunde inte släppa dina ögon på honom när han hade pucken.

Tre saker om Pavel Bure:

1) Hans pappas släkt kom från Schweiz och var klockmakare åt den ryske tsaren under åren 1815-1917.

2) Pavels yngre bror Valeri tillbringade tio år i NHL. Bröderna Bure var under en kortare period lagkamrater i Florida.

3) Pavel Bure gjorde 60 mål två säsonger i rad i Vancouver, 93-94 och 94-95. Han nådde 58 och 59 mål i Florida 99-00 och 00-01. Totalt producerade han 779 poäng, 437 mål och 342 assist, på 702 matcher i NHL.

Bures tid i Vancouver slutade med bittra känslor mellan honom och klubben.

Han drogs med knäskador och det var bråk om hans lön.

Han blev så småningom trejdad till Florida, där han tillbringade fyra säsonger innan han avslutade karriären med två år i New York Rangers.

Han gjorde sin sista match där säsongen 2002-03, men hoppades kunna fortsätta. Först 2005 kom det officiella beskedet att han hade spelat färdigt, hans knän var slut.

 

Bure med priset som årets rookie 1992. Foto: BILL BECKER / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Umgicks med de andra ryssarna

Utanför isen var Pavel väldigt privat och umgicks mest med de andra ryska spelarna i ligan och en nära vänkrets.

– Han var en väldigt reko kille, men lite svår att komma in på livet. Jag har träffat honom i Moskva några gånger under senare år när jag varit där i hockeyärenden, säger Sean Burke.

Under tiden i NHL var Pavel Bure ofta ryktenas och rubrikernas man även utanför isen.

Det gällde hans privatliv. Bara fem dagar efter det att han anlände till Nordamerika gifte han sig med amerikanska fotomodellen Jayme Bohn. Ett skenäktenskap visade det sig, iscensatt av Bures rådgivare som säkerhet för att kunna stanna med ett visa om han och Canucks samarbete skulle bli kortvarigt. Ett år senare var de skilda.

Ett kärleksdrama med Bure, ryska tennisstjärnan Anna Kournikova och en annan rysk NHL-stjärna, Sergej Fjodorov, fyllde skvallertidningarna under slutet av 90-talet.

Uppgifter cirkulerade år 2000 att Bure och Kournikova, som var 18 år och tio år yngre, var förlovade. Något som de båda dementerade. Ett år senare gifte hon sig med Fjodorov i Moskva för att skilja sig bara något år senare.

Pavel Bure och Mikael Tellqvist, år 2000. Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN

Stämde ett flygbolag

Pavel gifte sig med modellen Alina Khasanova i Moskva den 10 oktober 2009 inför 300 gäster och de har nu två barn.

Bure har vid några tillfällen stämt tidningar, som skrivit illa om honom och stämde även flygbolaget British Airways 2006 sedan kaptenen tagit honom för en bråkig fotbollssupporter och vägrat hockeystjärnan att stanna ombord. Bure fick skadestånd av flygbolaget.

Han figurerade också i media utpekad som att ha nära kontakter med den ryska maffian i USA. Sådana uppgifter förekom till och från under 90-talet när vågen av spelare från Ryssland tog fart i NHL. FBI utredde uppgifterna, men några åtalsbara fakta kom aldrig fram. Bure avfärdade uppgifterna som "rykten".

Pavel Bure fick vänta sex år innan han blev invald i Hockey Hall of Fame. När han kom in hösten 2012 var han i gott sällskap med Mats Sundin, Joe Sakic och Adam Oates.

Vancouver Canucks pensionerade hans tröja med nummer 10 under en ceremoni i Rogers Arena den 2 november 2013.

De gamla bråken var glömda, den ryska raketen hade landat där färden i Nordamerika började.