Stora frågetecknet inför NHL-draften: Vågar de välja ryssar?

Ivan Mirosjnitjenko, i galler, är en av de ryssar som ett vanligt år hade varit favorit att gå i den första rundan.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Gary Bettman.
Foto: CHRIS YOUNG / AP CP

NHL har tillåtit klubbarna att välja ryska spelare i helgens draft i Montreal. 

Men efter Rysslands fängslande av Philadelphia Flyers-målvakten Ivan Fedotov spekuleras det om att det ändå kan bli ytterst få ryska val i förstarundan. 

– Klubbarna riskerar att slänga bort sitt val om de plockar en ryss, säger Viaplays expert Mattias Norström. 

Efter Vladimir Putins invasion av Ukraina har NHL fortsatt att tillåta ryska spelare i ligan och det är inga undantag under årets draft i Montreal. 

Därför är den stora frågan inför draften om klubbarna kommer att våga välja ryssar. 

– Jag vet inte om någon har svaret, säger Seattles sportchef Ron Francis, vars klubb för närvarande har tolv val över sju omgångar, inklusive fjärdevalet i första rundan. 

– Det är verkligen okänt just nu så det gör det, tror jag, lite mer riskabelt än tidigare år, säger Francis till nyhetsbyrån AP. 

Experten: ”Inte säkert att spelaren finns tillgänglig”

I vågskålen ligger flera parametrar: 

Är det etiskt försvarbart att välja en rysk spelare? 

Kommer spelaren att komma i väg från hemlandet eller kan han tvingas, likt fängslade Ivan Fedotov, att stanna i Ryssland? 

– Klubbarna riskerar att slänga bort sitt val om de plockar en ryss, efter det som hände med Fedotov. Det är inte säkert att den draftade spelaren finns tillgänglig i slutändan, säger Viaplays expert Mattias Norström. 

Såväl NHL:s vice kommissionär Bill Daly som ligans chefsscout Dan Marr tror att osäkerheten kan leda till att klubbarna blir allt mer tveksamma. 

– Jag skulle inte ens vilja försöka gissa vad NHL-klubbarna tänker. Säg att man sitter där med en talang, ska man strunta i honom eller plocka honom och hålla tummarna att världen ser annorlunda ut om ett par år? säger Marr till AP. 

Svenske scouten har inte fått några andra direktiv

Chicagos svenske scout Niklas Blomgren menar att det är en svår fråga. 

– Det som har hänt med Fedotov är oroväckande, och egentligen allt som har skett i Ryssland under den senaste tiden. Samtidigt är det inte ungdomarnas, de som ska bli draftade, fel att Ryssland invaderat ett annat land, säger Blomgren. 

Var står Blackhawks i frågan? 

– Jag vet faktiskt inte. Det är beslut som tas över huvudet på mig. Jag har i alla fall inte fått några andra direktiv än vanligt. 

En klubb som inte har tvekat i frågan är Detroit Red Wings. Sportchefen Steve Yzerman berättar för AP att allt är sig likt. 

– Vi har föreberett våra lisor som vanligt. Vi kommer drafta väldigt bra spelare för framtiden, säger Yzerman. 

Många experter tror att klubbarna inte kommer att använda sina förstaval på ryssar, men att de kan bli aktuella i de nästkommande valen och rundorna. Det innebär att supertalanger – exempelvis Danila Yurov och Ivan Mirosjnitjenko – som annars hade valts bland de 32 första kan hamna längre ned i rangordningen. 

– För mig är det egentligen samma sak. Jag tycker att om klubbarna bestämt sig för att välja ryskt, då spelar det ingen roll om de gör det i första eller femte rundan, säger Mattias Norström. 

TV: Här lyfter Gabriel Landeskog Stanley Cup-bucklan

NHL-draftens tio första val

1. Montreal Canadiens

2. New Jersey Devils

3. Arizona Coyotes

4. Seattle Kraken

5. Philadelphia Flyers

6. Columbus Blue Jackets 

7. Ottawa Senators

8. Detroit Red Wings

9. Buffalo Sabres

10. Anaheim Ducks