Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora firandet i natt – tillbaka som vinnare

Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. De firade som om de hade vunnit Stanley Cup.

Och det är lätt att förstå spelarna i Vancouver Canucks, som efter en 18 dagar lång spelpaus kom tillbaka och besegrade topplaget Toronto med 3-2 efter förlängning i natt, svensk tid.

Man hämtade upp ett 0-2-underläge och i fokus hamnade lagkaptenen Bo Horvat med två mål och rookien Nils Höglander.

20-åringen från Bockträsk i Västerbotten stod för kvitteringen till 2-2, som kom med knappt åtta minuter kvar och tog matchen till förlängning.

Det var Höglanders 8:e mål den här säsongen.

Han var inte den ende svensken på isen, som blev uppmärksammad.

William Nylander, 24, gjorde comeback med dunder och brak i Maple Leafs efter fem missade matcher på grund av NHL:s ”Copvid-19 protocol” och visade inga tecken på rost.

”Nyllet” gav Toronto ledningen i matchen efter knappt fyra minuter efter en rush sedan Canucks slarvat bort pucken i mittzonen och John Tavres spelat fram svensken strax innanför den offensiva blå linjen.

William sköt ett välplacerat handledsskott i plockkrysset från den vänstra tekningscirkeln, som Vancouvermålvakten Braden Holtby var chanslös på.

Det var ”Nyllets” 100:e mål i NHL.

Han spelade sedan fram Auston Matthews till 2-0 i powerplay med fem minuter kvar av den andra perioden.

– Maple Leafs har verkligen saknat Nylanders speed och talang. Att han kan komma in och bidra med sådan fart och fina framspelningar är imponerande, sa experten Jennifer Botterill i Sportsnet tv-sändning av matchen i Kanada.

Själv var ”Nyllet” nöjd med sitt spel när han intervjuades i den andra periodpausen.

– Det känns allt bättre ju fler byten jag gjort. Jag var medveten om att det skulle ta ett tag att komma igång, då jag missade fem matcher.

Han bekräftade att Maple Leafs medvetet försökte få till långa byten, då man visste att motståndarna bara hade hunnit med två träningar efter det långa covid-uppehållet.

Men Canucks gav inte upp trots tvåmålsunderläget och jobbade sig tillbaka in i matchen.

Bo Horvat gjorde lagets första mål knappt två minuter efter Auston Matthews 2-0-mål sedan Nils Höglander med en lång framspelning från egen zon gett lagkaptenen ett friläge, som han inte missade.

Edler fick matchstraff 

Mittenperioden innehöll också en annan ”svensk incident” när Alexander Edler träffade Torontos Zach Hyman med en knätackling i mittzonen.

Edler fick fem minuter för knätackling plus matchstraff.

Han riskerar ytterligare straff för tacklingen i form av en eller två matchers avstängning, enligt expertpanelen hos Hockey Night in Canada.

– Det är en knepig situation, där Edler sträcker ut benet som en reaktion på att motståndaren är på väg att passera honom. Det är olyckligt och det går inte att förneka att det är en knätackling. Så domarna fattade ett riktigt beslut, sa förre NHL-målvakten Kelly Hrudey i Sportsnets tv-studio.

”Kunde inte vara med stolt”

Förlängningen var 1.19 minuter gammal när Horvat på nytt fick fritt fram från vänster i spel tre mot tre och avgjorde tillställningen.

– Jag kunde inte vara mer stolt över grabbarna. Vilken fantastisk kämpainsats, sa kapten Horvat till nhl.com efteråt.

Coachen Travis Green var också tagen efteråt.

– Det här var ingen vanlig seger med tanke på allt vi gått igenom, betonade Green.

Canucks hade ett tag 22 spelare på Covid-listan och två av dem var fortfarande inte tillräckligt friska för att spela igår, backen Nate Schmidt och forwarden Jake Virtanen.

Dessutom saknade man än en gång skadade förstecentern Elias Pettersson.

Vancouver och Toronto möts på nytt natten till onsdag, svensk tid.