Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor ilska mot NHL: ”Det är skandalöst”

Robin Lehner.
Foto: Fox News
Lehner står i mål i Vegas Golden Knights.
Foto: ASHLEY LANDIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Allt fler NHL-spelare vaccineras mot covid-19.

Trots det kvarstår ligans stenhårda restriktioner.

Det får svenske målvaktsstjärnan Robin Lehner, 29, att rasa. 

– Det är skandalöst. Vi måste börja väga in mental hälsa i det här, säger han på en presskonferens.

Den pågående NHL-säsongen har inte liknat någon annan för spelarna i ligan. 

Coronapandemin har medfört stenhårda restriktioner från NHL för att undvika att smittan ska spridas i lagen. På bortaresorna är spelarna i princip isolerade i sina hotellrum, och när de spelar på hemmaplan får de inte lämna sina hem i onödan. 

På senare tid har dock vaccinationerna mot viruset kommit i gång bland lagen. Det har i sin tur medfört förhoppningar att vissa av restriktionerna kan komma att lättas. Så ser det inte ut bli.

Det får Robin Lehner att se rött. Enlig honom har NHL lovat att lätta på restriktionerna i takt med att spelarna vaccineras. 

– Jag har fått höra att man inte kommer att ändra restriktionerna för oss spelare innan alla lag har vaccinerat lika mycket, så att det inte blir en konkurrensmässig fördel. Det gjorde mig galen, helt ärligt, säger han på en presskonferens.

Robin Lehner rasar mot NHL

Den svenske målvaktsstjärnan fortsätter:

– Vi måste börja se till den mentala hälsan runtom oss, inte bara i NHL utan i hela samhället. Att i princip tvinga oss att ta vaccinet trots att alla kanske inte vill ha det och sedan säga att man inte ändrar reglerna nu när vi har har tagit vaccinet är skandalöst. 

Robin Lehner har under sin karriär kämpat mot mental ohälsa. Han har ADHD, är bipolär och lider av posttraumatiskt stressyndrom. Lehner menar att aspekten med mental ohälsa bland spelare måste tas på större allvar när NHL beslutar att behålla sina hårda coronarestriktioner. 

– Ingen tänker på vad det här gör med en mentalt. Men det finns folk som har det svårt. Det är ett samhällsproblem. Men när regeringen och NHL sätter lika villkor i en tävling över människoliv är det inte okej, säger Robin Lehner. 

Under sin presskonferens liknade Robin Lehner spelarnas situation vid ett fängelse. En formulering han i efterhand ångrar, skriver han själv på Twitter.

”Jag ville inte göra någon upprörd”, skriver Lehner i ett inlägg.

https://twitter.com/RobinLehner/status/1384942560297328641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1384942561383571459%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tsn.ca%2Fvegas-golden-knights-goaltender-robin-lehner-clarifies-covid-19-comments-in-twitter-thread-1.1627599