Stjärnorna hyllade 9-åriga Leighton

Leighton Accardo i november 2019.
Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS BROWN / REX/IBL

LOS ANGELES. Det var en match som Arizona Coyotes inte fick förlora.

Inte bara för behovet av poäng i kampen om en slutspelsplats.

Lördagens möte med St. Louis Blues handlade minst lika mycket och att hylla minnet av 9-åriga Leighton Accardo, som förlorade kampen mot cancer i november förra året.

Hon blev före nedsläpp i Gila River Arena upptagen i klubbens Ring of Honor, där Wayne Gretzky och några andra legendarer har plats.

– Vi ska vända det här 0-2-underläget och vinna matchen för Leighton, sa lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson under en tv-intervju i den första pausen.

Det var precis vad Coyotes gjorde.

Man stod som segrare med 3-2 när slutsignalen kom.

– Det här var en känslofylld dag med Leightons familj på plats, men den fick ett lyckligt slut. Vi saknar hennes närvaro, sa coachen Rick Tocchet efteråt med gråten i halsen.

Leighton Accardo spelade själv hockey och var en superfan och hedersmedlem i Arizona Coyotes. 

Hon signerade ett ettårskontrakt med Coyotes i februari 2019 och blev klubbens speciella ambassadör i samband med NHL:s årliga ”Hockey Fights Cancer”.

Leighton fick komma in i omklädningsrummet före en NHL-match för två år sedan och hålla i lagets peptalk. Hon tog också Oliver Ekman-Larssons plats vid det ceremoniella nedsläppet den gången.

Leighton Accardo hyllades

Coyotesspelarna beundrade alla hennes mod och flera år långa kamp mot cancern, så tillsammans med klubbledningen planerade man en hyllning som skulle ge en bestående effekt.

Resultatet blev att välja in Leighton Accardo i den speciella ”Ring of Honor” ovan läktaren i hemmaarenan, där sedan tidigare Wayne Gretzky, Keith Tkachuk, Jeremy Roenick, Teppo Numinen, Dale Hawerchuk, Thomas Steen och Bobby Hull har plats.

Nu står det 49 Leighton där och Coyotes bär hela den här säsongen en dekal på hjälmarna med ”LA49”.

Inför lördagens hemmamatch bar spelarna speciella tröjor med hennes namn och nummer under uppvärmningen på isen.

– En fantastisk ära och vi är alla så tacksamma. Vi visste att Coyotes skulle göra något speciellt, men det här fick oss att tappa andan när vi fick höra om det, sa mamma Carly inför lördagens ceremoni före nedsläpp mot St. Louis.

Hon fanns på plats tillsammans med maken Jeremy, som till vardags är en av basebollaget New York Mets assisterande pitching coaches.

Leightons syskon Larson, LeeAnne och Locke var också där.

– Av förståeliga skäl var det här en speciell kväll för en speciell person och hennes familj. Vi kan bara försöka föreställa oss vad Leighton gick igenom, sa Oliver Ekman-Larsson i tv-intervjun med Bally Sports efter den första perioden.

Han lovade att laget skulle vända 0-2 till seger för Leightons skull.

Och det gjorde man, alltså.

Arizona vann mot St. Louis

Coyotes spelade nu sin första match hemma efter en rekordlång turné av nio bortamatcher under en närmare tre veckor lång period och hade fem raka förluster.

Tillbaka i kassen var målvaktsstjärnan Darcy Kuemper, som hade missat lagets senaste 19 matcher på grund av en skada.

– Det var tufft att komma tillbaka och spela efter en sådan lång tid, men det här var en match jag absolut inte ville missa när vi nu skulle hylla Leighton, sa Kuemper efteråt.

Efter mål av Bluesduon Sammy Blais och Tyler Bozak i den första perioden stormade Arizona tillbaka med fullträffar från Alex Goligoski och Clayton Keller under mittenperioden.

Coyoytes avgjorde sedan efter fyra minuter av den sista perioden när Michael Bunting, 25, levererade sitt första matchavgörande mål i NHL.

OEL hade assist till Kellers 2-2-mål.

Niklas Hjalmarsson var beviset på lagets uppoffrande spel för att vinna matchen som en hyllning till Leighton genom att täcka sex skott, mest av alla i laget.

Med nattens vinst klättrade Arizona förbi St. Louis och upp på den fjärde och sista slutspelsplatsen i NHL:s West division.

Men Blues har två matcher till godo.