Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans beslut: Går miste om 3 900 000

William Nylander
Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN
Tyler Bertuzzi
Foto: JEFFREY MCWHORTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES KRUPA / AP
William Nylander
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN
Duncan Keith
Foto: NAM Y. HUH / AP

Bara ett fåtal NHL-spelare har ännu inte vaccinerat sig mot covid-19.

En av dem: William Nylander, 25.

– Jag är ännu inte fullvaccinerad, men kommer att vara det när säsongen börjar, säger Torontostjärnan enligt Sportsnet.

NHL-premiären närmar sig med stormsteg. Ännu har inte alla spelare valt att vaccinera sig mot covid-19 – något som kan ställa till en del problem. Lagen ser ut att tvingas klara sig utan de ovaccinerade spelarna i vissa matcher. Och spelarna riskerar att förlora miljonbelopp.

Svenske superstjärnan William Nylander har ännu inte bästa tänkbara skydd mot sjukdomen, men ger nu lugnande besked till alla Toronto Maple Leafs-supportrar.

– Jag är ännu inte fullvaccinerad, men kommer att vara det när säsongen börjar, säger Nylander enligt Sportsnet.

25-åringen förklarar att han har haft en del andra hälsorelaterade saker som han behövde ordna innan det var dags för ”coronasprutorna”.

– Jag vill bara göra rätt sak. Att vara vaccinerat kommer att hjälpa alla och en del i det är att kunna hjälpa laget att lyckas med vår målsättning, så det var ett ganska enkelt beslut, säger Nylander.

Inget vaccinationskrav

Nylander missade en del av fjolårssäsongen efter att ha varit i kontakt med människor som kan ha haft covid-19. När han väl var på isen var han en av lagets ledande spelare. 25 åringen gjorde 42 poäng, varav 17 mål, på 51 matcher. Och vann sedan lagets interna poängliga i slutspelet på fem fullträffar och tre målgivande passningar.

NHL och spelarorganisationen NHLPA har inte infört några krav på att spelarna måste vaccinera sig, men det finns rekommendationer. Och dessutom får spelare som inte har tagit spritorna problem när de ska resa mellan USA och Kanada.

Karantänsregler gör det nästan omöjligt att vara en del av laget på ”andra sidan gränsen”. Sportsnet skriver att 98 procent av spelarna i ligan har tagit vaccinet, men att det återstår 10-15 stycken. 

Bertuzzi missar miljonbelopp

Lagen i ligan han stänga av ovaccinerade spelare utan lön när ”coronaprotokollet” sätter stopp för att de är med på lagets aktiviteter.

Detroit Red Wings forward Tyler Bertuzzi har hittills vägrat att vaccinera sig mot covid-19. Nu ser han ut att missa lagets nio matcher i Kanada den här säsongen. 

Straffet: utebliven lön på 3,9 miljoner kronor.

Med nuvarande karantänsregler för ovaccinerade personer skulle det bli en logistisk utmaning för Bertuzzi att resa med laget fram och tillbaka över gränsen.

– Det är hans val. Jag kan inte tvinga någon att vaccinera sig. Jag är vaccinerad och det är min familj också, jag tror att det säger det mesta om var jag står, säger Detroits general manager Steve Yzerman till Daily Hive. 

I Edmonton ser Josh Archibald ut att missa betydligt fler bortaresor. Det kanadensiska laget har 32 matcher planerade i USA. 

– Det är förstås så att vi kommer att åka fram och tillbaka över gränsen till USA många gånger den här säsongen och det kommer att innebära andra förutsättningar för att spela mot ett amerikanskt lag än ett kanadensiskt om du inte är vaccinerad, säger Ken Holland, klubbens general manager till the Oilers Now radio show, enligt Daily Hive.

Backstjärnan snart spelklar

Holland kan dock glädjas åt att backveteranen Duncan Keith inte ser ut att missa några matcher på grund av karantänsregler. 38-åringen har, efter noggrant övervägande, valt att ta vaccinera sig.

– För en del människor är det ett lätt beslut, för andra är det svårare. Jag är glad för att han kommer att vara fullvaccinerad och en del av vårt lag hela den här säsongen, säger Holland enligt Edmonton Journal.

I juli kom rapporter om att 70-90 spelare i NHL ännu inte hade vaccinerat sig mot covid-19. När säsongen startar ser det ut att vara färre än tio som inte har tagit det.

38-årige Keith är tillhör kategorin som behövde mycket tid för att ta sitt beslut.

– Jag tillbringade mycket tid med honom förra veckan och jag vet att han pratade med många människor. Jag vet att det var ett väldigt svårt val för honom att göra, säger Holland och fortsätter:

Backveteranen fortsätter nu att träna på egen hand i en vecka innan han ansluter till laget. Och han ser ut att hinna spela de tre sista försäsongsmatcherna före NHL-premiären.

– Jag är inte orolig för att han inte skulle vara redo, säger Holland.