Stjärnan spårlöst försvunnen i tre år

Foto: TVA Nouvelles
Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYR¿N
Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYR¿N

LOS ANGELES. Mike Ribeiro är NHL-stjärnan som försvann.

Ingen visste var han fanns under tre år sedan han lagt av efter säsongen 2016-17.

Inte ens hans egen agent.

– Om någon bad mig räkna upp tio killar, som jag gissade kanske skulle få problem med livet utanför rinken, så skulle inte Ribeiro finnas med där. Jag blev väldigt förvånad när jag läste om hans problem, säger Mattias Norström, som var lagkamrat med kanadensaren under några säsonger i Dallas Stars.

Själv berättade den idag 40-årige Ribeiro i en intervju med TVA Sports i Kanada i juli i år att han stängde dörren till hockeyn och offentligheten när han hade spelat färdigt.

Han led av depression och hade alkoholproblem under de sista åren i NHL och efter att ha avslutat karriären.

Enligt Puck Daddy anmälde sig Ribeiro till NHL/NHLPAS:s vårdprogram för missbrukare efter säsongen 2013-14 och var drogfri under två år innan han hamnade snett igen.

När Nashville Predators först satte upp Ribeiro på waivers säsongen 2016-17 och sedan skickat honom till farmarlaget Milwaukee Admirals i AHL när ingen av de andra klubbarna i NHL ville ta över hans kontrakt tappade NHL-stjärnan sugen.

– Jag fick nog av hockeyn, som bara hade blivit ett jobb. Jag kände ingen passion längre, berättade Ribeiro för TVA Sports under ett besök i Montreal i samband med hans pappas begravning.

Ribeiro tänkte ta några år och leva för dagen efter alla år av det inrutade livet som han hade levt som hockeyproffs sedan tonåren, då han debuterade i Quebec Major Junior Hockey League med Rouyun-Noranda Huskies säsongen 1997-98.

Då var han 17 år.

Hans hockeyresa gick sedan via AHL-lagen Fredricton Canadiens och Quebec Citadells till Montreal Canadiens, som draftade honom i den andra rundan 1998, och vidare till NHL-klubbar, som Dallas Stars, Washington Capitals, Phoenix Coyotes och Nashville Predators.

Ribeiro etablerade sig som en centerstjärna i NHL och en av de kedjekamrater han klickade bäst ihop med var Filip Forsberg i Nashville.

– Mike hade ett grymt spelsinne. Han var inte så snabb på skridskorna längre när han kom till oss i Nashville, men han hade förmågan att dra ned på tempot och locka till sig motståndarna för att i nästa ögonblick hitta mig med en öppnande passning när jag kom med fart, säger Filip.

”Jag får inte tag på honom”

Kedjan med Ribeiro, Forsberg och som tredje länk först James Neal och senare Craig Smith blev en av ligans mest fruktade linor.

– Ribeiro är en av de bästa centerforwards jag spelat med. Han var en jäkla smart kille med stora hockeykunskaper. Speciellt i powerplay hittade han lösningar som var imponerande och effektiva. Han var aldrig något fysiskt fenomen, men klarade sig på sitt spelsinne. Och han var en trevlig kille. Ja, en fantastisk människa, skulle jag vilja säga, berättar Filip.

Ribeiro gjorde tre säsonger i Nashville från säsongen 2014-15.

Hans poängproduktion föll under den sista säsongen i Predators och med den speltiden.

Ribeiro gick till general managern David Poile och bad om att få bli trejdad, men Predators kunde inte hitta någon klubb som ville ha honom.

Så man skickade honom till farmarligan AHL, där han avslutade säsongen 2016-17.

Sedan försvann han bara.

– Jag får inte tag på honom och det verkar ingen annan göra heller, sa hans agent Bob Perno i intervjuer hösten 2017.

Med tillägget:

– Inte för att jag har några intresserade klubbar. Ingen, varken här i Nordamerika eller i Europa, har framfört önskemål om att få skriva kontrakt med honom.

Uppgifter hade i flera år cirkulerat om att Ribeiro hade problem vid sidan av hockeyn. En polisanmälan från familjens barnflicka under första året i Nashville om att Ribeiro skulle ha föregripit sig på henne gick aldrig till rättegång utan en uppgörelse träffades privat.

– Jag märkte aldrig på honom att han hade några problem vid sidan av isen. Men jag hade ingen kontakt med honom sedan han lämnade Predators förrän han dök upp på rinken med en av sina söner för ett och ett halvt år sedan. Och då var han på glatt humör och kom förbi och hejade på oss alla, berättar Filip.

Mattias Norström om Ribeiro

Mattias Norström var lagkamrat med Mike Ribeiro under två säsonger i Dallas Stars 2007-08 och 2008-09.

Det var de två åren när Ribeiro producerade som bäst med poäng i NHL. Han gjorde 83 poäng respektive 78 poäng de två säsongerna.

– Det var nog när han var på toppen av sin karriär. Han var en skicklig spelfördelare och en väldigt bra lagkamrat, som kom till rinken med ett smajl på läpparna varje dag, minns Mattias.

När han några år senare läste om Ribeiros problem blev Notan förvånad.

– Någon misstanke om dåliga dryckesvanor när det gäller Ribeiro fanns aldrig på min radar. Han var väldigt sparsam med intag av alkohol när laget var på resa och vi gick ut och käkade. Kanske var det min nativitet, som svensk hade jag inte växt upp med droger på samma sätt som många av de kanadensiska och amerikanska spelarna i ligan.

– Men så mycket kan jag säga att om du bad mig räkna upp ett antal kandidater som jag trodde det skulle gå snett för efter karriären, så hade Mike Ribeiro inte funnits på min lista. Av vad jag minns var han aldrig ute när vi var hemma i Dallas, han hade ofta barnen med sig till rinken i samband med träningar.

Hur tuff är NHL-miljön när karriären går mot sitt slut?

– När lampan slocknar och tomheten kommer och karriären är över får många det svårt. Man hittar ingen plats när ingen frågar hur man mår längre, säger Mattias Norström.

Mike Ribeiro berättar i intervjun med TVA Sports att han hade tänkt leva partylivet när hockeyn var över. Att göra precis vad han ville.

Men efter ett år tänkte han om.

– När jag fyllde 40 år förändrade jag livsstilen. Jag ville ge min kraft och tid åt familjen. Jag ville visa mina barn en annan sida av mig själv. Jag ville vara nära dem och leva ett sunt liv.

Han har ännu inte officiellt deklarerat att karriären som spelare är över.

– Men jag tror att folk förstår det. Tids nog kommer jag att gå ut och säga det.

Härom året köpte han och hustrun Tamara ett hus i Nashville-förorten Brentwood och Mike är engagerad i sonen Noahs hockeylag som coach.

– Min dröm är att få bli coach i NHL en dag. Helst i Montreal Canadiens, det vore fantastiskt att få vara med och leda dem till en 25:e mästartitel. Gärna som assisterande tränare om min vän Guy Boucher får jobbet som head coach efter Claude Julien så småningom, säger Ribeiro.

Han och Tamara har också en dotter, Viktoria, och en yngre son, Mikael.