Stjärnan förlorar finalen igen och igen – och igen

Landeskogs familj inför rysaren
Foto: USA TODAY NETWORK / MARK J. REBILAS-USA TODAY SPORTS SIPA USA
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA TAMPA BAY TIMES
Foto: Eric Bolte / SIPA/IBL
Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEFF LEWIS / AP
Foto: Dirk Shadd / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

TAMPA. Stanley Cup-finalens största förlorare:

Tampas Corey Perry har ”lyckats” med att torska i Stanley Cup-finalen tre år i rad – med tre olika lag.

Det som utspelat sig på isen i Amalie arena på måndagsmorgonen, svensk tid, är en plågsamt bekant upplevelse för Tampas Corey Perry.

I fjol spelade 37-åringen i Montreal, som skrällde sig till Stanley Cup-final – och då fick han stå på andra sidan när Tampa Bay lyfte bucklan och firade. 

Året dessförinnan spelade Tampa final i ”bubbelslutspelet” mot Dallas Stars. Och även den gången fick Corey Perry stå och se på när Victor Hedman, Andrej Vasilevskij, Nikita Kutjerov och de andra stjärnorna vann.

Så förra sommaren, efter två raka förluster mot Lightning, bestämde sig Perry för att bästa chansen han kunde få att vinna Stanley Cup var att spela med Tampa, i stället för mot.

– Den där vinnarkulturen de har haft de senaste åren… Där jag befinner mig i min karriär – jag vill vinna. Jag vill vara del av det, och jag ser fram emot det, sa Perry när tvåårskontraktet var påskrivet.

Victor Hedman: ”Det är tufft”

Tampa var inte lika dominant under grundserien den här säsongen som tidigare, och Perry var inte samma offensiva spelare som tidigare i karriären, men man tog sig ändå hela vägen till final igen. 

Men den här gången räckte inte de ärrade vinnarna i Tampa till mot lavinen från Klippiga bergen. 

Hela Tampa Bay var sänkta efter förlusten. 

En sammanbiten Victor Hedman mötte media efter matchen.

– Det är tufft, när man är så när att vinna tre raka. Men vi förlorade mot ett grymt lag, de förlorade bara fyra matcher i slutspelet, de är välförtjänta mästare. Samtidigt kändes det som vi var alldeles nära. Det var två övertidsförluster och två tajta matcher, men i slutändan... det är tufft, säger Hedman. 

Vann Stanley Cup redan 2007

Trots de tre senaste årens upprepade nederlag i finalen så får man komma ihåg att Corey Perry faktiskt redan har sitt namn ingraverat på Stanley Cup.

Han var med när Anaheim, med stjärnor som Chris Pronger och Teemu Selänne, slog Daniel Alfredssons Ottawa Senators i finalen 2007 med 4–1 i matcher.

– När man är 22 år och får sitt namn på bucklan då har man ingen aning. Man tror det ska hända vartenda år, sa han för något år sen. 

Det året hade Pronger gjort det Perry nu försökt med flera gånger: Att vinna första säsongen med ett nytt lag, efter att ha förlorat finalen. Pronger hade kommit till Kalifornien efter en säsong i Edmonton, som förlorade finalen 2006 mot Carolina.

Corey Perry har också vunnit Hart Trophy som NHL:s mest värdefulla spelare 2011, och ”Rocket” Richard Trophy som målkung efter 50 strutar samma säsong. 

Tv: Se när Landeskog tar emot bucklan