Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Stekhet” Dahlén nära återförening med Elias

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX/IBL REX FEATURES

Elias Pettersson har tagit hela NHL med storm. 

Samtidigt kämpar hans gamla radarpartner Jonathan Dahlén för en NHL-plats i skuggan av stjärnorna. 

Men efter en tung start har Dahlén kommit i gång och är enligt Vancouver Sun nära en återförening med Pettersson. 

Säsongen 2016/17 var det en ung duo i Timrå som gjorde slarvsylta av motståndarförsvaren i hockeyallsvenskan. Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Pettersson noterades för imponerande 41 poäng, men det var Dahlén som var den stora stjärnan. Jonathan, son till NHL-ikonen Ulf Dahlén, gjorde 44 poäng och fick priset "Guldgallret" som ligans bästa junior. 

Mitt under säsongen trejdade Vancouver Canucks till sig hans NHL-rättigheter från Ottawa Senators och draftade sedan hans radarpartner Pettersson under sommaren. 

Men därifrån har de båda spelarnas karriärer gått åt lite olika håll. 

Dahlén lånades tillbaka till Timrå

Dahlén åkte över Atlanten för att pröva lyckan, men drabbades av körtelfeber och missade chansen att ta en NHL-plats. För att komma i form igen lånades han tillbaka till Timrå. Där stod han på nytt för en urstark säsong. 

Dahlén gjorde 44 poäng (igen) under grundsäsongen och var stekhet under slutspelet när han med sina 14 poäng tog upp Timrå till SHL igen. Han var Timrås stora hjälte och hade med all säkerhet blivit omnämnd som Sveriges hetaste hockeytalang. 

Om de inte vore för hans gamla radarpartner, Elias Pettersson. 

För efter att han draftats som nummer fem totalt av Dahléns lag Vancouver Canucks under sommaren gick Pettersson till Växjö Lakers. Där exploderade han. 

Pettersson slog Kenta Nilsson poängrekord för en junior från 1975/76 när han noterades för 56 poäng under grundserien. I slutspelet fortsatte succén när han med 19 poäng slog Axel Holmströms gamla rekord för slutspelspoäng och guidade Lakers till SM-guld. 

Elias Pettersson har tagit NHL med storm

Efter det reste både Dahlén och Pettersson till Vancouver. Pettersson för att få visa upp sig för dem för första gången, Dahlén för att revanschera sig själv. 

Dahlén tog inte plats i NHL direkt, utan har fått spendera säsongen i Vancouvers AHL-lag Utica Comets. 

Pettersson då? Jo, det har ni koll på. Den blott 20-åriga rookien har tagit hela NHL med storm. På sina 26 första matcher i världens bästa hockeyliga har han gjort 15 och 30 poäng. Det är överlägset bäst bland rookies och han är delad 35:a i den totala poängligan, 18 poäng bakom ledaren och ett av säsongens andra utropstecken, Mikko Rantanen.  

Pettersson har hyllats av storheter som Wayne Gretzky och nyligen utsåg Todd Bertuzzi honom till ligans tredje bästa spelare. 

Pappa Ulf om Jonathan Dahlén

Dahlén har samtidigt kämpat på, i vad man får kalla, skuggan av Pettersson. 

– Jag gillar honom, men han förstår att han måste bli lite starkare innan han kan lira i NHL. Han måste hitta sin grej, vad ska det vara?, sa Vancouvertränaren Travis Green om Dahlén i september. 

Därefter har Dahlén fått kämpa. 

Pappa Ulf har alltid funnits där som ett stöd för honom, och berättar i en intervju med Östersundsposten att sonens krokigare väg uppåt inte är något som oroar honom. 

– Det är inte alla som direkt tar plats i NHL. Många spelare får börja på lite lägre nivå och lära sig att kämpa för att komma högre. Men när det gäller hockeyn är jag bara förälder. Jag följer Jonathan och sitter uppe på nätterna och tittar på matcherna.

I en intervju med Sportsnet i november berättade Jonathan Dahlén att hans tränare tjatat och tjatat på honom om att förbättra sin defensiv och den svenska talangen skämtar om att han är dödstrött på ordet "defensiv". 

 

Dahlén nära en NHL-plats

I samma intervju hyllar han kompisen Pettersson och säger att hans framgångar inspirerar honom. 

Nu har det börjat synas. 

Jonathan Dahlén har varit stekhet den senaste tiden och fått såväl offensiven som defensiven att stämma. 

– Dahlén började säsongen bra, sen tystnade han något. Men jag har varit med några år och känner igen det här. Det är i början på året och runt jul man ser hur unga spelare har utvecklats - åt vilket håll de är på väg. Vad det gäller Jonathan så börjar han bli riktigt het, säger Uticas coach Trent Cull till Sportsnet.

Vancouver Sun kallar Dahlén för "on fire". 

Dahlén har tre riktigt fina matcher bakom sig och är nu uppe i 17 poäng, sjätte bäst av alla rookies. Tidningen spekulerar i att Vancouver Canucks snart kommer att kalla upp Dahlén till NHL. 

Så att han och Pettersson återförenas.