Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan: ”Tittade inte på varandra”

Nicklas Lidström.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lidström vann fyra Stanley Cup med Detroit.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Peter Forsberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Peter Forsberg vann Stanley Cup två gånger.
Foto: BRUCE BENNETT / BILDBYRÅN
Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin firar OS-guldet i Turin 2006.
Foto: JAN DÜSING

Under sex år var Nicklas Lidströms kontakt med Peter Forsberg i princip obefintlig.

Rivaliteten mellan deras respektive NHL-lag brutal.

– Man tittade nästan inte på varandra, säger Lidström i Hockeypuls podcast.

Det har beskrivits som en av de starkaste rivaliteterna i NHL under modern tid. Mellan 1996 och 2002 tog Colorado Avalanche och Detroit Red Wings hem två respektive tre Stanley Cup-titlar och matcherna mellan de båda lagen utvecklades till rena hatmöten. 

Allt började under Avalanches första säsong i Denver efter flytten från Quebec. I slutspelet delade Claude Lemieux ut en tackling på Red Wings-centern Kris Draper, en smäll som tog så illa att Draper inte bara förlorade några tänder.

Han bröt också okbenet, näsan och käken.

Det blev startskottet på en mångårig hatstämning mellan de båda lagen, som hade varsin svensk storstjärna i sina laguppställningar.

Vad det innebar för Peter Forsbergs och Nicklas Lidströms relation?

– Vi hade i stort sett en obefintlig relation under den tiden. Man pratade aldrig med varandra innan eller efter matcherna. Andra spelare kunde man träffa i korridoren efter matcherna, men det hände aldrig när vi spelade mot Colorado, säger Lidström i Hockeypuls podcast. 

Lidström om relationen med Forsberg: ”Obefintlig”

Enligt Lidström gick svenskarna i princip förbi varandra utan att utbyta några ord.

– Ja, så var det. Man tittade nästan inte på varandra. Jag vet att Peter berättat om när Kamensky, en ryss i Colorado, pratade med en av våra ryssar efter en match i Detroit fick han världens utskällning på bussen av Claude Lemieux som frågade: ”Vad tusan håller du på med?”. Den rivaliteten var otroligt het under de åren. Vi gillade verkligen inte varandra.

Under perioden spelade Forsberg och Lidström två OS-turneringar ihop, 1998 och 2002, och så fort de drog på sig Tre Kronor-stället lättades relationen upp.

– Det var en obefintlig kontakt under den tiden, förutom när man träffades med landslaget. Då tog det någon dag, sedan hade man mjuknat upp, men så fort man lämnade landslaget för klubblaget var man tillbaka i det där, för det var en otrolig rivalitet, säger Lidström och avslutar:

– Oftast pratade man inte alls om det. Det kanske kom upp om någon i landslaget frågade om det, men annars pratade vi inte om det. Vi visste båda två att när tiden i landslaget var över skulle vi åka tillbaka till det där.