Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelarnas protest – hela arenan tystnar

FBI på plats utanför brottsplatsen i Thousand Oaks. Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Minnesplats för offren. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Nu får det vara nog!

Spelarna i Los Angeles Kings och Minnesota Wild genomförde en gemensam aktion på isen mot det meningslösa våldet inför nattens match i Staples Center.

Alla spelare bar små skyltar med ordet "Enough", som en protest mot skjutningen på en bar i Thousand Oaks utanför Los Angeles ett dygn tidigare.

En före detta amerikansk marinkårssoldat klev in i lokalen sent på onsdagskvällen och dödade 13 människor.

- Det är hemskt det som har hänt, så de där skyltarna vi höll upp i kväll före nedsläpp stämmer bra med hur vi alla känner just nu. Det är tufft att spela en sådan här kväll, säger Minnesotabacken Jonas Brodin efteråt.

Inför den tysta minut som hölls i Staples Center i natt, svensk tid, utrustades alla spelare på isen och i båsen samt tränare och övrig matchpersonal från båda klubbarna med en svart skylt med ordet "Enough", som de höll upp under minnesstunden för offren.

Det var knäpptyst i hela arenan.

Speakern meddelade i förväg att spelarna och klubbledningarna för LA Kings och Minnesota Wild hade kommit överens om att genomföra den här aktionen.

- Det tycker jag var helt rätt att klubbarna kom överens om. Vi hade också stickers på våra hjälmar med samma text, säger Brodin.

https://twitter.com/LAKings/status/1060749446051315712

”Lång tid att läka såren”

I Minnesotas startuppställning på isen återfanns han och forwarden Joel Eriksson Ek.

- Det är hemskt att det ska behöva hända. Man kan inte föreställa sig hur fruktansvärt det är innan det händer. Någon gång måste det ta slut på de här skjutningarna. Jag är ledsen och för de som är berörda av det och som har nära och kära bland offren.

Om ceremonin före matchen säger den 21-årige svensken:

- Det kändes rätt att stå där på isen i kväll med skylten i handen. Som skylten säger, någon gång måste det vara slut på det här, menar Joel.

Kings två svenskar, Oscar Fantenberg och Adrian Kempe, ingick inte i lagets startfemma den här kvällen, men höll liksom resten av lagkamraterna upp sina skyltar i spelarbåset.

LA Kings hade före matchen tonat ned en del av de vanliga arrangemangen, där man analyserar lagen före nedsläpp med tv-kommentatorn och förre NHL-spelaren Jim Fox på Jumbotronen.

- En sådan här dag finns det viktigare prioriteringar än att prata om matchen, som ska spelas här i kväll. Vi inom Kings vill påpeka att vi finns tillgängliga för alla som behöver stöd. Och vi kommer att vara det för dagar och veckor framöver. Det kommer att ta lång tid att läka de här såren för offrens familjer och vänner, sa Jim Fox.

 

LÄS MER: Masskjutning på bar – skytten identifierad.

Minnesota vann med 3-1

Om själva matchen, som Minnesota vann med 3-1, säger Jonas Brodin i omklädningsrummet efteråt:

- Vi gör en bra match över 60 minuter, tycker jag. Det är alltid tufft att spela här i LA och nu har de nyligen fått en ny tränare också, så de var taggade.

Hur nöjd är du min din egen insats i höst?

- Det har känts bra för mig och jag tycker att vi efter en tung start har gjort det bra.

Joel Eriksson Ek har viktiga defensiva uppgifter i Wild och bildade i natt kedja ihop med Jordan Greenway och Charlie Coyle.

- Det här var en viktig seger för oss med tanke på förlusten senast. Men jag tror inte att vi har förlorat två matcher i rad i höst. Det är ofta så här matcherna ser ut för oss, de är tajta och inte ofta det blir några stora siffror, som på andra ställen. Vi försöker ofta avgöra i power play eller fyra mot fem. Det är så det ser ut, säger Joel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!