Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Slår tillbaka: "Jag ska motbevisa dem"

Henrik Lundqvist och hans Rangers har fått en tuff start Foto: JULIE JACOBSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JASON MENDEZ / JASON MENDEZ/INSTARIMAGES.COM/IB STARTRAKS PHOTO

Världsmästare med Tre Kronor i våras och fortfarande kallad Kung i New York.

Men när ansedda tidningen The Hockey News rankar ligans bästa målvakter, då kommer Henrik Lundqvist först på 14:e plats.

– Jag kan bättre än jag visade i fjol. Men jag ska motbevisa alla dem som tjatar om ålder. När jag spelar som bäst är jag fortfarande en av de allra bästa, säger Rangers svenske superstjärna till SportExpressen.

Henrik Lundqvist sitter i New York Rangers omklädningsrum och han är på gott humör.

Trots en tuff start på säsongen för Rangers och trots att han själv har blivit ifrågasatt.

Inte minst på grund av sin ålder.

Det har skrivits "poetiskt" om att Kungen har haft "sprickor i sin rustning" och Henriks ålder påpekas allt oftare i alla möjliga sammanhang.

Amerikanska kolleger kallar honom fortfarande King Henrik, men ett par av dem som jag träffade på pressläktaren i samband med en match i Madison Square Garden muttrade till mig i vad som nog skulle vara medlidande tonfall att "Lundqvist närmar sig slutet"...

Tidningen The Hockey News rankade Henke först på 14:e plats i sin målvaktsranking inför säsongen, efter bland annat sju (!) kanadensare och två ryssar.

14:e plats? Det var så att jag blev irriterad! Hur reagerade du?

– Blev du? Haha. Nu lägger jag inte så stor vikt vid rankingar, men förra säsongen gick det inte lika bra som det gjort tidigare år. Sedan är konkurrensen fruktansvärt hård. Så jag kan inte säga så mycket om den där 14:e platsen.

Men det är efter att han svarat på det som Henke ändå säger:

– Jag kan bättre än jag visade i fjol. Men jag ska motbevisa alla dem som tjatar om ålder. När jag spelar som bäst är jag fortfarande en av de allra bästa.

Elva NHL-målvakter vann fler matcher än Lundqvist i fjol och 2,74 insläppta mål per match var Lundqvists sämsta facit på hans tolv år i NHL.

Att han fortfarande kan vara bäst när det gäller visade han i VM i våras, men det var det många som missade i NHL eftersom Stanley Cup-slutspelet pågick samtidigt.

Du kan fortfarande vara en av världens bästa målvakter?

– Ja, det tycker jag. Det var stunder i fjol då jag inte var bra, men så hade jag toppar då jag definitivt var i toppskiktet och jag vet att jag fortfarande kan spela på allra högsta nivå.

Som många andra applåderar Lundqvist den evigt unge Jaromir Jagr som aldrig vill lägga av och Henke medger att han inspireras av sin gamla lagkompis.

– Jagr visar verkligen att ålder inte har någon betydelse. Och jag känner själv att jag kan fortsätta utveckla mitt spel och jobbar hårt för det varje dag. Kollar mycket video vad jag kan förbättra. 

Han upprepar hur han motiveras av att bevisa att han fortfarande kan vara en av de allra bästa – trots sina 35 år.

– Snacket om ålder är inget som stör mig och jag älskar att spela match och att tävla lika mycket som jag alltid har gjort, säger han och fortsätter:

– Vi har inte fått den start vi ville ha på säsongen, men många lag i ligan har blivit bättre och det kommer bli stenhårt hela säsongen. Vi behöver komma upp några nivåer, det är helt klart. Man samtidigt ska vi inte överreagera. 

Lundqvist hyllar Lias Andersson

LÄS MER: NHL – matcher i dag, matcher i tv, resultat och statistik

I stället för förluster pratar vi om Lias Andersson, som imponerade med Rangers på försäsongen, innan han återvände till SHL och Frölunda,

– Lias är smart och stark, för att vara så ung. Han går hårt på mål och han gjorde verkligen bra intryck. Sen är det tuff konkurrens och jag tror han kommer vara redo nästa säsong och bli väldigt bra här. Det ska bli jättekul att få honom som lagkamrat. Jag har ju spelat med hans pappa Niklas och träffade Lias redan när han var liten grabb. 

Det är häftigt med alla unga spelare som kommer fram överhuvudtaget och Connor McDavid visar att hockeyn hela tiden utvecklas?

– Ja, verkligen. Dagens hockey bygger mycket på snabbhet och McDavid är en av de allra snabbaste. Och som han kan accelerera och göra saker helt på egen hand. han är ruggigt bra. Som målvakt gäller det att alltid vara medveten om när han är på isen. 

Efter att Henrik Lundqvist blev intervjuad i en podcast av Andreas Johansson och pratade om ungdomsidrott har han fått en del kritik för att han vill att det ska räknas resultat i ungdomshockeyn.

Då sa han bland annat om sin egen uppväxt:

– Du måste lära dig förlora och vinna för att växa både som person och idrottsmänniska. Tar man bort det, det bästa som fanns som barn, då vet jag inte vad idrotten är. Idrott går ju ut på att tävla och få mäta sig med andra och även med sig själv. Finns inte det blir det lite som ett vakuum.

– Som tävlingsmänniska fanns inget bättre än att få vinna, att få känna att man fick belöning för all den där tiden man la ner. Och att förlora lärde man sig också mycket av. Det gjorde att man uppskattade vinsterna så mycket mer.

Kritikerna menar att hetsande föräldrar tar bort tjusningen med att vinna och förlora och att barn mår bättre av att man inte räknar resultat.

"Konstigt om barn inte får göra det"

Till SportExpressen säger Lundqvist:

– Det jag vill ha sagt är att jag gillade att tävla när jag var liten och att jag som barn hade roligt när jag fick vara med om att både vinna och förlora. Sedan skulle jag verkligen tycka att det var intressant med en undersökning med elitidrottare i olika sporter med frågan: hade du stöttande eller pushande föräldrar?

Han säger att han hoppas att någon gör en sådan undersökning.

– Jag vill veta: uppmuntrade dina föräldrar dig till att ha roligt eller ställde de krav på träning och matcher? Jag är helt säker på att flesta kommer att svara att de hade stöttande föräldrar.

Sedan säger Lundqvist det som en del föräldrar behöver bli påminda om :

– Drivkraften måste alltid komma från barnen som håller på med sport, inte från deras föräldrar. För mina egna föräldrar var alltid det viktigaste att jag och mina syskon hade roligt, mamma och pappa ställde aldrig några krav på oss. De sa aldrig åt oss, det här måste ni göra nu!  Föräldrar ska stötta och heja och uppmuntra sina barn.

Sedan poängterar han återigen att det är konstigt att ungdomslag i hockey vare sig räknar resultat i matcher eller har tabeller.

– Jag tycker det är konstigt om barn inte får lära sig att vinna och förlora, jag förstår inte varför man tar bort det. Jag tyckte det var roligt att vinna som barn och om vi förlorade så lärde vi oss att vi måste jobba hårdare om vi ska vinna nästa match. 

– Det spelade ingen roll att jag släppte in 30 mål i mina två första hockeymatcher?

Va??? Släppte du in 30 mål på två matcher?

–  Ja, jag tror det var Östersund vi mötte, de låg lite för oss då. Jag släppte in 18 mål i min första match och tolv mål i min andra match. Men sen tränade vi mer och jobbade hårdare och så började vi vinna matcher.  Och sen gick det ju ganska bra för mig ändå.

NHL:s bästa målvakter, enligt The Hockey News

1. Carey Price, Montreal, Kanada.

2. Sergej Bobrovskij, Columbus, Ryssland.

3. Braden Holtby, Washington, Kanada.

4. Matt Murray, Pittsburgh, Kanada.

5. Devan Dubnyk, Minnesota, Kanada.

6. Cam Talbot, Edmonton Oilers, Kanada.

7. John Gibson, Anaheim, USA.

8. Andrej Vasilevskij, Tampa Bay, Ryssland.

9. Craig Anderson, Ottawa, USA.

10. Jonathan Quick, Los Angeles, USA. 

11. Ben Bishop, Dallas, USA.

12. Jake Allen, St Louis, Kanada.

13.  Martin Jones, San Jose, Kanada.

14. Henrik Lundqvist, New York Rangers, Sverige.

---

25. Robin Lehner, Buffalo, Sverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!