Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrev historia med första segern i natt

Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES SNOOK-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES SNOOK-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES SNOOK-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA

LOS ANGELES. Klockan var 05.32 i morse, svensk tid, när några svenskar var med och skrev NHL-historia.

Nykomlingen Seattle Kraken vann sin första match någonsin och även om det bara var en träningsmatch, så firades det rejält.

Det blev 5-3 mot Vancouver Canucks i Spokane, dit Kraken utlokaliserat sin premiär i väntan på att den egna hemmaarenan i Seattle ska hinna bli färdig.

– Det var riktigt kul att få dra på sig Krakentröjan och spela första matchen i kväll. Mycket på läktarna var det också, säger Calle Järnkrok. 

Precis som väntat spelade Kraken en frejdig blåställshockey. Man hamnade i underläge med 0-2 i den första perioden, men kom tillbaka och gjorde tre raka mål under mittenperioden och tog kommandot i matchen.

Sedan kvitterade Nils Höglander på en styrning, men två mål av Morgan Geekie i den sista perioden avgjorde matchen och Seattle Kraken kunde jubla över segern i klubbens första match någonsin.

– Vi agerar med självförtroende och behöver bara spela lite rakare mot kassen, sa forewarden Jordan Eberle i en tv-intervju med Root Sports under den första periodpausen.

Och det var precis vad Seattle gjorde under resten av matchen.

”Man har verkligen längtat”

Man hade bra stöd från publiken i Veterans Memorial Arena i Spokane, som liksom Seattle ligger i delstaten Washington och många i publiken hade Krakentröjor och kepsar på sig.

– Det stöd vi fått hemma i Seattle och får här i kväll i Spokane är fantastiskt. Man har verkligen längtat efter ett NHL-lag här i nordvästra USA, sa Eberle.

Kraken är som bekant byggt av spelare från olika klubbar i NHL, som man plockade till sig under expansionsdraften i juli. Plus ett antal free agents som kontrakterats.

Adam Larsson visade i nattens premiär att han blir en klippa i försvaret och är också utsedd till en av lagets assisterande lagkaptener.

Calle Järnkrok och Marcus Johansson bildade kedja ihop med Mason Appleton. En trio som såg ut att klicka bra tillsammans.

– Vi spelade väl okej, tycker jag. Skapade väl inte alltför mycket men det kommer. Var ju trots allt första matchen för oss alla, säger Järnkrok.

Sheahan historisk målskytt

Förutom Geekie gjordes Seattles mål av Riley Sheahan, Ryan Donato och Jared McCann.

Sheahan stod för det historiska första målet för Kraken, som kom 2.32 minuter in i den andra perioden och betydde reducering till 1-2.

För Vancouvers fullträffar svarade Brock Boeser, Nils Höglander och Jack Rathbone.