Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skjutsade sin son – förlorade två jobb

Foto: PETER POWER / AP TT NYHETSBYRÅN

Marco Rossi valdes om nia i nattens NHL-draft av Minnesota Wild. 

Men vägen till USA har varit brokig – och ledde till att hans pappa förlorade två jobb på grund av att han skjutsade sin son till träningen varje dag. 

– Han offrade riktigt mycket för mig, säger Rossi enligt mlive.com. 

Fyra spelare från Europa valdes bland de tio bästa under nattens NHL-draft. Utöver svenskarna, Lucas Raymond och Alexander Holtz, gick Tysklands Tim Stuetzle som fyra och österrikaren Marco Rossi som nia. 

Den sistnämndes väg till NHL har dock inte varit alldeles lätt. Rossi är uppväxt i Österrike, men för de bästa träningsförutsättningarna skjutsade hans pappa honom till Zürich, Schweiz, under stora delar av hans barndom. Resan, som började när Rossi slutade skolan, tog totalt tre timmar och gjordes under varje dag i fyra år. 

Men alla timmar i bilen fick stora konsekvenser för Rossis pappa, Michael Rossi. Han förlorade två jobb, och fick mentala utmattningsproblem. Under en bilfärd missade Michael en avfart – vilket han kom på 40 minuter efter skadan var skedd. 

Orolig för bilolycka

– Han offrade väldigt mycket för mig. När jag kom hem varje dag vid midnatt var jag hungrig och då lagade han mat till mig. Nästa dag gjorde vi samma sak igen. 

Rossis oroade sig flera gånger för att de skulle hamna i en bilolycka under de många timmar de satt i bilen. Men trots oron var de alltid tillbaka i bilen mot Schweiz. Rossi insåg vad hans pappa offrade honom – och bestämde sig för att ta sig hela vägen till toppen. 

– Jag tog det verkligen på allvar och bestämde mig för att bli en hockeyspelare i världens bästa liga. Det har alltid varit mitt stora mål, och jag arbetade för det varje dag, säger Rossi till StarTribune. 

Rossi är efter nattens draft ett steg närmare drömmen när han valdes som nummer nio av Minnesota Wild. 

– Vi har haft honom under bevakning under en lång tid och valet kändes självklart, säger Minnesotas general manager Bill Guerin som var nervös att någon annan klubb skulle hinna välja Rossi före Wild.