Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skaffat hjälp efter det jag skrev – känns bra”

Foto: CHRIS SZAGOLA / REX/IBL
Foto: JOHN MCCREARY/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST

LOS ANGELES. Demonerna och missbruket som Robin Lehner kämpade mot var en väl bevarad hemlighet, tills den 27-årige målvakten nyligen gick ut och berättade om sin tuffa kamp. 

Nu är han tillbaka på isen och har vunnit två av tre matcher för sitt nya lag, New York Islanders. 

– De har fortfarande tagit en stor risk och jag är medveten om det. Men det behövs för att annat folk ska få en ny chans, säger Lehner.

Den 13 september kom artikeln på sajten The Athletic, där Lehner berättade om sina svåra år. När SportExpressen träffar Robin Lehner under lagets turné i södra Kalifornien är läget stabilt. Lehner är medveten om att hela ligan stöttar honom.

”Det har varit positivt”

– Jag har inte läst in mig på alla reaktioner utan mest fokuserat på folk jag känner och vad de skrivit till mig. Jag känner att jag fått bra stöd och många meddelanden från människor som är i samma situation som mig. De säger att de fått hjälp eller skaffat hjälp efter det jag skrev och det känns bra. Det som jag ville skulle hända med artikeln hände, så det har varit positivt.

Har det varit något negativt med att du gick ut och berättade om din svåra situation?

– Man vet aldrig. Negativt och negativt, vad jag berättade kommer ju alltid att finnas där ute nu. Folk kommer alltid att veta vad jag gått igenom och vad jag har gjort och det ena med det tredje, så jag vet inte riktigt hur det kommer att påverka mig negativt i framtiden.  Men visst, det finns väl en stor risk att det ligger i bakhuvudet på folk när de ska skriva kontrakt med mig igen, men det beror väl på hur allting går nu. Det kommer alltid att finnas en historia nu.

Känner du bra stöd från Islanders klubbledning?

– Jo, det har varit fantastiskt. De vill bara att jag ska lyckas, så jag har hamnat på ett bra ställe. Absolut. De har fortfarande tagit en stor risk och jag är medveten om det. Men det behövs för att annat folk ska få en ny chans.

Vad säger du om säsongen så här långt?

– Det är fortfarande ganska tidigt, men det känns helt okej. Det är fortfarande väldigt mycket nytt i mitt liv på isen och nya coacher och allt, så vi får se.

Lehner har fått stort stöd av spelarkollegerna i NHL.

– Alla har vi problem, som vi måste leva med och behärska. Det gäller även de mest framgångsrika människorna. Det är tufft, men jag tycker att hockeyn är ett bra samhälle när det gäller att stötta och hjälpa varandra, så det är positivt, säger Anaheim Hampus Lindholm.

Legendarens hyllning

Lehner har två segrar, 4–0 hemma mot San Jose och 7–2 mot Kings i Los Angeles, och en förlust (2–5) i Nashville på tre starter så här långt.

Lehner ser trimmad och fokuserad ut både på och utanför isen och får beröm av Islanders nya general manager, legendaren Lou Lamoriello.

– Robin är en bra kille och en väldigt duktig målvakt, så vi hoppas att han får njuta av livet och sin karriär nu även om alla vet att det är en kamp för honom, säger Lamoriello.