Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Sinnessjuka kontrakt – är en ny marknad nu”

William Nylander och Auston Matthews Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Mitch Marner"Well you never know. It’s still business, you’ve got to be prepared for anything," Laine said Friday. "But yeah, you never know where you’re going to play next year so I’m just prepared for anything." The response was open-ended enough that it begged an obvious follow-up: Does he still want to play for the Jets? "Well I’ve got nothing bad to say about Winnipeg, you know? It’s been good so far. But you never know, so that’s kind of my comments." Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN

NHL-säsongen närmar sig – men flera storstjärnor står fortfarande utan kontrakt.

Och i flera fall har diskussioner med klubbarna knappt inletts.

Nu har Patrik Laine skapat rubriker i Nordamerika genom sina gåtfulla svar om framtiden.

Rookiekontrakten i NHL skrivs på tre år och när de löper ut blir spelarna restricted free agents. Något som förenklat betyder att klubbarna fortfarande äger spelarnas rättigheter – och att de spelare som fått sina genombrott kan räkna in en rejäl löneökning. Den här sommaren är listan på restricted free agents som fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt ovanligt lång.

Torontos poängkung Mitch Marner, Elias Petterssons radarpartner Brock Boeser och finske målsprutan Patrik Laine är tre forwards som fortfarande inte skrivit på för sina klubbar. Brayden Point (Tampa Bay), Mikko Rantanen (Colorado), Matthew Tkachuk (Calgary) och Kyle Connor (Winnipeg) är fyra andra. Backarna Ivan Provorov (Philadelphia), Charlie McAvoy (Boston) och Zach Werenski (Columbus) finns också med på listan.

The Athletic pekar ut anledningarna till att det ser ut som det gör. Den ”enkla förklaringen” är att alla väntar på att se vad som händer med Toronto Maple Leafs och Mitch Marner. När det kontraktet sedan är skrivet kan det användas som riktlinje.

Toronto har i fallen med William Nylander och Auston Matthews visat att de är beredda att lägga stora pengar på att säkra upp sina unga stjärnor. Nylander skrev ett sexårskontrakt värt 435 miljoner kronor och Matthews skrev ett femårskontrakt värt 562 miljoner kronor.

– Toronto skrev två kontrakt som är sinnessjuka. Det får det att se ut som att det finns en ny marknad... och spelarna tänker: ”Jag kanske inte är Matthews, men hur stor är skillnaden?”, säger en NHL-boss till sajten. 

– Alla vill se vad som händer med Marner. Allt har fastnat där. Lönetaksutrymmet är tajtare. Det finns inte utrymme. Klubbarna letar fortfarande trejder för att göra sig av med löner och sedan finns fortfarande alla de här spelarna där ute. Det är lite av ett outforskat territorium, säger en agent.

Laines egna ord om framtiden

Patrik Laine säger till Sportsnet att han inte haft några kontraktsförhandlingar med Winnipeg på hela sommaren – och är fåordig om sin egen framtid.

– Du vet aldrig. Det är business, och du måste vara förberedd på allt. Du vet aldrig var du spelar nästa säsong, så jag är förberedd på allt, säger han. 

När Laine sedan får frågan om hoppas att det blir i Winnipeg Jets är svaret något undvikande.

– Jag har inget ont att säga om Winnipeg. Det har varit bra så här långt. Men du vet aldrig vad som händer, och det är väl det som är min kommentar.

Om några veckor börjar lagen samlas inför säsongen. Frågan är hur många restricted free agents som skrivit kontrakt innan dess – och kanske framför allt, vem som skriver på först.

https://twitter.com/Sportsnet/status/1162526459090653185