Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SHL-floppen: ”Sätt er på ett plan till Sverige”

Foto: JON BLACKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Efter en strulig tid i NHL jagar Josh Ho-Sang ett nytt kontrakt i ligan.

Samtidigt hyllar han några av ledarna han hade under sin tid i Sverige – och NHL-ikonen Mats Sundin.

Efter att ha valts tidigt i NHL-draften 2014 lyckades den tidigare ishockeytalangen Josh Ho-Sang aldrig riktigt etablera sig i världens bästa liga. 

Mycket på grund av de negativa rubriker som präglade hans yngre år efter att ha försovit sig under träningsläger, haft problem med ledare och valt samma nummer som legendaren Mario Lemieux.

Efter fyra säsonger i New York Islanders organisation, där det totalt blev 53 NHL-matcher och mestadels spel i AHL, hamnade han förra säsongen i Sverige.

Först för spel i Örebro där han spelade fem matcher innan han flyttade vidare till Linköping.

– Han ligger för långt efter i träning jämfört med övriga gruppen, sade Örebros sportchef Niklas Johansson efter tiden i klubben.

Totalt gjorde Ho-Sang fyra respektive fem matcher för de båda klubbarna och totalt tre poäng.

Men trots att succén uteblev i SHL är han tacksam för sin tid i ligan och landet.

– Det var grymt, jag älskar Sverige. Människorna där är så snälla. För den som inte varit där så rekommenderar jag det starkt, sätt er på ett plan dit direkt. Det är vackert där och folk pratar engelska bättre än vissa av oss. De är verkligen intelligenta och jag blev imponerad, säger han under en mediaträff.

Hyllar ledarna i LHC – och Mats Sundin

Den 25-årige forwarden fortsätter:

– Det är ett grymt ställe och jag vet att det inte är det första stället som folk tänker på, men jag rekommenderar det.

Han lyfter framför allt fram tiden i Linköping och hyllar sportchefen Niklas Persson ihop med tränarna Johan Åkerman och Daniel Eriksson.

– Jag vill verkligen tack alla i Linköping. Deras tränare och general manager gjorde under för mig som person. Jag ska inte säga allt vi pratade om men tränaren jag hade där förändrade mitt liv och min syn på hockey.

Nu försöker han i stället ta en plats i NHL på nytt. Den här gången i Toronto Maple Leafs där han fått ett try out-kontrakt. 

Klubben är även den han själv såg när han växte upp Ontario och en viss svensk klubbikon blev en förebild för Ho-Sang.

– Jag älskar Mats Sundin, han stod verkligen ut för mig när jag växte upp. Att han hade en så pass lång karriär i Toronto och det hände honom aldrig något dåligt. Han visade vad som krävdes för att vara professionell och jag har försökt ta åt mig av det.