Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ser verkligen fram emot att jobba med Sedinarna”

Foto: JEFF SPEER / BILDBYRÅN
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Från och med idag, onsdag, styr Patrik Allvin, 47, Vancouver Canucks hockeyverksamhet i rollen som ny general manager.

En historisk dag för både honom och svensk hockey.

– Om det här är den bästa hockeydagen i mitt liv? Ja, det får jag nog säga även om jag fått vara med om att vinna tre Stanley Cup med Pittsburgh Penguins. Men det här är något annat, säger han till SportExpressen.

Patrik Allvin fick erbjudandet i måndags efter att ha varit i Vancouver i förra veckan och gjort en slutintervju med klubbens President of Hockey Operations, Jim Rutherford, och ägarna.

Sedan funderade han någon dag och det förhandlades en del om lön och andra förmåner.

– Jag känner mig redo. Jag har fått bra utbildning under åren i Pittsburghs organisation och jobbat med Jim tidigare där. Sedan hörde jag runt med några nära vänner i ligan, som har liknande jobb. Bill Guerin i Minnesota och Tom Fitzgerald i New Jersey och de sa bara: ‘vad håller du på med? Du har varit redo för det här jobbet i flera år’. Så det var skönt att höra. Jag har också fått uppmuntrande ord från Julien BriseBois i Tampa Bay. 

Ser du stommen till ett mästarlag i Vancouver? Hur många år bort är en Stanley Cupfinal?

– Jag vill nog ha lite mer tid på mig att besvara den frågan och lära känna spelarna lite bättre. Det är definitivt ett intressant lag med unga talanger, som Thatcher Demko, Quinn Hughes, Elias Pettersson och Bo Horvat, för att nämna några.

Konsulterade du med Daniel och Henrik Sedin innan du tog jobbet?

– Ja, det gjorde jag. De är fantastiska personer i likhet med Sidney Crosby, som jag jobbat med under alla åren i Pittsburgh. Danne och Henke är viktiga personer att ha med i klubben så jag ser verkligen fram emot att få arbeta nära dem nu.

Blev de sura i Penguins när du bestämde dig för att flytta vidare?

– Nja, de ville ha mig kvar och deras general manager Ron Hextall har behandlat mig jättebra. De önskade mig lycka till, detsamma sa tränarstaben med Mike Sullivan i spetsen, som var väldigt stöttande. Han är en mycket bra person.

Du måste ha en förstående hustru och familj, som flyttar vidare med dig i Nordamerika?

– Ja, min hustru Marie och barnen Agnes, 15, och Adam, 13, har ställt upp grymt bra. De pushade mig att ta det här jobbet nu när chansen dök upp. Och jag kände att det var dags att flytta på sig.

Ni har barn i skolan, blir familjen kvar i Pittsburgh terminen ut?

– Förmodligen, vi får se vart det tar vägen.

Canucks har en fyra matcher lång turné framför sig med start i morgon, torsdag, i Winnipeg. När ansluter du till laget?

– Jag är kvar här i Pittsburgh, men flyger till Winnipeg i morgon och möter upp med laget där.

Till sist, varför har det tagit så lång tid för en svensk att få ett GM-jobb i NHL?

– Bra fråga. Jag tror att det krävs att man gör alla steg och samlar på sig kunskaper om ligan, relationerna mellan klubbarna och hur kommunikationer sker på den här nivån. Men det finns jättemånga duktiga och kompetenta européer, så jag hoppas att fler får chansen, säger Patrik Allvin.