Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Selänne sågas på grund av beteendet på idrottsgalan

Teemu Selänne har blivit ambassadör för finsk idrott. Foto: SVEN LINDWALL
Men han kvinnosyn har blivit ämne för debatt i hemlandet Finland. Foto: CHRISTOPHER KATSAROV / AP TT NYHETSBYRÅN
Teemu Selänne på den finländska idrottsgalan. Foto: Timo Korhonen/ IBL

På Finlands idrottsgala i torsdags utsågs hockeyikonen Teemu Selänne till ambassadör för finländsk idrott.

Selännes tacktal på galan har dock väckt en debatt i landet och Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén menar att utnämningen är problematisk. 

Manschauvinisten Selänne är inte en bra ambassadör för finländsk idrott”, skriver han. 

Teemu Selännes debutsäsong i NHL för Winnipeg Jets säsongen 1992-93 är smått legendarisk. ”The Finnish Flash” stod för makalösa 132 poäng på 84 matcher och satte där tonen för sin långa och framgångsrika karriär i världens bästa hockeyliga. 

2014 valde Selänne att lägga skridskorna på hyllan, efter 1451 NHL-matcher och 1457 poäng, en Stanley Cup-seger och flera OS-medaljer. Förra året valdes 48-åringen in i hockeyns Hall of Fame och är tveklöst en av Finlands främsta hockeyspelare - om inte idrottare - någonsin. 

Men när på torsdagens Urheilugaala (Finlands idrottsgala) utsågs till ambassadör för finländsk idrott så var det en del som höjde på ögonbrynen. 

Kritiken mot Teemu Selännes kvinnosyn

Den svenskspråkiga Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet publicerar på onsdagen en krönika skriven av sportchefen Filip Saxén som menar att även om Selänne är en av landets största hockeyspelare någonsin så är hans kvinnosyn inte förenlig med uppdraget som ambassadör. 

Dels pekar Saxén på Selännes uttalande på själva galan då han tog emot sin pokal. 

– Det var tydligen självbetjäning här. Jag hade nog räknat med att en vacker kvinna skulle ha räckt mig den här, sade han med pokalen i handen, sa Selänne. 

Dessutom pekar han på att Selänne, då han deltog i tv-programmet ”Supertähdet” (Finlands mästarnas mästare), fick kritik för sin kvinnosyn av Minea Blomqvist (golf) och Eva Wahlström (boxning). 

– Han sade att han är chauvinist på ett roligt sätt. Enligt honom kan kvinnor inte klara sig i idrott, sa Wahlström enligt Iltalehti då. 

Att Selänne har en föråldrad och förvriden kvinnosyn är alltså varken en nyhet eller överraskning”, skriver Saxén. 

Därför menar Saxén att utnämningen är problematisk

Saxén menar att elitidrotten är den del av samhället där jämställdheten är som mest frånvarande, vilket gör utnämningen av Selänne till ambassadör än mer problematisk. 

Att i det läget utse en öppet manschauvinistisk och sexistisk person till ambassadör för finländsk idrott tyder på att idrottsrörelsen i Finland inte har några som helst tankar eller ambitioner på att försöka modernisera sin verksamhet och sina värderingar”, skriver han.