Henrik och Daniel Sedin. Foto: JEFF MCINTOSH / AP THE CANADIAN PRESSHenrik och Daniel Sedin. Foto: JEFF MCINTOSH / AP THE CANADIAN PRESS
Henrik och Daniel Sedin.  Foto: JEFF MCINTOSH / AP THE CANADIAN PRESS

Sedin ryter ifrån efter miljonfrågan

Publicerad

NHL-svenskarnas löner är ofta skyhöga – och omdiskuterade.

Men Henrik Sedin har tröttnat på att skuldbeläggas.  

– Ingen gnäller på att artister som tjänar pengar, säger Sedin i Nyhetsmorgon. 

Henrik och Daniel Sedin ska precis påbörja sina artonde säsonger i NHL. Bröderna har varit trotjänare i Vancouver Canucks och förde laget ända till Stanley Cup-final 2011.

För detta har brorsorna belönats med varsitt superkontrakt. Deras nuvarande avtal ger dem en årslön på 57 miljoner kronor. 

Ämnet kom på tal när Henrik Sedin gästade Nyhetsmorgon tillsammans med NHL-kollegan John Klingberg från Dallas Stars. 

Henrik Sedin om årslönen

– Man tänker inte så mycket på det. Det är mycket pengar. Men det ser ut så där borta, med lönerna. Man försöker leva som vanligt. Man försöker uppfostra barnen som man skulle göra ändå, säger Sedin i programmet. 

– Jag försöker leva ett vanligt vis. Men vi är förunnande. Man tänker inte på vad man handlar, man kan äta vad man vill. Man försöker resa.

Programledarna Peter Lindgren och Maria Forsblom lät dock inte Sedin slippa undan så lätt. De frågade Sedin om hans lön var rättvis. Då sa Sedin ifrån. 

Lindgren: Är det rimliga summor, tycker ni? 

"Ingen gnäller på artister"

Sedin: – Både och. Vi drar mycket folk som betalar för oss. Det är ingen som gnäller på att artist tjänar pengar. 

Samtidigt betonade Sedin att han och brorsan Daniel försöker använda sina pengar till att göra gott. 

– Det har vi gjort i ett par år. Vi har en stiftelse för barn och ungdomar i British Columbia. Och som lag är vi väldigt involverade i olika välgörenhetsorganisationer, säger Sedin.  

Sedin-bröderna har bland annat skänkt bort 10,5 miljoner kronor till ett barnsjukhus i Vancouver. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag