Daniel Sedin i Tre Kronor-tröjan. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USADaniel Sedin i Tre Kronor-tröjan. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Daniel Sedin i Tre Kronor-tröjan. Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: Edward Russell/Facebook.Foto: Edward Russell/Facebook.
 Foto: Edward Russell/Facebook.

Sedin på helikoptertur med dömd smugglare

Publicerad

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Daniel Sedins helikoptertur med sin fru skapar rubriker i Nordamerika.

Det var nämligen en tidigare dömd knarksmugglare som körde, skriver The Province.

NHL-klubben Vancouver Canucks har nu varnats av polisen.

– Jag visste inte vem killen var, säger Daniel Sedin till SportExpressen.

Daniel Sedin tog under förra veckan en helikoptertur i Kanada tillsammans med sin fru.

Piloten Edward Russel lade i samband med flygturen ut en bild på sin Facebook-sida, där han ses tillsammans med den svenske NHL-stjärnan.

”Vad är bättre än att se Daniel Sedin live på isen?? Att flyga honom och hans fru till en avlägsen snöbollsfight”, skriver Russell till bilden.

 

Spelarna visste inte

Daniel Sedin hade dock ingen aning om helikopterpilotens mörka förflutna.

Nu har Sedins klubb Vancouver Canucks varnats av polisen. Piloten Russell är nämligen en tidigare dömd knarksmugglare som har avtjänat straff i USA.

– Det kom som en total överraskning, säger NHL-klubbens president Trevor Linden till tidningen The Province.

– Jag visste inte vem killen var, helikopterturen hade arrangerats av en annan person och efteråt ville piloten ta en bild. Vi tar bilder med fans varje dag och det är svårt att kolla upp varje gång vem det är och vad de har för förflutet, säger Daniel Sedin till SportExpressen.

Det är inte första gången som Vancouver Canucks-profiler anlitat Edward Russell i samband med helikopterturer.

Enligt The Province var det bara en månad sedan som spelarna Bo Horvat och Sven Baertschi flög med den forne knarksmugglaren för att åka skidor i fjällen.

– Hade våra spelare vetat om hans bakgrund hade de aldrig accepterat inbjudan, säger Trevor Linden.

Knarksmugglaren: "Vill vara en förebild"

Nu har Edward Russell uttalat sig om den uppmärksammade helikopterturen.

"Jag har tagit ansvar för de dåliga besluten jag fattat . Jag har tagit steg mot att leva ett positivt liv och bidrar till samhället. Det gör ont att se att mitt förflutna tas upp igen. Mitt mål i allt det här är att vara en förebild för min familj och mina vänner. Tack för ert fortsatta stöd", skriver han på Facebook.

Daniel Sedin kommenterar nu händelsen.

- Det är svårt att veta vad personerna man träffar har för förflutet, säger Daniel Sedin, som tycker att uppståndelsen kring helikopterturen är tråkig.

- Ja, för mig är det en non story. Ingenting har hänt. Vi pratade knappt med killen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag