Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Seattle Kraken trejdar Calle Järnkrok till Calgary Flames

Calle Järnkrok
Foto: STEVEN BISIG / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Han kom till nykomlingen Seattle Kraken i juli förra året efter åtta säsonger med Nashville Predators.

I går blev Calle Järnkrok, 30, trejdad till topplaget Calgary Flames.

– Vi har haft ögonen på honom under en lång tid, så vi är glada att den här affären gick i lås. Han kan spela på alla tre forwardpositionerna och gör oss till ett bättre lag, säger Calgarys general manager Brad Treliving.

Järnkrok valdes av Seattle i expansionsdraften den 21 juli 2021. Han hann spela 49 matcher i Krakentröjan före onsdagens trejd. 

Seattle har haft en tuff premiärsäsong i NHL och ligger näst sist i den totala ligatabellen. Så något slutspel blir det inte i vår och nu börjar man sälja spelare i utbyte mot draftval.

För Järnkrok får man tre draftval av Calgary Flames i form av en 2:a runda i år, en 3:e runda 2023 och en 7:e runda 2024.

Näst i tur står 38-årige lagkaptenen och veteranbacken Mark Giordano, som kom från Calgary i expansionsdraften och där han också varit lagkapten.

Giordano spelade inte nattens hemmamöte med Tampa Bay Lightning, som gästerna vann med 4-1, och väntas bli trejdad vilken dag som helst.

Blir tredje Gävlesonen

Med Järnkrok i spelartruppen har Flames tre spelare från Gävle, då också Jacob Markström och Elias Lindholm kommer därifrån.

Järnkrok och Lindholm är dessutom kusiner.

– Calle kommer att betyda mycket för oss, precis en sån spelare vi behövde, som kan spela lite överallt och är bra både offensivt och defensivt. Så det var bra att vi var det lag som fick honom och sedan extra kul att vi är släkt, säger Elias Lindholm till SportExpressen efter nattens 6-3-seger över New Jersey.

Hade du förhandsinformation om trejden?

– Jag visste att vi var intresserade, men sedan vet man inte så mycket mer.

Järnkrok landar i Calgary under torsdagen och vänta göra debut i Flames under fredagens hemmamöte med Buffalo Sabres

Calgary tog seger

I Calgarys svenska koloni ingår också Rasmus Andersson, Mikael Backlund och Oliver Kylington.

Man vann nattens hemmamatch mot New Jersey Devils med 6-3. 

– Järnkrok är en mycket skicklig defensiv centerforward, som även kan spela på en kant. Coachen Darryl Sutter kommer att älska att ha Järnkrok i laguppställningen, kommenterade förre NHL-spelaren Stu Grimson i expertpanelen hos NHL Network i natt, svensk tid.

Seattle kommer att stå för halva hans lön under resten av säsongen. 

I en annan stor trejd under onsdagen flyttade backen från Ben Chiarot, 30, från Montreal Canadiens till Florida Panthers i utbyte mot en 1:a runda 2023, en 4:e runda i år plus talangen Ty Smilanic.Canadiens åtar sig att betala hälften av Chiarots lön för resten av den här säsongen. 

New York Rangers förstärkte anfallet med Frank Vatrano, 28, från Florida Panthers för en 4:e runda 2022.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.