Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satt ute i skogen – pratade inte med någon på flera år

Rickard Wallin listar 2010-talets bästa NHL-femma – håller du med?
Tim Thomas väljer nu att berätta om mörkret efter framgångsrika hockeykarriären.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Målvakten har precis blivit invald i Hockey hall of fame.Foto: NICK WASS / AP TT NYHETSBYRÅN
Tim Thomas med Stanley cup-bucklan 2011.Foto: JULIE JACOBSON / AP
Thomas fick även ta emot Conn Smythe Trophy 2011, priset som slutspelets mest värdefulla spelare.Foto: JULIE JACOBSON / AP

En gång hyllad NHL-målvakt som vann Stanley Cup med Boston Bruins.

Men karriären kom också att kosta det nära ultimata priset för Tim Thomas.

En hjärnskakning vände hela NHL-legendarens värld upp och ned.

– Min hjärna fungerade inte, så jag satt ute i skogen några år. Jag kunde inte ens prata med någon på ett par år, säger han till nordamerikanska medier.

År 2000 kom AIK att presentera en spännande värvning när den amerikanska målvakten Tim Thomas skrev på för klubben och i SHL levererade stort och var en av ligans bästa målvakter.

Efter det fick karriären en rejäl sving och bara två år senare fick Thomas debutera i NHL, där han 2011 också fick lyfta den mest åtråvärda bucklan inom ishockeyn när Boston Bruins vann Stanley Cup med honom som förstamålvakt. 

Där och då fick den nu 45-åriga burväktaren uppleva ishockeyns absoluta framsida.

Men bara några år senare föll han in i ett mörker och rakt in i idrottens becksvarta baksida. 

Efter en match med Florida Panthers säsongen 2013 kom Thomas att ådra sig en hjärnskakning som direkt gav problem men som långsiktigt skulle visa sig bli värre och värre.

 – Jag vaknade upp dagen efter och kunde inte ens bestämma vad jag skulle äta, eller var jag skulle gå. Jag kunde inte planera något utan hade turen och överlevde tack vare att jag kunde följa lagets schema resten av säsongen, säger han till Washington Post. 

”Jag ringde inte ens min pappa”

Tim Thomas fullföljde säsongen och hann även med att bli trejdad till Dallas Stars under våren, och utöver det även representera USA i ishockey-VM. 

Sedan följde ett totalt mörker för målvakten.

– Jag kunde inte titta på ishockey längre. Min hjärna fungerade inte tillräckligt bra för att kunna hänga med i matcher, så jag satt ute i skogen i några år. Jag tittade inte alls på mycket ishockey då.

Den säsongen blev hans sista som aktiv, och bara ett år efter att ha lagt plockhandsken och stöten på hyllan kom han att på grund av sina problem uppsöka läkare. 

Under läkarbesöket genomfördes en ”CereScan”, en teknologi som mäter blodflödet till hjärnan, och där såg de att två tredjedelar av hans hjärna bara fick fem procent blodtillförsel och den sista tredjedelen fick bara 50 procent.

– Jag förstod inte vad som hände. Efter resultaten så förstod jag inte betydelsen av det, men min fru och äldsta dotter bara skrek när de hörde det. Men det berörde inte ens mig, jag kunde inte processa det. Jag fungerade så dåligt att jag inte ens kunde ta in något sådant, säger han.

Tim Thomas är nu aktuell med att ha blivit invald i Hall of Fame och det var under en presskonferens angående det som målvakten öppnade upp om problem han fram tills nu hållit hemliga.

– Jag kunde inte prata med någon på ett par år. Jag ringde inte ens min pappa, och det fanns en period där jag hatade ishockeyn och det enda jag kunde tänka var att ”det här inte var värt det”, säger han till TMZ Sports.