Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samuelsson: ”Det som har hänt Johan känns förfärligt”

Johan Franzén gjorde över 700 NHL-matcher innan den svåra hjärnskakningen ödelade karriären.
Mikael Samuelsson hade också en fin tid i Vancouver Canucks. Här i närkamp med Samuel Påhlsson.Foto: PAUL VERNON / AP
Mikael Samuelsson har vunnit OS-guld, VM-guld och Stanley Cup.Foto: SUVAD MRKONJIC
Samuelsson vann Stanley Cup med Detroit Red Wings.Foto: CARLOS OSORIO / AP
Johan Holmqvist och Mikael Samuelsson firar VM-guldet i Riga.Foto: JAN DÜSING
Johan Franzén.Foto: DAVE REGINEK

Direkt efter karriären var han lite trött på hockeyn.

Det gick över.

Nu för tiden jobbar Mikael Samuelsson för både Chicago Blackhawks och Södertälje SK – och så coachar han sin sons lag.

I en intervju med SportExpressen berättar han också om hur han lider med gamle lagkompisen Johan Franzén. 

– Vi hade flera fina år tillsammans i Detroit. Johan var otroligt tuff på isen, motståndarna tog honom stenhårt och visste att det var en chans att slå oss, säger Mikael.

Mikael Samuelsson gjorde över 700 NHL-matcher, han vann VM-guld och OS-guld och blev Stanley Cup-mästare. Han var som bäst under flera år med Detroit och Vancouver och Samuelsson vann Stanley Cup tillsammans med Johan Franzén i Detroit, samma Franzén som gjorde en uppmärksammad intervju med SportExpressen då han berättade om sina problem på grund av hjärnskakningar han fick under karriären. 

– Många hyllade Henrik Zetterberg och Pavel Datsjuk, med all rätt. Men Johan Franzén var lika viktig för oss. Han gick rakt in i det tuffa spelet hela tiden. Han ryggade inte undan för någon. Han var oerhört viktig för oss. Det som hänt Johan känns förfärligt, säger Mikael, om vännen som han fortfarande har god kontakt med.

– Det är läskigt hur han haft det. Jag är förvånad att det kan bli så illa, fortsätter Mikael, som inte hade samma spelstil, men erkänner att han inte vet hur många hjärnskakningar han själv drabbats av.

Saknar vardagen som spelare

Samuelsson mår bra, han lade av efter ett sista år i Sverige med Djurgården 2014/15.

När han ser tillbaka på sin egen karriär är det inte främst framgångarna han tänker på.

– Jag trodde aldrig jag skulle komma till NHL, min stora dröm var att spela i Södertälje. Det jag kan sakna mest är människorna där, att vara runt alla de målmedvetna människorna och leva det livet. OS-guldet och Stanley Cup och VM guld var roligt. Men det bästa var att träna, spela och leva i den miljön. Jag kan ångra att jag inte njöt mer av det då, men hade jag gjort det hade jag tappat min plats i laget.

Han ångrar inte att han blev så arg på dåvarande förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson att han bad honom fara åt helvete när han inte blev uttagen till OS i Vancouver. 

De första åren efter karriären var han lite trött på hockeyn. Han tillbringade mesta tiden som ”hemmapappa” i huset i Nykvarn, han och Sanna har barnen William, Stina och Theo. Men sedan började pappa som tränare för Williams lag. 

Och nu har han fullt upp med två jobb. Han jobbar som ”utvecklingscoach” för Chicago Blackhawks och fungerar som en rådgivare åt talanger som klubben draftat och sedan är han styrelseledamot i sitt hjärtas Södertälje SK, där han sista tiden fungerat som sportchef och SSK har haft en tung tid som nyligen tvingats sparka coachen Ulf Lundberg.

”Gör stor nytta i nya jobbet”

Första frågan om nya livet: hur är du som pappa och coach?

– Hård men rättvis. Det viktiga i ungdomsidrott är att föräldrar och ledare är stöttande. Men det är också viktigt att göra sitt bästa på träning. Man kan ha roligt och träna hårt samtidigt. Det är en viktig balansgång. Vi är flera ledare i laget och det viktiga för oss är att vi hjälper barnen att bli både bättre spelare och bra människor.

Hur är du som ”talangcoach”?

– Jag känner att jag gör stor nytta i det jobbet. Jag är deltidsanställd och tycker om att jobba med mental utveckling. Hjälpa spelarna att förstå vad det innebär att komma till NHL. Jag tycker det är oerhört fascinerande att hjälpa folk att nå sin potential. 

Hur ont har du haft i SSK-hjärtat i början av säsongen och vad kan du göra där?

– Jag har ett väldigt starkt hjärta för SSK och jag vill göra det bästa för att laget ska bjuda publiken på bättre kvalitet.  Vi jobbar hårt för det och just nu pågår jobbet att hitta en sportchef. 

Det blir inte du på heltid?

– Nej, det blir det inte. Jag vill sätta familjen främst och ha mer tid för dem. Jag kanske kan bli tränare på högre nivå längre fram. Men inte nu.

Du spelade in många miljoner i NHL, vad är det lyxigaste du unnat dig?

– Jag lever ett ganska vanligt Svensson-liv ändå. Det är klart det är en lyx med god ekonomi och inga måsten och det är jag oerhört tacksam för. Men jag köper inte massa dyra saker. Jag hade en period när jag var yngre då jag köpte bilar, sommarhus, båt och vattenskoter och ja, alla möjliga grejor. Men nej, det lyxigaste jag har nu är min frihet. Och att jag mår bra.  

Han kommer tillbaka till vännen Johan Franzéns tuffa tid efter karriären.

– Jag blir väldigt ödmjuk när jag ser hur Johan har det. Det är klart det är bra att ha det bra ekonomiskt - men vad betyder det jämfört med hälsan?   

Se hela intervjun med Johan Franzén som SportExpressen träffade i våras:

Detroitstjärnan Johan Franzén i stor intervju om hjärnskadan, minnesförlusten och panikångestattackerna som drabbat honom de senaste åren.