Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börjes varning – ringde mitt under avtalstvisten

William Nylander. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Börje Salming. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I sista stund skrev William Nylander, 22, på kontraktet efter det långdragna bråket med Toronto. 

Kort innan fick 22-åringen ett telefonsamtal från hockeylegendaren Börje Salming. 

– Jag sa till William att vara försiktig och tänka sig för. Pengar är inte allt, säger Salming. 

Toronto Maple Leafs har haft en succéartad inledning på årets NHL-säsong. William Nylander, en av lagets största stjärnor, har dock fått följa framgångarna från sidan. Detta efter att han och Torontos ledning inte lyckats komma överens om ett nytt kontrakt, vilket utvecklade sig till det längsta kontraktsbråket i NHL:s historia.

Men sent i lördagskväll kom parterna överens. Klockan 22.52 fick Toronto-tränaren Kyle Dubas papperet med Nylanders namnteckning.

Kontraktet sträcker sig över sex år är värt 6,9 miljoner dollar, drygt 62 miljoner kronor, per säsong. Totalt innebär det nästan 380 miljoner kronor.

”Jag sa till William att tänka sig för”

Skulle Nylander inte ha skrivit på för Toronto, eller någon annan klubb, innan klockan 23.00 på lördagen svensk tid hade han stoppats från att spela i NHL under resten av säsongen.

Men bara med minuter kvar löste sig alltså det långa kontraktbråket. 

Detta efter ett telefonsamtal från hockeylegendaren Börje Salming. 

– Jag känner William och tycker att det är en jättefin kille. Därför ringde jag honom och berättade för honom vilken fantastisk klubb och hockeystad Toronto är. Gillar man att spela hockey är Toronto den bästa stad man kan vara i, säger Salming och fortsätter. 

– Jag sa till William att tänka sig för, och att pengar inte är allt. Och om han inte skulle skriva på så skulle han kanske helt plötsligt bli trejdad till ett annat lag.

Under de långnadragna kontraktsförhandlingarna med Toronto tränade William Nylander med AIK. Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Börje Salming berättar vidare om telefonsamtalet till William Nylander. 

– Jag påminde William om att i Toronto är han omtyckt av tränaren, han har fått spela mycket. Det finns ingen garanti för att det skulle vara på samma sätt om han gick till en annan klubb. Då kunde det lika gärna sluta med att han hamnade på bänken och till slut i farmarlaget. 

”Att vara försiktig”

Börje Salming menar att William Nylander är medveten om att Toronto Maple Leafs är en bra hockeyklubb men att han just i det långa kontraktsbråket borde få höra det från fler håll och att han därför ringde honom. 

– Jag sa till William att vara försiktig och verkligen tänka sig för. 

Vad säger du om hans kontrakt och att han får drygt 62 miljoner kronor per år?

– Det är fruktansvärt mycket pengar. Han är 22 år, vad ska han göra med alla pengar? Samtidigt är man så van vid att höra de här gigantiska summorna. Det är som det är, men jag är väldigt glad för Williams skull. 

Det har höjts röster bland fans och media om att William Nylander varit girig i det här kontraktsbråket. Tycker du det?

– Nej. Och jag tror att det var agenten som låg bakom och tyckte att William var värd mer pengar. 

”Då blir det kritik”

Under måndagen anslöt William Nylander till Toronto Maple Leafs igen efter att ha tillbringat en del av hösten i Sverige. 

– Jag tror inte att han kommer få spela direkt, och sedan blir det nog sparsamt med spel till en början eftersom han inte tränat med klubben. 

Hur tror du att han kommer bli mottagen av fansen?

– Jag tror inte att de kommer att bua. Men han måste leverera om det inte ska bli kritik i media därborta.