Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Salming om kuppen: ”De blev helt galna”

Börje Salming intervjuad av Expressen om sin karriär, våren 2019.
Foto: FREDRIC ALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börje Salming, 68, är odödlig i Toronto.

Nu sprids ett klipp på den maskbeprydde svensken där han dansandes får Scotiabank Arena att koka.

Hemmafansen kunde knappt tro sina ögon när två ikoner plötsligt dök upp.

– Vi blåste alla. De blev helt galna, säger Salming.

Han står staty utanför arenan.

Och väl inne hänger hans tröja med nummer 21 i taket.

Börje Salming representerade Toronto Maple Leafs under 16 säsonger och var hela tiden omåttligt populär i den fanatiska hockeystaden. Eller, det är han fortfarande.

Den 68-årige backlegendaren besöker fortfarande sin gamla hemstad ett par gånger per år och när Maple Leafs mötte Chicago Blackhawks bjöds hemmapubliken på en rejäl överraskning.

På jumbotronen syntes plötsligt två gestalter dansandes i matchtröjor och masker föreställande klubbikonerna Darryl Sittler och Börje Salming. Efter ett tag slets maskerna av och där bakom fanns två välbekanta ansikten.

”Ett av få ögonblick som underhöll Torontofansen i kväll”, skrev NHL.com-reportern Mike Zeisberger på Twitter.

Börje Salming blåste Toronto-publiken

Och visst var det så. Maple Leafs föll med 2-6 mot Original Six-rivalen, men klippet på Salming och Sittler har värmt nostalgiska supportrars hjärtan i flera dagar efter förlusten.

Börje Salming har precis kommit hem från en kort, men intensiv, visit i Kanada när SportExpressen når honom.

– Jag åkte bara dit i ett par dagar för att jobba lite. Sen fick vi frågan om vi kunde ställa upp på det här och det var självklart att säga ja, säger han.

Salming berättar vidare att liknande ”uppträdanden” har skett tidigare, men då har det inte varit klubbikoner som burit masker med sitt eget ansikte. Något som gjorde att överraskningsmomentet blev än större.

– Ja, herregud, vilka reaktioner. Folk blev helt galna, det var som att vi blåste allihop. Tidigare har till exempel Sittler haft en mask med mitt ansikte, men nu blev det ju annorlunda. Det var väldigt roligt och vi garvade väldigt mycket, jag och Sittler.

Matchen mot Chicago Blackhawks innehöll andra specialinslag. Tusentals säsongskortsinnehavare hade skänkt sina biljetter till militärer från den kanadensiska armén och tidigare under dagen hade ett antal Maple Leafs-legendarer mött militärernas lag i en match.

Hyllar William Nylander: ”Fick lite skit”

Efteråt skrevs det ett antal autografer.

Darryl Sittler var lagkapten för Toronto Maple Leafs under Salmings första säsonger i klubben. Och den svenske hockeylegendaren har alltid lika trevligt när han är tillbaka i Kanada och träffar gamla lagkamrater.

Tillsammans har de under de senaste åren fått se Maple Leafs, som inte har vunnit Stanley Cup sen 1967, knyta till sig ett antal unga offensiva namn, såsom Mitch Marner, Auston Matthews och William Nylander.

Den sistnämnde hade det riktigt tungt förra säsongen, som för svenskens del inleddes först i december efter en utdragen och mycket uppmärksammad förhandling om ett nytt kontrakt.

– Jag ska ringa och snacka med William. Jag tycker att han måste tänka sig för, sa Börje Salming till SportExpressen i slutet av september 2018.

Parterna kom till slut överens om ett monsterkontrakt, men Nylander, som hade tränat mycket på egen hand under förhandlingarna, fick aldrig riktigt fart på sitt spel och var under stora delar av säsongen ifrågasatt.

Börje Salming tror på Rasmus Sandin

Den här säsongen har det vänt. Till Börje Salmings stora glädje.

– William var tongivande under matcherna jag såg live nyligen. Det var han som skapade chanserna. Det är väldigt viktigt att han får visa det, hur bra han faktiskt är. Det var ju turbulens med det nya kontraktet och han fick lite skit förra året och det var säkert svårt för honom. Men han har kommit tillbaka och gjort det jättebra.

Enligt 68-åringen kan Maple Leafs-supportrarna snart ha anledning att drömma om den där Stanley Cup-pokalen igen. Offensiven finns där.

Men laget har fortfarande problem bakåt.

En som dock har imponerat är 19-årige rookien Rasmus Sandin, som har varvat spel med AHL-laget Marlies med spel i NHL.

– Han har spelat väldigt bra sen han kom upp. Riktigt, riktigt bra. Rasmus är väldigt duktig med pucken, det såg man redan i JVM, och de (Maple Leafs) är väldigt nöjda med honom. Det ska bli superkul att följa det här unga laget och se hur långt de kan gå, säger Börje Salming.

https://twitter.com/MapleLeafs/status/1219001754764836868

Hör Börje Salming läsa saga på skivan från 1980-talet

Lars-Gunnar Björklund fick svenska idrottsstjärnor att läsa Aisopos fabler och spela in det på skiva. Skivan såldes till förmån för svenska olympier 1980.