Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

Salming och Näslund om Alfredssons flytt

Publicerad

Först legendar i en hockeytokig kanadensisk stad – sedan avsluta med ett år på annat håll.

Börje Salming och Markus Näslund har vandrat samma väg som Daniel Alfredsson.

– Efteråt har man tänkt att det kanske kunde ha varit bättre att spela ett år till i Toronto i stället, säger Börje Salming till SportExpressen.se.

Daniel Alfredsson har representerat Ottawa hela sin karriär och totalt gjort 17 säsonger i klubben. När han tidigare i sommar bestämde sig för att spela ett år till tog de flesta för givet att han skulle fortsätta i Ottawa – men så blev det inte. Istället blir Detroit ny adress.

"Ville prova något nytt"

Börje Salming gjorde en väldigt liknande resa i sin karriär. Under 16 år i Toronto blev han en av klubbens absolut störste profiler genom tiderna – men han avslutade NHL-karriären med ett år i just Detroit.

– Efteråt har man tänkt att det kanske kunde ha varit bättre att spela ett år till i Toronto i stället, det kunde jag ha gjort. Men jag ville prova något nytt och sedan fick helt klart bättre betalt. Så här i efterhand kanske det hade varit bättre att stanna kvar men det var jävligt roligt i Detroit, säger Salming och fortsätter:

– Det hade varit häftigt att avsluta där men egentligen spelar det ingen roll. Det var bara positivt att gå till Detroit för man fick massa nya vänner där och de tog hand om mig fantastiskt bra.

Hur tror du det kommer kännas för Alfredsson att byta lag efter så lång tid?

– Det kommer nog känns lite konstigt men samtidigt kan det vara en kick att spela i ett annat lag.

Han tror inte att Alfredssons legendar-status i Ottawa kommer påverkas.

– Han kommer bli bra ihågkommen och de kommer ta hand om honom hur bra som helst i Ottawa, han har ju varit kung där. De kommer ihåg det man gjort där borta och har varit grymma mot mig.

– Det är inte som i Sverige, om man till exempel flyttar från Gnaget blir man lynchad.

"Större grej med Daniel"

Markus Näslund spelade tolv säsonger för Vancouver och var under åtta av dem kapten för laget. Men han avslutade karriären med ett år i New York Rangers.

– Jag ser det som en större grej med Daniel. Han har varit där hela sin karriär och har i stort sett så länge Ottawa funnits varit deras ansikte utåt. Det är klart att det är en stor grej och det kommer bli en omställning för honom, säger Näslund.

Näslund blev i slutändan inte erbjuden något nytt kontrakt av Vancouver där en prekär situation uppstod då hans förre agent Mike Gillis tog över som general manager.

Näslund menar att ett klubbyte kan bli en nytändning.

– Min erfarenhet är att det kan vara positivt att pröva något annat, det blir ofta så att man blir inkörd på samma saker när man är i en klubb så pass länge. Det är alltid kul att se hur det fungerar på andra ställen, säger han och fortsätter:

– Det är få förunnat att få spela i en förening hela sin karriär och det är unikt i sig men det är många grejer som spelar i besluten som man inte känner till om man inte är med bakom kulisserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag