Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Salming i tårar efter den fina tröjceremonin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SVT.se
Foto: SVT.se
Foto: SVT.se

OBS. Den här artikeln från oktober 2016 återpubliceras i samband med Börje Salmings 66-årsdag.


Strax innan nedsläpp inför Toronto Maple Leafs match mot Boston Bruins kom beskedet att klubben pensionerade en rad olika nummer.

Bland annat så pensionerades nummer 21, Börje Salmings nummer.

– Det känns fantastiskt att veta att det är mitt nummer nu, säger han.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Ett av de mest klassiska hockeylagen i världen Toronto Maple Leafs, firar snart 100 år som hockeyklubb och redan nu är festceremonierna i gång.

Inför natten mot söndagens hemmapremiär mot Boston Bruins var flera legendarer inbjudna och strax innan nedsläpp så tog de plats på isen i Air Canada Center.

Då kom beskedet att flera av legendarenas tröjnummer pensioneras. En helomvändning från Torontos sida då de tidigare enbart "hedrat" numren snarare än att pensionera dem.

Men från och med nu kommer nummer 1, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 17, 21, 27 och 93 aldrig mer att användas i Toronto.

"Det är otroligt"

En av alla legendarer på isen var svenska Börje Salming som bar nummer 21 för klubben mellan 1973 och 1989. Och Salming var tagen av ceremonin.

– De gör det så bra här i Kanada. De är grymma på såna här ceremonier. För de gör det inte bara för mig och min familj utan även för alla fans, säger han.

Och Salming kan knappt förstå hur uppskattad han är i hockeyns hemstad.

– Det är otroligt egentligen. De har gjort en staty av en, man är med i Hall of Fame - också nu även det här, det är fantastiskt.

Toronto lurade Salming

Toronto lyckades även lura Salming och de andra legendarerna vad ceremonin skulle handla om. De hade berättat att det skulle vara nya så kallade "banners" med deras namn och nummer i taket på arenan.

Men ingen hade sagt något om att numrena skulle pensioneras.

– Det var en överraskning, de hade inte sagt det till någon. Jag visste att jag skulle vara på plats, men inte det här. Det var helt nytt, så det var ju helt sjukt för ingen visste någonting. Sen helt plötsligt sa de det innan vi gick ut på isen. Men det är kul att veta att min tröja alltid kommer finnas där uppe och att ingen annan får ha den.

Salming var bara lycklig när han befann sig på isen. Sen när han fick se ceremonin i efterhand blev han väldigt berörd.

– Jag vet att det var många i min familj som hade tårar i ögonen under ceremonin, jag hade inte det då. Men när jag fick se allting själv i morse, då fick jag tårar i ögonen i stället. Det var jättefint alltihop.

Även Mats Sundins nummer 13 pensionerades, men Sundin var inte på plats.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.