Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Salming fördes med ambulans till sjukhus

Salming: ”Inte meningen att täcka skott med huvudet”
Börje Salming fick föras till sjukhus.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Salming hyllar sjukvården.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Börje med dottern Bianca.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Börje Salming, 69, trodde att han skulle dö när han med coronasymtom fördes till sjukhus.

Nu hyllar han den svenska sjukvården.

– Ni riskerar era liv för att vårda andra. Ni är bäst, säger hockeyikonen enligt Toronto Star. 

I mitten av april berättade Börje Salming för NHL:s officiella hemsida att han hade drabbats av, vad han tror var, covid-19.

69-åringen skakade av feber och fick svårt att andas och den svenske hockeylegendaren fördes med ambulans till sjukhus.

– Det kändes som att jag var döende. Jag trodde att jag var det. Det var så pass illa. Det är svårt att beskriva, men jag var så sjuk. Jag tänkte faktiskt att ”det här kan vara det som tar mig”, sa han.

– Det var läskigt. De sa aldrig om jag fått coronaviruset eller inte. När det här hände hade det inte riktigt drabbat Sverige på samma sätt som det har nu. Det var lite tidigare. Men vad det än var så har jag sett till att hålla mig hemma, ta hand om mig själv och göra vad jag kan för att bli bättre igen.

Börje Salming hyllar svenska sjukvården

Börje Salmings status i hockeytokiga Toronto är skyhög och står staty utanför Maple Leafs hemmaarena. Endast två spelare har gjort fler matcher för den klassiska NHL-klubben än Salming (1 099 matcher), som dessutom har flest assist någonsin (620 stycken).

Så när det händer något med Börje Salming, då hajar man till i det som kallas hockeyvärldens huvudstad. Tidningen Toronto Star har följt upp den dramatiska händelsen och nu passar Salming på att hylla den svenska sjukvården.

– Ni är bara bäst. Ni är så duktiga och vårdar andra med era egna liv som insats. Jag önskar er allt gott. Ni är bäst, säger han i en hälsning enligt tidningen.

Samtidigt uppmanar han alla att vara försiktiga.

– Det där var inte kul. När du får det här... du kan inte andas. Och man vet ju att när man inte kan andas så dör man. Så stanna hemma, håll er i säkerhet. Jag är lyckosam som har kommit hem, ni måste vara försiktiga.