Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Salming bryter ihop – tröstas av Gunde

Börje Salming bryter ihop efter orden om vännerna. Foto: TV4
Han får tröstas av programledaren Gunde Svan.

Under sina 16 år i Toronto Maple Leafs blev personerna i klubben som en andra familj för Börje Salming. 

När hockeylegendaren berättar om sina vänner från den tiden i TV4-programmet "I huvudet på Gunde Svan" blir han väldigt känslosam, bryter ihop och får tröstas av Svan. 

– Man kan inte komma tillbaka och hälsa på dem, de är borta, säger han.   

1973 lämnade Börje Salming Brynäs för NHL och den klassiska klubben Toronto Maple Leafs. Kirunasonen Salming, 67, blev klubben trogen i 16 år och förändrade NHL.

Salming ses som den förste europeiska spelare att göra ett ordentligt avtryck i den nordamerikanska hockeyligan, vilket banade väg för mängder av andra spelare som kunde ta klivet över Atlanten. 

Han är invald i hockeyns Hall of fame, har fått sitt tröjnummer (21) pensionerat av Toronto Maple Leafs, han står staty utanför lagets hemmaarena Air Canada Center och utsågs 2017 till en av NHL:s 100 främsta spelare genom alla tider. 

Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

 

Svan möter Salming i ”I huvudet på Gunde Svan”

I den nya säsongen av TV4-programmet "I huvudet på Gunde Svan" så träffas skidikonen Svan och Salming för att prata om den senares hockeygärning. De besöker Air Canada Center tillsammans och Salming berättar då om de starka band han fick till klubben under sin tid där. 

– Tryggheten höll kvar mig. Jag älskade att spela i Toronto. Jag hade en otrolig tur att få spela i Toronto nästan hela karriären, säger Salming i programmet. 

Salming menar att en av anledningarna var hans goda relation med Torontos dåvarane ägare Harold Ballard. Salming säger att de efter matcher och träningar kunde sitta i timmar och prata om livet. 

– Var det en fadersgestalt?, frågar Gunde Svan. 

Salming svarar: 

– Lite grann blev det så, vi kom varandra väldigt nära. Han var en väldigt fin människa. 

Salmings tårar efter orden om vännerna – tröstas av Svan

Men Ballard var bara en av många i Torontos organisation som Salming knöt starka band till. 

– När man kom hem hit igen efter ett sommarlov i Sverige, då var det stora kramar med alla. Det var vakten utanför, killen som körde ismaskinen och han som målade. Gemenskapen med den här hallen och människorna här, det kan man nästan inte få. Det går inte att beskriva hur fina de här människorna var. 

Minnena av alla vänner gör Salming väldigt känslosam. Han bryter ihop och tröstas av Gunde Svan. 

– Det var så många människor man såg upp till och som tog hand om en. Man kom dem så nära och 90-95 procent av dem finns inte mer. Man kan inte komma tillbaka och hälsa på. De är borta. Familjen det finaste man har, men de var den andra familjen. 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram!