Sågas: ”Var är han? Det här duger inte”

Foto: USA TODAY NETWORK / STEPHEN R. SYLVANIE-USA TODAY SP SIPA USA
Foto: DAVID BECKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Stone.
Foto: USA TODAY NETWORK / JEAN-YVES AHERN-USA TODAY SPORTS SIPA USA

LOS ANGELES. Med en 4-1-seger på bortaplan i Las Vegas i natt, svensk tid, har Montreal Canadiens skaffat sig slagläge.

Man leder nu semifinalserien med 3-2 i matcher och kan avgöra hemma i Bell Centre på torsdag.

Chansningen att ta in Marc-Andre Fleury i kassen trots Robin Lehners storspel i söndags blev inget vinnarvapen.

Montrealkedjan med Tyler Toffoli, Nick Suzuki och rookien Cole Caufield var skillnaden i nattens möte med sex poäng.

Trots hemmaplan och stöd från den som vanligt högljudda publiken i T-Mobile Arena hade Golden Knights svårt att skapa några vassa chanser under de första två perioderna.

 – Var är Mark Stone? Vegas stjärnforward och lagkapten kommer inte loss utan svarar för enkla misstag och tappar pucken i kritiska lägen. Sedan sitter han i båset och ser frustrerad ut, det duger inte, kommenterade förre NHL-spelaren Keith Jones i tv-studion hos NBC Sports under den andra periodpausen.

Kollegan Patrick Sharp berömde Montreals veteraner Eric Staal och Corey Perry. De båda 36-åringarna låg bakom Canadiens två fullträffar i den andra perioden, där Staal gjorde 2-0 och Perry spelade fram Cole Caufield till 3-0-målet tre minuter senare.

Vegas kastade om i kedjorna

Montreal hade skaffat sig ledningen i matchen efter 8.45 minuter av den första perioden när Jesperi Kotkaniemi ostört kunde skicka in en retur bakom Fleury sedan Josh Anderson skjutit efter ett friläge.

Vegasförsvaret såg ut att sova och ingen markerade Kotkaniemi när han störtade fram mot kassen och tryckte in returen efter Fleurys räddning.

Vegascoachen Peter DeBoer vaskade om lite i kedjorna inför den tredje perioden och det gav snabbt resultat.

Max Pacioretty kunde spräcka Carey Prices nolla efter en tekning när drygt fyra minuter hade spelats sedan Nicolas Roy vunnit en tekning till höger i anfallszonen.

Pacioretty missade först pucken helt när han skulle skjuta, men hade tid med ett nytt försök och då placerade han pucken i klubbkrysset bakom Price.

Målet blev den kick hemmalaget behövde och Golden Knights ökade tempot och satte bättre press på Canadiens.

Montreal en match från final

Men närmare än så kom inte William Karlsson och kompani.

Man plockade ut Fleury med tre minuter kvar och pressade på för ytterligare en reducering, men i stället sjabblade man bort puck en med en dryg minut kvar och Nick Suzuki kunde ta den hela vägen från mittzonen och lägga in den i tom kasse.

Extra surt för Vegas och publiken i Las Vegas, då Suzuki trejdades iväg av från Golden Knights till Montreal för Max Pacioretty hösten 2018.

När Suzuki fick frågan efter slutsignalen i natt om han tänkte på sitt förflutna i Vegas, svarade han:

– Jo, naturligtvis gör jag det. Det var Vegas som draftade mig och gav mig en start i ligan, men nu handlar det bara om att vinna en match i taget för Montreal.

Erik Gustafsson och hans Montreal har nu ena skridskon i Stanley Cupfinalen. Skulle man ta sig dit gör man det efter att ha slagit ut i tur och ordning Toronto, Winnipeg och Vegas.

Inget dåligt facit för ett lag, som hade svårt att ta sig till slutspel.

 Men man har gång på gång visat att man har ett lag utan några riktigt svaga punkter.

Carey Price har storspelat i kassen under hela slutspelet, försvaret har fyra starka grundbultar under ledning av lagkaptenen Shea Weber och anfallet bjuder på en fin mix av forwards.

Lehner kan nu få chansen i Vegas

Men man är inte i final ännu.

Vegas kommer att sälja sig dyrt i Montreal natten till fredag, svensk tid.

Den stora frågan är – satsar DeBoer på att ställa Robin Lehner i kassen då?

– Jag skulle välja Lehner efter vad som hände i kväll även om det inte vara Fleurys fel. Han var okej, men inte av samma klass om Carey Price, svarade Keith Jones på frågan om det är dags för Lehner att hoppa in mellan stolparna på torsdag.

– Jag skulle också sätta Lehner i kassen med tanke på hur bra han var när man vann i Montreal i söndags, sa Patrick Sharp.

Carey Price utnämndes till banans bäste spelare i nattens match efter att ha svarat för 26 räddningar.

Fleury stoppade 22 av 25 skott.


Adam Johansson och Jonatan Lindquist i senaste avsnittet av NHL-kvarten.