Svenska stjärnan sågas av stor jury

Robin Lehner.
Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN

En stor jury har sagt sitt.

Då hamnar Robin Lehner på 18:e plats när NHL:s bästa målvakter rankas men samtidigt får han kritik från flera jurymedlemmar.

– Jag gillar inte honom som målvakt, säger en tidigare målvakt till The Athletic.

Inför NHL-premiären har en anonym panel rankat förstamålvakterna i NHL.

Det är The Athletic som har gjort en sammanställning där bland annat general managers, huvudtränare, målvaktstränare, scouter och tidigare målvakter har fått säga sitt. Alla experterna gav målvakterna ett betyg mellan ett och fem, vilket låg till grund för den stora listan som sajten har publicerat.

Bäst av målvakterna i NHL, enligt listan, är Tampa Bay-målvakten Andrej Vasilevskij och den bäste svenske målvakten är Jacob Markström, Calgary, på elfte plats.

Robin Lehner rankas som ligans 18:e bäste förstemålvakt med betygssnittet 2,75 men flera av panelmedlemmarna är tveksamma till Vegas Golden Knights svenske burväktare.

– Han är slarvig i målet. Han kan släppa stora returer, han är oförutsägbar, släpper in för många enkla mål för min smak, säger en scout om Lehner till The Athletic.

Robin Lehner sågas

– Han kommer leverera några riktigt bra matcher men de flesta överskattar honom lite, säger en tidigare målvakt och fortsätter:

– Han är inte inte den typen av målvakt som jag ser och tänker: ”Herregud, det här är en fantastisk målvakt”.

En annan tidigare målvakt är också hård och oroar sig för hur Lehner ska klara sig utan sin tidigare målvaktskollega Marc-André Fleury som har lämnat Vegas Golden Knights för Chicago Blackhawks under sommaren.

– Jag gillar inte honom som målvakt. Jag oroar mig över honom utan Fleury eftersom han inte har något trygghetsnät nu, säger den tidigare målvakten. 

Linus Ullmark är den tredje svenske målvakten på listan och han hamnade på 23:e plats.