Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lurade de alla – för att få Elias

Elias PetterssonFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

LOS ANGELES. De satt som på nålar runt bordet.

Skulle flera års arbete visa sig vara bortkastat?

Alla resor, scoutingrapporter, intervjuer och möten.

Alla pengar Vancouver Canucks hade satsat på att kartlägga de bästa spelarna inför NHL-draften 2017 för att få den där diamanten man trodde sig ha hittat.

Elias Pettersson.

Elias Pettersson har gjort jättesuccé i Vancouver Canucks i höst. Han anses vara klubbens framtida nyckelspelare, en så kallad "franchise player"

Sport Expressen har kartlagt hur NHL-klubben jobbade för att säkra att man fick den talangfulle svensken när man som femte klubb i den första rundan av draften 2017 stod på tur att plocka sin kandidat.

Vancouver hade under det sista året fram till draften i Chicago i juni fokuserat på en enda spelare, som man trodde kunde bli det stora affischnamnet i laget efter tvillingarna Daniel och Henrik Sedin.

Den talangen var Elias Pettersson från Ånge, som hade gjort stor succé i Hockeyallsvenskan med Timrå.

– Men vi hade haft honom under noggrann uppsikt sedan han var 16 år. Vi hade följt honom i juniorlandslaget i Hlinka-turneringen, fyrnationers- och femnationers samt de VM-turneringar som arrangeras för J-18 och J-20. Vi gav Elias Pettersson tidigt stämpeln "Priority watch", vilket betyder att det är en talang vi ska ha extra koll på, säger Judd Brackett, som bär titeln Director Amateur Scouting hos Vancouver Canucks.

 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

Inge Hammarström scoutade Elias Pettersson

Brackett kallar scouten Inge Hammarström för klubbens "boots on the ground" i Sverige när man följde Elias utveckling.

– Precis som alla andra NHL-klubbar måste vi ha en närvaro lokalt i olika europeiska länder för att kartlägga de talanger som kommer fram. Sedan gjorde vi andra resor till Sverige i olika omgångar för att titta på Elias och lyssna till Inges rapporter om hur hans utveckling såg ut.

Elias Pettersson på ”The Combine”Foto: NHL.COM

De hetaste spelarna inför draften samlas varje år i maj i Buffalo för tester och intervjuer under vad som kallas för "The Combine".

Samlingen sker en månad före draften och är till för att NHL-lagen ska kunna skaffa sig en bättre bild om vem eller vilka de tror ska passa bäst in i klubben för år framöver.

Canucks lyckades få Elias att flyga från Buffalo till Vancouver direkt efteråt för att man skulle få chansen att bekanta sig med honom lite närmare.

För att inte avslöja inför konkurrenterna att Pettersson var klubbens toppval bjöd man in ytterligare tre-fyra spelare från samlingen i Buffalo att komma med till Vancouver.

En undanmanöver för att inte väcka alltför stora misstankar kring hur man tänkte.

– Vi ville att Elias skulle besöka oss i Vancouver, så att vi fick prata mer med honom och höra hur han tyckte och tänkte om olika saker. Under Combine i Buffalo får varje klubb typ 15 minuter med spelarna och då sitter man ett tiotal personer i en hotellsvit och intervjuar killarna. Det kan vara svårt att få en ingående bild av hur de fungerar och vilken person de är utanför isen, säger Judd Brackett.

Toppvalen i NHL-draften 2017

Några veckor senare skulle den plan man arbetat på länge förverkligas. Och det skulle ske i Chicago Blackhawks hemmaarena United Center, där draften ägde rum 2017.

Det var nervöst för Canucks scouter och klubbledning när stunden alla hade längtat efter var inne. Det där ögonblicket när Canucks hoppades få plocka hem sin vinstlott.

Man hade inte ödet i sina egna händer, då Vancouver hade draftval nummer fem i den första rundan.

Förhandssnacket inför draften det året hade mest kretsat kring kanadensaren Nolan Patrick och schweizaren Nico Hischier.

Nico Hischier valdes som nummer ett av Devils.Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Devils bjöd på en mindre skräll när man valde Hischier före Patrick, som några minuter senare listades av Philadelphia.

Sedan var det mer öppet.

Ryktet sade att Dallas var ute efter en back, då man redan hade en stark forwardsuppsättning och mycket riktigt - Stars fastnade för finländaren Miro Heiskanen.

Tre klubbar hade nu valt sina spelare och nu skulle Colorado avslöja vem Foppas gamla klubb hade fastnat för som nummer fyra.

 

De tio toppvalen i NHL-draften 2017:

1) New Jersey: NICO HISCHIER, forward, Schweiz.

2) Philadelphia: NOLAN PATRICK, forward, Kanada.

3) Dallas: MIRO HEISAKNEN, back, Finland.

4) Colorado: CALE MAKAR, back, Kanada.

5) Vancouver: ELIAS PETTERSSON, forward, Sverige.

6) Vegas: CODY GLASS, forward, Kanada.

7) NY Rangers: LIAS ANDERSSON, forward, Sverige.

8) Buffalo: CASEY MITTELSTADT, forward, USA.

9) Detroit: MICHAEL RASMUSSEN, forward, Kanada.

10) Florida: OWEN TIPPETT, forward, Kanada.

Vancouvers lättnad över Colorados val

Det stora draftdramat var inne på upploppet för Canucks draftansvarige Judd Brackett och Sverigescouten Inge Hammarström.

De hade ingen aning om hur Avalanche skulle agera. Hade de samma koll på Elias Pettersson, som Vancouver hade? Såg de samma potential? Samma vinnarpersonlighet?

Ingen visste.

- Under åren fram till draften 2017 hade jag sprungit på scouter i Timrå och på övriga platser i Sverige och utomlands, där Elias spelade. Det är svårt att gissa hur andra tänker. Ingen visar sina kort, sådan är den här branschen, säger Inge Hammarström.

Judd Brackett instämmer.

- Det svåraste med det här jobbet är att sitta med ett pokeransikte under draften fram till det ögonblick när det är din tur att välja.

Colorado valde... Cale Makar.

Och Vancouver kunde gå upp på scenen och ropa ut Elias Petterssons namn en kvart senare.

– Vi kunde inte rusa upp på podiet snabbt nog, skrattar Brackett när han minns tillbaka på den dagen.

Elias Pettersson efter att han blivit vald av VancouverFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Det var en stor lättnad för alla i klubbens scoutingenhet, från chefen Judd Brackett till Thomas Gradin och Inge Hammarström plus alla andra som hade rest från huvudkontoret i Kanada till Sverige och internationella turneringar, där Pettersson hade spelat.

Det slutgiltiga beslutet hade general managern Jim Benning.

Han litade på sina scouter, där Hammarström var den som hade sett Elias mest under de två-tre åren före draften.

– Det var oerhört pirrigt, men lyckan var med oss och pusselbitarna föll på plats. Det var en underbar känsla. För mig kändes det som jag tappat en tegelsten ur ryggsäcken när jag gratulerade vår general manager Jim Benning, berättar Inge Hammarström.

Elias Petterssons styrkor

Lasse Lindgren är Canucks pro-scout i Sverige och har inte till uppgift att betygsätta unga amatörspelare, men när en klubb har ett sådant högt draftval som nummer fem använder man alla erfarna ögon som finns tillgängliga.

– Jo, jag skrev också några rapporter om Elias. I sådana här lägen använder sig NHL-klubbarna av så kallade cross-over scouter. Det gick snabbt att se vilket fantastiskt spelsinne han hade och samma sak med hans vinnarinstinkt. Och sedan när vi hade draftat honom och han valde att stanna kvar i Sverige för ett år i Växjö och SHL trodde vi att Elias kanske skulle bli trött när det blev dags för slutspel efter en läng säsong, men han bara lade in en extra växel och gjorde grejor jag inte sett många göra, säger Lasse Lindgren.

Elias Pettersson gratuleras av radarpartnern Brock Boeser.Foto: JEFF ROBERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag hörs samma kommentarer från tv-kommentatorer och hockeyexperter i NHL.

Och Vancouver Canucks ledning känner sig övertygade om att allt arbete man lade ner under flera år på Elias har betalat sig.

– Han överraskar mig fortfarande varje dag. Elias är så fokuserad och har en inre styrka att nå de mål han sätter upp, säger Judd Brackett.

Fanns det någon tvekan under hela den här processen om Elias skulle vara ert förstaval?

– Nej, men det är en lång och ansträngande process. Vi genomförde några mock-drafts, där vi försökte förutse hur de fyra lagen som skulle välja före oss tänkte och vilka spelare de skulle välja, säger Judd Brackett.

Vad kommer Elias att betyda för Vancouver?

– Enormt mycket. Alla ser hur bra han är, men vi som lärt känna honom som person också gillar hans medmänsklighet och förmågan att leda.

Inge Hammarström gjorde sin sista draft som scout för Canucks i juni år innan han pensionerade sig.

Inge Hammarström.Foto: JAN DÜSING

– Klart att det känns speciellt att få ha fått följa Elias under flera år. Jag var på otaliga träningar när han spelade i Timrå. Ibland satt jag bara och njöt av hans passningar.

Hur övertygade du dina chefer att Pettersson var det bästa valet?

- Jag försökte tidigt säga att Elias var den bästa killen i hela draften det året, för det var han i mina ögon. Men man ska ha oerhört mycket tur för att gå i land med ett sådant här draftval om man inte väljer som nummer ett. Jag känner en enorm stolthet över att vi lyckades, säger Inge Hammarström.

 

LÄS MER: Nicklas Lidström: ”Lider med hans fru – alla i laget visste”

LÄS MER: ”Han är på väg att bli bäst någonsin”
LÄS MER: Skandalmatchen – här spårar allting ur
LÄS MER: Svenskens ilska – efter Elias nya mål
LÄS MER: ”Stekhet” Dahlén nära återförening med Elias