Så hyllades Crosby vid sin 1000:e NHL-match

Foto: USA TODAY NETWORK / CHARLES LECLAIRE-USA TODAY SPORT SIPA USA
Foto: KEITH SRAKOCIC / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Sidney Crosby, 33, gjorde sin 1000:e match i NHL i natt, svensk tid.

Han uppvaktades med en silverklubba och hyllningsvideo på Jumbotronen av Pittsburgh Penguins före nedsläpp mot New York Islanders.

Crosby tackade för hyllningen med att servera två målgivande passningar och utnämndes till banans bäste spelare när Penguins vann med 3-2.

– Han är en fantastisk människa och vill inte bara bli ihågkommen som den bäste spelaren utan som en av de största idrottarna i klass med Michael Jordan och Tiger Woods, säger Penguins assisterande general manager, Patrik Allvin, till SportExpressen.

Crosbys lagkamrater hyllade sin lagkapten med att alla bära matchtröjor med nummer 87 på ryggen under matchuppvärmningen i PPG Paint Arena.

Vid ett tillfälle fick de Crosby att börja gapskratta när de alla gick ner på ett knä på isen för att knyta om skridskorna.

En ritual Crosby gör inför varje match i NHL.

– Det var en rolig grej, som jag inte förväntade mig. Samma sak med att alla i laget kom ut iklädda Crosbytröjor under upp värmningen. Det här var en speciell kväll, som jag aldrig kommer att glömma, sa Crosby när han mötte media efteråt.

Svensken Patrik Allvin ser Crosby dagligen på jobbet i Pittsburgh Penguins och han är full av beundran för klubbens anfallsstjärna.

– Han är extremt noggrann och förberedd och lämnar ingenting åt slumpen. Han är en fantastisk människa. En bättre människa än spelare om det är möjligt, säger Allvin.

I den hyllningsvideo som visades före och under matchen kom gratulationer till Crosby från NHL-legendarer som Mario Lemieux, Steve Yzerman, Steven Stamkos, Patrick Kane och John Tavares.

Under spelavbrott i nattens match fick Crosby också se Phil Kessel och värste rivalen, Alexander Ovetjkin i Washington Capitals, säga goda saker om honom och hans bedrift under alla åren i NHL.

Experten: ”En av de tre bästa genom tiderna”

Också expertpanelen hos Sportsnets sändning av lördagens Hockey Night in Canada öste superlativer över Crosby.

– Jag rankar honom som en av de tre bästa genom tiderna i NHL efter Wayne Gretzky och Mario Lemieux, kommenterade förre spelaren Anthony Stewart.

Crosby har under karriären vunnit tre Stanley Cup och två OS-guld med Kanada plus en rad individuella utmärkelser.

Han toppar Pittsburghs interna poängliga på 15 poäng, 6 mål och 9 assist, efter 16 omgångar och är fortfarande efter 16 säsonger lagets bäste spelare.

Han har producerat 1278 poäng, 468 mål och 810 assist, på 1000 matcher och fortsätter vara ett hot för motståndarna.

De senaste sex matcherna har Crosby gjort 7 poäng, 2 mål och 5 assist.