Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det sen för slagskämparna i NHL

De satte skräck i motståndarna med sin tuffhet och hårda knytnävar. Men livet som slagskämpe i NHL slutade tragiskt för flera av de största busarna.

BOB PROBERT

Foto: Julian H. Gonzalez / AP DETROIT FREE PRESS

Född: 5 juni 1965 i Windsor, Kanada.

Status: Avled av en hjärtinfarkt sommaren 2010.

NHL-klubbar: Detroit, Chicago.

Då: Kom till NHL säsongen 1986-86 efter att ha spelat i kanadensiska juniorligan OHL och farmarligan AHL. Var en fruktad slagskämpe, storväxt och med ett knockoutslag. Men kunde lira också. Omtyckt tuffing, som alltid ställde upp för sina lagkamrater.

Nu: Avled under en båttur med sin familj på Lake St. Clair, Kanada, i juli 2010, bara 45 år gammal. Hade drogproblem både under och efter karriären, åkte dit för kokainsmuggling över gränsen mellan USA och Kanada 1989 och blev avstängd av NHL.

Utv-min i NHL: 3300 min på 935 matcher.


DAVE SEMENKO

Född: 12 juli 1957 i Winnipeg, Kanada.

Status: 59 år gammal,

NHL-klubbar: Edmonton, Hartford, Toronto .

Då: Blev känd som Wayne Gretzkys bodyguard på isen under mästaråren i Edmonton, där han ofta var tredje länk i förstakedjan med Gretzky och Jari Kurri. Blev Stanley Cupmästare med Oilers 1984 och 85. Boxades i en uppvisningsmatch mot Muhammad Ali 1983.

Nu: Återvände till Edmonton efter spelarkarriären och var under flera år expertkommentator i radiosändningarna från lagets matcher innan han blev assisterande tränare i klubben. Har under senare år jobbat som scout i Oilers.

Utv-min i NHL: 1175 min på 575 matcher.


DAVE SHULTZ

Född: 14 oktober 1949 i Waldheim, Kanada.

Status: 66 år gammal, jobbar som affärsman i egen regi.

NHL-klubbar: Philadelphia Flyers, Pittsburgh, LA Kings, Buffalo.

Då: Blev känd som "The Hammer" under Flyers storhetstid på 70-talet. Hade 472 utvisningsminuter under säsongen 1974-75, vilket fortfarande står sig som ett rekord. Fick en regel uppkallad efter sig, "Schultz Rule", som förbjöd spelare att tejpa sina händer inför matcherna.

Nu: Tog efter karriären avstånd från sin roll som slagskämpe. Coachade under 20 år lag i farmarligorna. Är i dag affärsman och känd som en duktig försäljare.

Utv-min i NHL: 2294 min på 535 matcher.


MARTY McSORLEY

Foto: Chuck Stoody / AP CP

Född: 18 maj 1963 i Hamilton, Kanada.

Status: 53 år, gift med volleybollstjärnan Leanne Schuster, bor i Hermosa Beach, Kalifornien.

NHL-klubbar: Pittsburgh, Edmonton, LA Kings, Pittsburgh, NY Rangers, San Jose, Edmonton, Boston.

Då: Var Gretzkys livvakt i Edmonton och "The Great One" krävde att McSorley skulle ingå i trejden till Kings 1988. Ett överfall med klubban mot huvudet på Donald Brashear år 2000 orsakade ett års avstängning och slutet på McSorleys NHL-karriär. Han fick också en 18 månader villkorlig dom i ett civilmål för förseelsen.

Nu: Har jobbat som tv-kommentator åt Sportsnet och Hockey Night in Canada. Har efter spelarkarriären också provat på som skådespelare i Hollywood och medverkat i filmer, som Bad Boys och Con Air.

Utv-min i NHL: 3381 min på 961 matcher.


TIE DOMI

Foto: Kevin Frayer / AP CP

Född: 1 november 1969 i Windsor, Kanada.

Status: 46 år, frånskild trebarnspappa med ny sambo. Bor i Toronto.

NHL-klubbar: Toronto, NY Rangers, Winnipeg.

Då: Var ingen tungviktare bland slagskämparna, men totalt orädd och villig att kasta handskarna när som helst. Skyddade Mats Sundin under många år i Toronto. Känd för att utan förvarning ha knockat Ulf Samuelsson medvetslös i en NHL-match 1995, vilket gav Domi böter och åtta matchers avstängning. Han försvarade sig med att Samuelsson vid upprepade tillfällen kallat honom för "Dummy".

Nu: Sonen Max är framgångsrik NHL-forward i Arizona Coyotes sedan några år tillbaka. Tie kan ofta ses på läktaren när Coyotes spelar. Han publicerade härom året sin självbiografi "Shift Work" och gör pr- och reklamjobb för företag i Kanada.

Utv-min i NHL: 315 min på 1020 matcher.


TIGER WILLIAMS

Född: 3 februari 1954 i Weyburn, Kanada.

Status: 62 år, efter lång tid i Vancouver har Tiger flyttat hem till Saskatchewan.

NHL-klubbar: Toronto, Vancouver, Detroit, LA Kings, Hartford.

Då: Toppar utvisningsligan genom tiderna i NHL med sina 3966 minuter. Känd som en retsticka, som kröp under skinnet på motståndarna. Hans målgest när han åkte kälke på klubban är en klassiker.

Nu: Har prövat på allt efter karriären i NHL - spelat rollerhockey, skrivit både hockey- och kokböcker, sjungit med The Hanson Brothers, som drev en kampanj 1996 att få in Tiger i Hockey Hall of Fame.

Utv-min i NHL: 3966 minuter på 962 matcher.


DONALD BRASHEAR

Foto: Norman Y. Lono / NORMAN Y. LONO EXPRESSEN/NORMAN Y. LONO

Född: 7 januari 1972 i Bedford, USA.

Status: 44 år, frånskild med två söner, bor i provinsen Quebec i Kanada.

NHL-klubbar: Montreal, Vancouver, Philadelphia, Washington, NY Rangers.

Då: Med sina 191 cm och 110 kg var Brashear en motståndare, som alla var rädda för när han kom i full fart och utdelade sina tacklingar. Hade rollen som polis i Philadelphia när Peter Forsberg var lagkapten i klubben och skyddade Foppa. Gjorde två VM för USA 1997 och 98.

Nu: Talar också franska, ryska och spanska flytande. Provade på amatörboxning efter hockeyn och tränade ett tag med Joe Frazier. Gjorde också matcher i MMA. Var med och startade byggföretaget DEC Construction. Gjorde ett uppmärksammat gästspel i SHL med Modo Hockey säsongen 2014-15.

Utv-min i NHL: 2634 min på 1025 matcher.


DEREK BOOGAARD

Foto: Matt Slocum / AP

Född: 23 juni 1982 i Saskatoon, Kanada.

Status: Avled den 13 maj 2011 efter en överdos av droger- och alkohol.

NHL-klubbar: Minnesota, NY Rangers.

Då: En publikfavorit under sina år i Minnesota Wild, där han bar smeknamnet "The Boogeyman". Kallades också för "The Mountie" efter sin pappa som var medlem av Royal Canadian Mounted Police. Derek var av de största slagskämparna under de senaste 10-15 åren i NHL. Röstades fram som den mest fruktade spelaren i ligan efter George Laraque 2007.

Nu: Boogaard brottades med depressioner och drogproblem. Efter sin tidiga död, han var bara död 28 år, donerade föräldrarna Dereks hjärna till forskningen över hjärnskador hos idrottsmän och man konstaterade att han led av kroniska hjärnskador. Föräldrarna stämde NHL.

Utv-min i NHL: 589 min på 277 matcher.


GEORGES LARAQUE

Foto: Graham Hughes / AP THE CANADIAN PRESS

Född: 7 december 1976 i Montreal, Kanada.

Status: 39 år, har Edmonton som bas.

NHL-klubbar: Edmonton, Phoenix, Pittsburgh, Montreal.

Då: Kallades för "Big Georges" under åren i NHL, där han rankades som den mest fruktade slagskämpen under många år. Utsågs av The Hockey News till ligans bäste slagskämpe 2003. Utmanade alla tungviktare när han som ung spelare blev uppkallad från AHL för att göra sig ett namn. Slutade spela i augusti 2010 på grund av risken för hjärnskador.

Nu: Laraque är en stor personlighet, som ägnar mycket tid åt välgörenhet. Hans föräldrar kommer från Haiti, så han är nu igång med insamling till de drabbade där av orkanen Matthew. Han är uttalad vegetarian, har gjort politisk karriär i The Green Party i Kanada och har en egen hemsida www.georgeslaraque.com.

Utv-min i NHL: 1126 minuter på 695 matcher.


CHRIS NILAN

Född: 9 februari 1958 i Boston, USA.

Status: 58 år, frånskild med två döttrar och en son. Har ny flickvän, bor i Montreal.

NHL-klubbar: Montreal, NY Rangers, Boston.

Då: Bar smeknamnet "Knuckles" (Knogarna) under NHL-tiden. Var känd för sin villighet att lära sig nya tricks som buse i ligan. Uppmärksammad i Alex Gibbnys dokumentär "De sista gladiatorerna" 2011. Drog på sig tio utvisningar i en och samma match för Boston mot Hartford 1991.

Nu: Nilan har en egen radioshow i Montreal sedan 2013, Off the Cuff. Han skrev en uppmärksammad debattartikel i Sport Illustrated i oktober 2015, där han uppmanade NHL att förbjuda slagsmålen. De har passerat sitt "bästa-före-datum", ansåg den förre slagskämpen.

Utv-min i NHL: 3043 min på 688 matcher.


TRAGISKA ÖDEN

Rick Rypien och Wade Belak är två andra spelare, som gjorde sig namn som slagskämpar i NHL. Båda begick självmord under loppet av en månad i augusti 2011.