Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riskerar en jättesmäll: ”Skulle vara ironiskt”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: GEOFF BURKE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

NHL är pausat på obestämt tid på grund av coronaviruset.

Det kan i sin tur komma att få stora ekonomiska konsekvenser för de spelare som ännu inte skrivit på ett nytt kontrakt inför nästa säsong – däribland svenske målvaktsstjärnan Jacob Markström.

Det har gått över en vecka sedan NHL tog beslutet att pausa årets säsong på obestämd tid på grund av coronaviruset.

Skulle det vara så att säsongen inte återupptas igen kan det komma att få konsekvenser för de stjärnspelare i ligan som ännu inte skrivit på ett nytt kontrakt för nästa säsong. Det inkluderar bland annat Taylor Hall, Braden Holtby – och Jacob Markström.

Dels så missar de chansen att visa sig från sin bästa sida om det blir så att slutet av säsongen ställs in. Dessutom kan coronavirusets utbrott leda till ett sänkt lönetak nästa säsong, vilket i sin tur innebär att klubbarna kommer ha mindre pengar att röra sig med i kontraktsförhandlingar.

– Det är något jag diskuterat med flera andra general managers i ligan. Vi befinner oss på oprövad mark och vi vet inte hur det kommer att bli med lönetaket nästa säsong, säger Vancouver Canucks general manager Jim Benning till Sportsnet.

Han fortsätter:

– Jacob är en viktig spelare för oss och vi vill behålla honom hos oss även framöver. Men vi får se vad som händer med lönetaket och sen prata med hans agent och se om vi kan komma överens om en deal.

Nicklas Bäckström en vinnare?

NHL-journalisten Luke Fox menar att detta gör att de spelare som valde att skriva på sina kontraktsförlängningar innan coronautbrottet nu ser ut som stora vinnare.

”Om man jämför dem med sina kollegor som står utan kontrakt kan det blir så att de tjänar både mer och dessutom får längre kontrakt. Det skulle vara ironiskt och riktigt dålig otur för de som väntat”, skriver han.

Bland spelarna som redan hunnit skriva kontrakt finns bland annat Nicklas Bäckström. Han förhandlade utan någon agent själv om kontraktet med klubben, som till slut landade på fem år och 46 miljoner dollar – cirka 440 miljoner kronor.

– När man blir lite äldre börjar man bli lite mer vaken om vad som händer runtomkring laget, och vad som kan hända, och det är så klart att det sitter lite i bakskallen även fast man inte vill det, så blir det ju så automatiskt. Så det var skönt att vi kom till ett ganska snabbt beslut, har han tidigare sagt till SportExpressen.