Relationen med Lidström och Foppa: ”Obefintlig”

Mattias Norström i Dallas Stars, 2007.
Foto: Tony Gutierrez / TT NYHETSBYR¿N
Mattias Norström.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Peter Forsberg
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nicklas Lidström
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bittra rivaler på och utanför isen. 

Mattias Norström berättar nu om den obefintliga kontakten med Peter Forsberg och Nicklas Lidström under NHL-åren.

– Det handlar om vad du signalerar mot det egna laget, säger ”Notan” i Expressens podcast Hockeypuls.

Lyssna på Hockeypuls: SpotifyiPhoneAcast

Nicklas Lidström har tidigare varit öppen med hur han och Peter Forsberg nästintill undvek varandra när rivaliteten mellan Detroit och Colorado var som värst under slutet av 90- och början av 00-talet. 

När legendaren gästade Hockeypuls podcast i somras beskrev han hur kontakten med ”Foppa” var försvinnande liten under sex år.

– Vi hade i stort sett en obefintlig relation under den tiden. Man pratade aldrig med varandra innan eller efter matcherna. Andra spelare kunde man träffa i korridoren efter matcherna, men det hände aldrig när vi spelade mot Colorado, förklarade ”Lidas”. 

Detroit och Colorado dominerade NHL under denna era och turades om att göra beslag på Stanley Cup. 

Colorado vann 1996 och 2001. 

Detroit lyfte bucklan 1997, 1998 och 2002. 

Ett lag som ofta stötte på giganterna under den perioden i både grundserie och slutspel var LA Kings, där Mattias Norström var kapten i totalt sex säsonger. 

– Det var tufft för Colorado och Detroit var otroligt starka då. Det var kompletta lag, de hade inga svagheter. Vi visste att om båda lagen spelade sin bästa hockey, då förlorade vi. Det gällde att störa dem samtidigt som vi spelade på toppnivå. Det var en rolig utmaning, men alltid tufft. Det gick inte att ha en halvdan match i en matchserie för då åkte du på storstryk.

Notan: ”Jag sa alltid: ”Låt Peter sova”

I slutspelet 2000 åkte Kings på just storstryk då Detroit vann i fyra raka matcher i den första slutspelsrundan. 

2001 och 2002 skulle Colorado avsluta Kings säsong, båda gångerna i tuffa matchserier som avgjordes i game seven. 

Norström, som spenderade 14 säsonger i NHL, mötte Peter Forsberg och Nicklas Lidström då de stod på toppen av sina förmågor. 

I Hockeypuls podcast får han beskriva hur det var att ställas mot den svenska stjärnduon under deras peak. 

– Jobbigt. Mycket jobbigt, säger ”Notan” och skrattar.

– Det var många kvällar då jag önskade att de inte hade motståndarnas tröjor på sig, vi skulle ju behövt dem i vårt lag. När Peter var som bäst, då var han topp två-tre i hela världen. Jag sa alltid: ”Låt Peter sova”. Vi skulle inte åka runt och tackla, hugga eller haka honom. Det var många som begick det misstaget för då tände Peter till och då lyfte han sig, när han var irriterad. Jag lät honom ”sova” och hoppades på att han skulle ha en okej kväll, och inte en fantastisk kväll. 

Det var svårare att komma åt ”Lidas”, berättar Norström.

– Det gick inte att irritera honom. Man satt bara och var förundrad över hur bra han var. Åkte man över till Nordamerika under den eran och såg en Detroit-match med Lidström, så kunde man nog bli besviken eftersom man sett höjdpunkter på hur han var. Du behövde säkert tio matcher för att förstå varför han var den bästa backen i ligan. 

”Viktigt att visa att det här är mitt lag”

Med tanke på att Lidström, Forsberg och Norström är svenskar, och födda mellan 1970 och 1973, skulle man kunna föreställa sig att de var goda vänner utanför isen under deras aktiva karriärer. 

Det visar sig inte stämma. 

Precis som Lidström vittnat om fanns ingen relation mellan svenskarna under 90- och 00-talets NHL. 

– Det handlar om vad du signalerar mot det egna laget. Charmen med sporten är att det är lek, men ändå blodigt allvar på den nivån. Då vill man inte signalera att jag gör allt för laget, men sedan käkar jag middag med motståndarna, gör high fives och pratar svenska. För mig var det viktigt att visa att det här är mitt lag som jag ställer upp för i vått och torrt. Det är mina lagkamrater och alla andra är mina motståndare, berättar Norström.

Det blev inga middagar med varken ”Foppa” eller ”Lidas”?

– Nej. 

Pratade ni något med varandra under de åren?

– Nej... Det skulle vara någon enstaka gång i korridorerna. Och under landskamper, då pratade man ju med varandra. Då slår det om, det är en annan sak, för då är man på samma lag. 

Men under säsongen i NHL var det en obefintlig kontakt?

– Ja, ja, en obefintlig kontakt. Både Peter och Niklas är fantastiska killar. Jag spelade fler VM än vad de gjorde eftersom de alltid var kvar i Stanley Cup-slutspelet och vi blev tidigt utslagna. De var jättebra killar varje gång vi representerade Tre Kronor ihop.