Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reagerar: ”Önskar att vi agerat annorlunda”

Utsattes för grova sexuella övergrepp av NHL-klubben Chicago Blackhawks viceocoach Brad Aldrich.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Foto: CHRIS O'MEARA / AP
Foto: Chris Szagola / TT NYHETSBYRÅN

I natt trädde Kyle Beach fram som den spelare i Chicago Blackhawks som utsattes för grova sexuella övergrepp i maj 2010.

Han får nu stöd från flera spelare i ligan.

– I efterhand önskar vi alla att vi agerat annorlunda. Jag känner otroligt mycket för Kyle efter vad han har gått och fortfarande går igenom. Jag önskar att jag kunde ha gjort något. Det är ingen ursäkt, men faktum är att många av oss var helt fokuserade på att spela hockey, säger Jonathan Toews, lagkapten i Chicago.

Han fortsätter:

– Jag vill inte frigöra mig själv från ansvar genom att säga att jag inte visste något. Men sanningen är att jag inte hörde om vad som hänt förrän träningslägret året efter.

Även storstjärnan Patrick Kane är ångerfull till hur det hela hanterades för elva år sedan.

– Jag kände Kyle rätt väl från olika träningsläger. Han kändes som en sorgeslös person. Jag önskar att vi hade gjort andra saker eller känt till andra saker så att vi hade kunnat hjälpa honom, säger han.

Beach får även stöd från spelare utanför Chicagos organisation.

”Kyle, jag är så ledsen över att du tvingats gå igenom det här. Jag hoppas att du sover bättre i natt än vad du gjort på 10 år. Jag hoppas att det stöd du får nu hjälper till att ta bort en del av den sorg du tvingats bära på ensam. Jag är förkrossad för din skull. Jag brukade heja på dig som ung”, skriver Connor Carrick på Twitter.

”Jag är så ledsen över att du tvingats bära ansvaret att föra det här till ytan och för att du levt med det här traumat i så många år. Du är älskad och du har vårt stöd”, skriver den amerikanska landslagsstjärnan Hilary Knight.

Skandalen i Chicago – detta har hänt

I maj 2021 anklagar en anonym Blackhawks-spelare, ”John Doe”, Chicago Blackhawks videocoach Brad Aldrich för sexuella övergrepp och stämmer klubben. Övergreppen ska ha skett 2010. 

Den 26 oktober släpper Chicago Blackhawks en oberoende rapport, där det framkommer att klubben mörklagt de påstådda övergreppen mot ”John Dom”.

Den 23 maj 2010 hölls ett möte med Blackhaws ledning där flera ledande personer medgav att de kände till att en incident ska ha inträffat, men beslutat att skjuta upp en utredning för att undvika negativ publicitet under Stanley Cup-slutspelet.

Den 9 juni 2010 vinner Chicago Blackhawks Stanley Cup och Brad Aldrich får sin mästerskapsring, och sitt namn ingraverat på pokalen. 

Tre veckor efter det första mötet informeras HR-ledningen om en påstådd incident. Brad Aldrich får alternativen att avgå eller delta i en utredning. Aldrich väljer att avgå.

Den 26 oktober 2021 avgår Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman, som var en del av klubbledningen även 2010. 

Kyle Beach träder i en känslosam intervju med TSN fram som ”John Doe”.

 NHL kommer nu att utreda de drygt tio år gamla händelserna vidare. Hittills har ligan valt att bötfälla Chicago Blackhawks med 17 miljoner kronor. 

De tvingas avgå efter skandalen

Det var i maj som Kyle Beach för första gången berättade att han hade blivit utsatt för grova sexuella övergrepp av videocoachen Brad Aldrich – uppgifter som Chicago Blackhawks sedan beslutade att tysta ner.

I år startade Blackhawks en oberoende utredning efter att uppgifterna kommit upp till ytan och nu har resultatet kommit. 

I den konstaterar man att dåvarande president John McDonough kände till anklagelserna från spelaren, men valde att inte ta det vidare till HR-avdelningen. McDonough ska även ha haft ett möte med övriga ledningen och samtliga bestämde sig för att inte gå vidare till HR. Kort efter det förgrep sig Brad Aldrich på ännu ett offer.

Under tisdagskvällen höll Blackhawks en presskonferens där de meddelade att general manager Stan Bowman, som har varit i klubben sedan 2005, lämnar med omedelbar verkan. Även vice president Al MacIsaac får lämna direkt. 

– Stan och Al... de är inte direkt skyldiga i det här. Det är inte upp till mig att kommentera om de velat göra annorlunda eller inte, men jag har stor respekt för dem som människor. De är bra personer, säger Jonathan Toews.


Hockeytränarens sex-sms till svenske 14-åringen

Bernie Lynch tränade flera ungdomslag i Sverige.