Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURESFoto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
 Foto: DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / DANIEL LEA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES

Rasar efter bilderna på Red Wings-logon

Publicerad

Under fredagskvällen marscherade en stor grupp nazister på Charlottesvilles gator i USA.

Det med sköldar som pryddes av det klassiska NHL-laget Detroit Red Wings logga. 

Nu slår klubben ifrån sig och riktar stor ilska mot nazist-gruppen.

"Red Wings tycker att ishockey är för alla och vi stöttar mångfalden bland våra supportrar och vårt land." skriver klubben i ett pressmeddelande.

Efter att staden valt att plocka ned en staty av förbundsgeneralen Robert E. Lee från en kommunal park så gick nazistiska protestanter ut på staden Charlottesvilles gator för att protestera mot det.

Med sig på marschen hade flera av nazisterna med sig sköldar där Detroit Red Wings logga syntes, och det har fått NHL-klubben att gå ut och ta kraftigt avstånd från händelsen. 

"Detroit Red Wings har ingen som helst koppling till gruppen som i dag genomförde marschen i Charlottesville. Red Wings tycker att ishockey är för alla och vi stöttar mångfalden bland våra supportrar och vårt land. Vi undersöker alla möjligheter som avser utnyttjandet av vår logga i den här stötande demonstrationen" skriver klubben.

Ersatt loggan med mönster från SS

Loggan som protestanterna använder är i det närmaste identisk med NHL-lagets, men i "hjulet" på loggan har man ersatt den originella med ett mönster som kommer från SS, en av de allra mest kända organisationerna inom det nazistiska partiet under andra världskriget.

I staden har Virginias guvernör, Terry McAullife, utlyst undantagstillstånd efter att vit-makt anhängarna och motdemonstranter drabbat samman. 

Detroit Red Wings har genom de senaste decennierna varit en av de mest svensktäta klubbarna i NHL, och har i nuvarande trupp spelare som Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Gustav Nyquist, Jonathan Ericsson och Axel Holmström. 

https://twitter.com/DetroitRedWings/status/896398114659217408
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag