Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen försvunnen – tros leva som hemlös

BORTA. Matt Johnson i aktion för Minnesota Wild under våren 2003. Ett år senare slutade han – och försvann.Foto: / IBL IMAGO
Foto: / IBL IMAGO

Storvuxne Matt Johnson var NHL-spelaren som aldrig vek ner sig på isen.

Han tog emot stryk och gav dubbelt tillbaka.

Efter tio år i världens tuffaste liga och runt 50 miljoner kronor i intjänade pengar föll han ner i ett avgrundsdjupt svart hål i själen.

I dag lever han som hemlös vid en strand längs Kaliforniens kust. 

Ingen vet var.

Det var inte samma Matt som kom tillbaka till familjehemmet i den lilla staden Pelham i Ontario, Kanada, inte långt från Niagarafallen.

Han var 29 år gammal och hade nyligen pensionerat sig i förtid i samband med NHL-lockouten säsongen 2004-05. De sista fyra säsongerna hade han spelat i Minnesota Wild.

Kroppen var sliten efter år av svårläkta skador.

Pappa Lee och mamma Brenda borde ha varit glada att se sin son igen och kanske kunde han ha hjälpt till med familjens äppelodling.

Han var ju stor och stark, nästan två meter lång och hundra kilo muskler.

Men Matt var förändrad och svår att känna igen. Matts märkliga beteende skrämde föräldrarna och gav dem ingen ro.

Lee och Brenda kunde höra honom rastlöst vandra omkring mitt i natten. Ibland tog han hand om tvätten och ibland lyfte han skrot, berättar kanadensiska sajten TSN i ett långt gripande reportage.

Något var uppenbarligen fel med sonen. Men Matt vill inte säga vad det var eller prata om sina känslor.

Ofta smög han sig på pappan utan att säga något.

Vid ett tillfälle satt pappan en kväll och tittade på tv och försökte koppla av. Plötsligt stod sonen där alldeles tyst bakom honom.

– Jag tittade upp och fick se Matt precis bakom mig, berättar pappan för TSN. Jag sa: ”Vill du sätta dig ner och snacka?” Nix. Han bara stod där. Man känner sig rätt illa till mods. Vid några tillfällen vaknade jag mitt i natten av att han stod ovanför mig och bara stirrade. Jag sa: ”Matt, vad är det för fel?” och han sa ”Inget”.

Pressen blev stor på föräldrarna.

– Hur kan man sova när nån håller på så där? Jag märkte att jag låg i sängen utan att kunna somna. Jag satte in ett lås på sovrumsdörren så att han inte skulle komma in. Men till och med då kunde jag höra hur han skramlade med låset hela tiden.

Matt Johnson var en klassisk "NHL-buse".Foto: JIM MONE / AP TT / NTB SCANPIX

Var lagets "polis" på isen

Mamma Brenda såg en möjlig förklaring till sonens märkliga beteende. Hon trodde att de nästan 500 NHL-matcherna hade satt sina mentala spår.

Matt hade en speciell roll på isen. Som lagets polis. Den som vaktade sin egen målvakt och skyddade poänggörarna i laget.

Det är en fysisk för att inte säga våldsam roll, med hårda tacklingar och obarmhärtiga knytnävsslag.

Varje lag såg till att hålla sig med sin egen hårding. Ofta drabbade de samman och överöste varandra med hårda slag mot huvudet.

 

LÄS MER: Ex-NHL-spelaren hemlös - pappan fruktar för hans liv

 

I dag har forskarna en ganska klar bild av vad vissa kontaktsporter kan orsaka för problem i framtiden.

Fenomenet kallas kronisk traumatisk encefalopati (CTE). Flera fall har konstaterats de senaste åren inom hockeyn men även i amerikansk fotboll och boxning.

Idrottsmän som tagit emot upprepade slag mot huvudet har efter en tid uppvisat samma symtom som till exempel kännetecknar Alzheimers sjukdom.

Förvirring, minnesproblem, beteendestörningar och kognitiva svårigheter hör till sjukdomsbilden.

Och i likhet med andra demenssjuka kan den som drabbats av CTE vilja dra sig undan sociala sammanhang.

Skyddade superstjärnan Wayne Gretzky

1994 skrev Matt Johnson på för Los Angeles Kings. Han var bara 18 år gammal och bytte tryggheten i den lilla kanadensiska småstaden mot utsattheten i megastaden LA.

Han spåddes en lysande framtid när han draftades. Matt var precis den jätte laget behövde.

Men den mentala mognaden hade inte hållit jämna steg med hans väldiga kropp.

På isen ville han dock visa att han var rätt kille för laget. En uppgift var givetvis att skydda lagets superstjärna Wayne Gretzky.

Matt var stolt och ringde gärna upp sin pappa och berättade om sin vänskap med Gretzky. Lee berättar för TNS att Wayne brukade fråga Matt vad han hade för planer för kvällen. Matt brukade ofta svara att han bara skulle stanna hemma, varpå Wayne kunde ge honom 300 eller 400 dollar och säga att han borde gå ut och roa sig.

Världens bäste hockeyspelare genom tiderna: Wayne Gretzky.Foto: / BILDBYRÅN

Träningarna och matcherna slet på kroppen. Matt började ta prestationshöjande medel för att bygga upp kroppen och kunna stå emot smällarna.

För att undgå upptäckt vid dopningsproven lät han byta ut sin positiva urin mot någon annans. Det var inte ovanligt i NHL.

Skadorna slet och han började ta starkare smärtstillande medel. Lagkompisar har även berättat för TSN att han använde partydroger.

Matt hade dessutom alltid ställt väldigt höga krav på sig själv. I den tidiga karriären kunde han ringa och prata med sin pappa om kvällens match som han såg fram emot innan han brast ut i gråt på grund av pressen.

Vill hjälpa andra i samma situation

Det kunde alltså ha varit en bra tid att lägga skridskorna på hyllan och återvända till hemstaden som en firad hjälte med ett fett konto på banken.

Men återkomsten till lilla Pelham och barndomshemmet blev inte vad den borde ha blivit.

Pappa Lee förklarar att allmänheten egentligen inte vill veta hur allvarligt ställt det är. Han säger att människor gärna vill behålla den idealbild av idrottshjälten som de har, alltså de positiva ögonblicken inte de negativa.

 

LÄS MER: NHL-spelarens livskris - fästmön ställde in bröllopet efter bilderna

 

Eller det är i alla fall den förklaring han gav förr.

Nu har han och hustrun Brenda tänkt om.

De hoppas att de kan hjälpa andra familjer som befinner sig i samma situation.

– Varför pratar jag om det här? Det kan i alla fall inte bli mycket värre när man vet hur illa ställt det är med sonen och att man inte kan göra något åt det. Och jag vet att vi inte är ensamma. Det finns många familjer där ute med samma problem som vi har, säger Brenda.

Rymde och försvann

Det har nu gått några år sedan mamma Brenda hörde av sin son. Genom ett mobilsamtal kunde de spåra honom till Kalifornien.

2006 hade de ordnat så att han fick vård för sitt missbruk och sina psykiska problem.

Men han rymde och försvann.

– Jag ringde honom vid julen för tre, fyra år sedan och han lät helt annorlunda på rösten, en våldsam stämma. Jag blev rätt upprörd och tänkte att om jag varit tillsammans med honom just då så skulle jag inte ha känt mig trygg. Så hade jag aldrig känt det tidigare. Det var en otäck känsla, säger Brenda.

I dag är man ganska säker på att Matt Johnson håller till i kustsamhället Santa Monica mellan Malibu och Venice.

En tillflyktsort för välbeställda semesterfirare. Men den senaste tiden har allt fler hemlösa sökt sig dit också. De bor ofta på stranden, under en bro eller i en övergiven bil. Det är en tröstlös tillvaro.

Lee och Brenda hoppas förstås att få återse sin son innan det är för sent.

 

 

LÄS MER: Förre NHL-spelaren förstörde äktenskapet: "Drack 60 öl - på en kväll"