Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pettersson tokhyllas – jämförs med ikonen

Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / ANNE-MARIE SORVIN-USA TODAY SPOR SIPA USA
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Vancouver har drabbats av Elias Pettersson-feber.

19-åringen ser ut att få en nyckelroll redan i NHL-premiären – som center i andralinan.

Och han jämförs redan med en av klubbens största ikoner.

- Fansen har jättehöga förväntningar, säger Vancouver Sun-journalisten Patrick Johnston.

Sedinarna har avslutat sina karriärer.

Nu hoppas Vancouver Canucks på två andra svenskar: Elias Pettersson och Jonathan Dahlén.

Medan Dahlén får inleda säsongen i farmarlagat Utica Comets ser Elias Pettersson ut att få en nyckelroll i NHL-premiären mot Calgary Flames natten till torsdag. På lagets sista träning inför premiären matchades 19-åringen som center i andralinan tillsammans med Nikolaj Goldobin och Loui Eriksson.

– Fansen har jättehöga förväntningar på Elias Pettersson. Redan under försäsongsmatcherna har de sett hans potential. Tränarna visar hur säkra de är genom att slänga in honom som center i andralinan, säger Patrick Johnston.

Hockeyjournalisten, som bevakar NHL-laget för Vancouver Suns räkning, är imponerad över svensken. Både på och bredvid isen.

– Han ser verkligen redo ut. Vi har alla imponerats över hans defensiva förmåga. Den offensiva talangen har varit uppenbar hela tiden.

Elias Pettersson tokhyllas i Vancouver

Lever han upp till hypen?

– Det gör han definitivt. Det har varit spännande att se honom. Hans första match, jag vet att det var en träningsmatch, liknade Pavel Bures första match 1991. Fansen trollbands av honom – och då gjorde han inte ens mål.

Tillsammans med Rasmus Dahlin pekas Elias Pettersson redan nu ut som favoriter att tävla om Calder Trophy, priset till NHL:s bäste rookie.

– De experter som tippar det är rätt ute. Dahlin är enligt ryktena favorit, men Pettersson verkar vara först i kön till att utmana honom, säger Johnston.

Tror du att det finns risk för bakslag – att pressen blir för stor?

– Nej, det tror jag inte. Han är imponerande mogen för sin ålder och han har flera väldigt hjälpsamma lagkamrater. Jag tror verkligen att fjolåret, där han spelade mot elitspelare på seniornivå i SHL. har hjälpt honom enormt mycket i sin mognad.
Vancouver Canucks tar emot Calgary Flames klockan 04.00, natten till torsdag.

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se