Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pettersson kan missa resen av säsongen

Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Elias Pettersson, 22, har inte spelat sedan den 2 mars.

Men när Vancouver Canucks återupptar seriespelet i NHL i morgon, söndag, efter ett drygt 20 dagar långt uppehåll på grund av coronan, kommer inte den svenske centerstjärnan att finnas med på isen.

EP40, som han populärt kallas i NHL, kan ha spelat sin sista match för säsongen.

– Han åker skridskor nu och fortsätter sin rehabilitering, men jag vet inte när han kommer tillbaka eller om han alls kommer tillbaka, sa Canucks general manager, Jim Benning, igår.

Det är naturligtvis ett hårt bakslag för Vancouver i jakten på en slutspelsplats.

Läget är nog illa som det är och att behöva spela färdigt säsongen utan lagets förstecenter är ännu ett bakslag för klubben den här vintern.

– Jag var förhoppningsfull att han kanske skulle kunna vara med när vi nu kör igång efter det långa uppehållet, men efter ett besök hos en specialist i onsdags kom beskedet att han behöver mer tid för läkningen, kommenterade Benning när han höll presskonferens igår.

Elias Pettersson har missat elva matcher med en skada, som från början klassades som ”day-today”.

Exakt vad det handlar om har det varit hysch-hysch kring, det enda Canucks berättat är att det handlar om en skada på överkroppen.

– Han kommer att fortsätta med rehabiliteringen, så efter nästa läkarbesök vet vi mer om hur läget är, sa Benning.

Vancouver spelar på söndag

Elias Pettersson hann göra 21 poäng, 10 mål och 11 assist, på de 26 matcher han spelade den här säsongen före skadan.

Han gjorde 14 poäng, 7 mål och 7 assist, på de 14 sista matcherna före skadan och såg ut att ha hittat formen efter en tung inledning av grundserien.

Senast han deltog i en träning var under matchuppvärmningen den 4 mars inför Canucks möte med Toronto hemma i Rogers Arena. Men Elias lämnade då isen tidigt och har inte spelat sedan matchen mot Winnipeg den 2 mars.

Som Alexander Edler berättade för SportExpressen igår kommer man bara att hinna med två ispass före söndagens match mot Toronto.

Man har haft 22 spelare på NHL:s ”Covid-19 protocol” de senaste veckorna och gjorde uppror i onsdags när NHL ville att laget skulle vara tillbaka i seriespel redan på fredagskvällen mot Edmonton.

Den matchen blev inställd och ska spelas senare.

Närmast väntar ett dubbelmöte med Maple Leafs på söndag och tisdag.

Men Elias Petterssons efterlängtade comeback dröjer, alltså.

Även Linus Ullmark skadad

En annan svensk nyckelspelare för sitt lag, Buffalomålvakten Linus Ullmark, 27, kan också ha spelat färdigt för säsongen.

Han skadade sig under den första perioden i tisdags när Sabres gästade Boston och klev av efter knappt fem minuters spel. Han ersattes då av Dustin Tokarski.

Bruins vann matchen efter straffläggning med 3-2.

– Ullmarks läge handlar om vecka till vecka. Och det återstår ju som bekant inte så många veckor av säsongen, så det är osäkert om han hinner komma tillbaka, kommenterade coachen Don Granato situationen igår.

Buffalo har sedan tidigare andremålvakten Carter Hutton på skadelistan.

Linus Ullmark missade tidigare i vinter 15 matcher på grund av en skada på underkroppen. Han har etablerat sig som lagets förstemålvakt och har nio vinster, sex förluster och tre ytterligare förluster efter förlängning.

Hans räddningsprocent är 91,7 procent och antalet insläppta mål i snitt per match 2.63.

Ullmark har ett utgående kontrakt och blir fri att gå vart han vill i sommar om inte Buffalo förhandlar fram en förlängning.

Klubbens general manager, Kevyn Adams, har sagt att den förhandlingen har högsta prioritet.

Linus berättade för SportExpressen i veckan att han trivs väldigt bra i Buffalo och vill stanna i Sabres.