Peter Forsberg ställde in resan till USA för familjen

Peter Forsberg åker inte till Denver för den eventuellt avgörande finalen. I stället blir han hemma med sin fru Nicole och familjen.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/PATRIK ÖSTERBER PATRIK ÖSTERBERG
Foppa med Stanley Cup-bucklan 2001 – då Colorado vann för andra gången.
Foto: BILDBYRÅN
Gabriel Landeskogs gäng har chans att avgöra mot Tampa i natt.
Foto: USA TODAY NETWORK / ISAIAH J. DOWNING-USA TODAY SPOR SIPA USA

LOS ANGELES. Han hade planer på en snabbresa till Denver för fredagskvällens möte mellan Colorado Avalanche och Tampa Bay Lightning.

Men Peter Forsberg, 48, valde svensk midsommar med familjen i stället.

– Jag har rest så mycket under de senaste veckorna, så jag bokade av USA-resan i sista stund, säger Foppa till SportExpressen.

Han landade med familjen i Stockholm natten till fredagen.

 – Det var regnoväder i Zürich, så flyget till Arlanda blev ordentligt försenat i går kväll. Men nu ska det bli skönt med midsommarfirande på svensk mark med familjen.

 Foppa berättar att han måste tillbaka till hemmet i Zug under nästa vecka för lite jobb, men sedan väntar semester i juli hemma i Örnsköldsvik med familjen.

Om nu inte Stanley Cupfinalen går till sex eller sju matcher och han känner suget att se sitt gamla Colorado försöka vinna klubbens tredje mästartitel.

 ”Det är här svåraste matchen”

Foppa var med om att bärga de första två, 1996 och 2001.

 Han tar inte för givet att Avalanche grejar det natten till lördag, svensk tid.

 – Det här är den svåraste matchen att vinna och jag måste säga att Colorado hade ett otroligt flyt senast i Tampa. Inte bara segermålet med en man för mycket på isen utan också de två tidigare målen i matchen, som tog på (Nathan) MacKinnons skridsko och annat och gick in via (Andrew) Coglianos kropp.

 Vad säger du om finalserien så här långt?

– Väldigt bra. Tampa gjorde väl en av sina bästa matcher senast även om man föll till slut. Så även om Colorado leder med 3-1 i matcher, så kan man inte säga att det är superklart att de vinner det här.

 Ser du ditt gamla Colorado som ett lag som kan dominera i NHL under några år nu med sin speed?

– Man har slagläge, helt klart. De bästa spelarna man har kommer att vara där några år framöver. Så stommen ser bra ut, men det är inte så lätt att vara ett topplag i flera år numera. Det är otroligt tufft.

 Har du haft någon kontakt med Gabriel Landeskog?

– Inte nu under slutspelet, men jag träffade honom i mars när jag var på besök i Denver. Han gör en kanonsäsong och betyder så mycket för laget med sitt fysiska spel och närvaro. Och sitt ledarskap. Landeskog är en spelare som jag vill ha i mitt lag alla dagar i veckan.

Blir lugn semester med familjen

 Connor McDavid leder fortfarande poängligan i årets Stanley Cup med sina 33 poäng trots att Edmonton åkte ut i semifinalen. Han kan göra en ”Foppa”, du vann ju poängligan vid två tillfällen 1999 och 2002 trots att ni inte nådde finalen?

 – Ja, det vore inte fel att vara på samma lista som McDavid. Vi föll mot Dallas i den sjunde och avgörande matchen i semifinalen 1999 och samma sak mot Detroit 2002. Vi var otroligt nära att nå finalen båda gångerna, men hade lite oflyt.

 – Jag spelade med ett brutet finger under de två sista matcherna mot Detroit i slutspelet 2002, så det var inte lätt att hålla i stickan.

 Hur ser sommarplanerna ut nu?

– Det ska bli skönt med lite ledighet om en dryg vecka och få ta det lugnt med familjen och spela lite golf hemma på Veckefjärden.

 – Det kändes svårt att dra från familjen nu när det är midsommar för att åka och se Stanley Cupfinalen. Det blev för mycket, helt enkelt. Jag får titta på matchen i natt på tv i stället.


FOTNOT: Foppa vann slutspelets poängliga 1999 på 24 poäng, 8 mål och 18 assist, efter 19 spelade matcher.

Han gjorde 27 poäng, 9 mål och 18 assist, på 20 matcher i Stanley Cup 2002.Foppas egen drömfemma

I "Hockeypuls" träffar SportExpressens Adam Johansson Peter Forsberg