Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengakravet bakom Erik Karlssons flytt

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Erik Karlsson är klar för San Jose Sharks.

Enligt Ottawa Citizen kunde Senators inte möta svenskens lönekrav: att bli bäst betald back i hela NHL.

Erik Karlsson har nio säsonger bakom sig i Ottawa.

Säsongen 2011-12 fick han sitt stora genombrott. Den då 22 år gamle backen gjorde 78 poäng på 81 matcher och växte ut till att bli NHL:s bästa back.

Och han belönades av sin klubb.

Ett sjuårskontrakt värt totalt 316 miljoner kronor, varpå Karlsson ökade sin lön med fem gånger så mycket som han tidigare tjänade per säsong.

Sedan dess har han tjänat 6,5 miljoner dollar per säsong - motsvarande ungefär 59 miljoner svenska kronor.

 

LÄS MER: Erik Karlsson: ”Då förstod jag att en trejd var nära...” 

 

Erik Karlsson tydlig – ville ha högre lön

Kontraktet sträckte sig till nästa sommar, men redan den 1 juli i år blev han fri att förhandla med nya klubbar. Och redan inför sommaren gjorde Karlsson tydligt i Ottawa Sun att han ville ha en rejäl löneökning. 

– När jag hamnar på marknaden kommer jag att få det jag är värd. Det kommer inte att bli mindre, oavsett vart jag går någonstans, sa Karlsson.

Utspelet väckte uppmärksamhet, men syfte också till att svensken inte ens var bland de tio bäst betalda backarna i ligan den gångna säsongen. 

Enligt Ottawa Sun erbjöd klubben honom ett kontrakt värt 80 miljoner dollar för åtta säsonger. 

 

LÄS MER: Ilskan efter beskedet: ”Pinsamt – en skam” 

 

”Välförtjänt för allt han har åstadkommit”

Men det ska inte ha varit tillräckligt, menar krönikören Don Brennan i Ottawa Citizen. Enligt honom ville ägaren Eugene Melnyk inte ge Karlsson de pengar han krävde för att förlänga kontraktet.

"Han var för bra för Ottawa Senators. Åtminstone för ett Ottawa Senators som ägs av Eugene Melnyk. En annan person, som hade tagit andra beslut, hade kunnat hantera den mest värdefulla tillgång laget någonsin haft, på ett annat sätt", skriver han.

Brennan fortsätter:

"Om han (Erik Karlsson) hade bestämt sig för att bli ligans bäst betalda back, så skulle han bli ligans bäst betalda back. Och välförtjänt nog, för allt han har åstadkommit".

Erik Karlssons fortsätter sitt nuvarande kontrakt i San Jose Sharks, som sannolikt kommer erbjuda honom en rejäl löneökning till nästa säsong.