Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pekar ut sin nyckel för en succésäsong

Erik Karlsson och San José Sharks laddar upp inför NHL-säsongen i Scottsdale, Arizona.
Foto: CHRIS BROWN / REX/IBL
Erik Karlsson med hustrun Melinda.
Foto: BILDBYRÅN / ACTION IMAGES
Erik Karlsson tillsammans med dottern Harlow.
Foto: Privat

LOS ANGELES. Den här NHL-säsongen liknar ingen annan.

Fråga Erik Karlsson, 30, i San Jose Sharks.

Han och lagkamraterna tvingas ha det två veckor långa träningslägret i Scottsdale, Arizona.

Sedan väntar åtta raka bortamatcher under serieupptakten.

– Det är inte idealt, om man säger så. En månad borta från familjen suger. Jag saknar redan Melinda och vår femton månader gamla dotter, Harlow, säger Erik till SportExpressen. 

Det är lokala regler från hälsovårdsmyndigheterna i San Jose, som tvingar Sharks att lämna Kalifornien för den första månaden av säsongen 2020-21.

Kroppskontakt är inte tillåten.

Man är det enda av de 31 lagen i ligan som inte kan förbereda sig på hemmaplan inför seriepremiären den 13 januari.

Klubbledningen valde att förlägga campen till Scottsdale utanför Phoenix i Arizona, där Sharks inleder serien med två möten med Coyotes den 14 och 16 januari.

Karlsson och kompani reste dit under nyårshelgen.

– Inte så mycket vi kan göra åt det, det är bara att hoppas på en bra start av serien trots att vi tvingas spela de åtta första matcherna på bortaplan. Och att vi sedan kan bygga vidare på det, det blir ju sedan många hemmamatcher under slutet av grundserien i maj, säger Erik Karlsson.

Men det finns en sak som irriterar honom.

– Det är så klart inte roligt att tvingas vara borta från familjen när man har en femton månader gammal dotter. Det händer ju saker varje dag med henne, som jag missar nu där hemma i San Jose.

Erik Karlsson tillsammans med dottern Harlow.
Foto: Privat

”Är sjukt lång tid” 

Erik försöker hänga med så gott det går via Facetime på mobiltelefonen med Melinda och Harlow varje dag.

– Det är förstås kul att se henne, men hon är ju så ung att det är svårt att hålla ett samtal i gång.

Hur har det långa speluppehållet varit för dig, ni missade sommarens ”Play-in” i Edmonton och du kunde tillbringa lång tid hemma i ert hus i Ottawa?

– Vi åkte till Ottawa i mitten av april och kunde vara hemma där fram till annandag jul, så det blev mer än åtta månader. Melinda har ju sin familj där och jag har många vänner i Ottawa efter alla år i Senators, så det var en bra tid.

 Men nio månader utan hockey, hur kändes det?

– Tre-fyra månaders uppehåll hade räckt. Nio månader utan hockey är en sjukt lång tid.

Har du läkt alla skador nu?

– Ja, det känns jättebra nu. Ljumskarna är hela och den opererade tummen har läkt. Foten är vad den är, men efter fem operationer har jag lärt mig att hantera den. Jag inser att jag inte är 21 år längre, haha. Jag vet hur jag ska ta hand om den nu.

– Jag har lagt ned mycket tid på att lära känna min kropp bättre nu.

San Jose hade en tung säsong senast och förväntningarna är stora nu på ledarna i laget, där Erik Karlsson tillhör den inre kärnan tillsammans med Logan Couture, Brent Burns och Marc-Edouard Vlasic.

 – Det var typiskt att vi skulle missa slutspelet när fler lag än vanligt fick vara med. Det var väldigt surt. Jag satt hemma i Ottawa och tittade på hockey och basket på tv hela sommaren, kändes det som. Men nu är alla laddade för att få komma i gång och spela igen och här i Arizona får vi chansen att vara tillsammans och bygga en gemenskap inom gruppen.

”Har höga krav på mig själv”  

Borta är veteranen Joe Thornton och Melker Karlsson, som flyttade tillbaka till Sverige och Skellefteå efter sex säsonger i San Jose.

Nya är gamle bekantingen Patrick Marleau, 41, och två andra veteranforwards, Ryan Donato och Matt Nieto samt målvakten Devan Dubnyk.

Fredrik Händemark från Malmö anses också ha en god chans att slå sig in i laget, då han är 27 år och har erfarenhet från många år i SHL.

 – Ja Fredrik är här och har kört bra på campen. Han jobbar med omställningen till spelet på liten rink här. Vi har varit i olika grupper under början av träningslägret, så jag har inte hunnit se honom så mycket, säger Erik.

 Media i Kalifornien har redan påtalat hur viktigt det är att Erik Karlsson har en bättre säsong än senast om Sharks ska ta sig till slutspel i maj.

 – Det är inget nytt. Mina förutsättningar förändras inte beroende på vad andra säger och tycker. Jag har höga krav på mig själv och har alltid haft det.

 På frågan om Sharks kan vara ett slutspelslag när grundserien är färdigspelad den 8 maj, svarar den tvåfaldige Norris Trophy-vinnaren så här:

– Det tycker jag. Men vi behöver det bra start för det är en kort säsong med bara 56 omgångar. Men vi är tillräckligt bra för att ta oss till play off. Men det blir viktigt att vi håller oss friska.

Erik Karlsson
Foto: MIKE WULF/CSM/SHUTTERSTOCK / MIKE WULF/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nya namn i tränarstaben

Bob Bougher, som fick hoppa in under den förra säsongen, har fått förtroendet att fortsätta som huvudtränare. Men man omger honom med några nya namn i tränarstaben.

– Det blir nog bra med Bougher. Och jag tror att det är bra att det kommit in nytt blod i form bland de assisterande coacherna.

 Att truppen innehåller etablerade namn, som Logan Couture, Brent Burns, Timo Meir, Evander Kane, Tomas Hertl och Kevin Labanc samt målvakten Martin Jones ser Erik som en bra mix.

 – Vi har några etablerade NHL-spelare och erfarenhet finns också i truppen. Alla har varit i de flesta tänkbara situationer, vilket är en styrka.

Erik tränade under hösten med en grupp andra NHL-spelare i Ottawa, där man hyrde istid privat. I gruppen ingick Kyle Turris, Cody Ceci, Fredrik Claesson och ett antal AHL-spelare samt Thomas Chabot från Ottawa Senators.

 – Sedan höll jag i gång med tennis och golf med Affe (Daniel Alfredsson).

 Och hur slutade det?

– Jag får vänta i femton år ytterligare innan jag slår honom. Han är fortfarande snabb på tennisbanan och sedan får jag skylla på att han har för mycket tid at träna både tennis och golf på numera, haha...

 En annan som är bra på att trötta ut backstjärnan Karlsson är dottern Harlow.

– Hon rör sig så mycket att jag är medvetslös när varje dag är slut. Men jag lär mig nya grejor av henne varje dag, så det blir en tuff månad nu att vara ifrån henne. Melinda får dra ett stort lass nu när jag är borta så länge. Och med pandemin är det svårt att resa till USA från Kanada, så det är lite oflyt att få hjälp från våra familjer.

Till sist, ni köpte ett nytt hus i San Jose-förorten Los Gatos i början av förra året. Hur trivs ni där?

– Jodå, det funkar helt okej. Men vi har inte varit där så mycket på grund av spelstoppet i mars förra året och tiden vi tillbringade i Ottawa över våren, sommaren och hösten. Vi har en del saker kvar att fixa när jag kommer tillbaka.

Erik Karlsson och hans Sharks har sin första hemmamatch i SAP Center den 1 februari (mot Vegas Golden Knights) efter åtta raka bortamatcher under januari.

– Vi har inte fått något besked om restriktionerna kommer att vara släppta då, men jag hoppas det.

De närmaste veckorna väntar ett liv i kappsäck med risk för hotelldöden.

– Vi tränar tre timmar per dag, så det blir en hel del dötid. Vi hade en ledig dag i veckan och då tog jag en långpromenad och läste en bok. Det gäller att hitta på saker att göra, säger Erik Karlsson. 

FAKTA ERIK KARLSSON

Ålder: 30.

Längd: 183 cm.

Vikt: 86 kg.

Familj: Hustrun Melinda, dottern Harlow, 15 månader.

Lön: 94,3 miljoner kronor (11,5 miljoner dollar).

NHL-klubbar: Ottawa Senators, San Jose Sharks.

Tröjnummer: 65.

Draftad: Nr 15 i första rundan, 2008.

NHL-statistik: 736 matcher, 135 mål, 468 assist, 603 poäng.

Meriter: OS-silver 2014 (Sotji), VM-brons 2010 (Köln), JVM-silver 2009 (Ottawa).

Utmärkelser: Norris Trophy 2012 och 2015. Uttagen till NHL First All Star Team 2012, 2015, 2016, 2017.


Sharks åtta raka bortamatcher i januari:

x 14 jan: Arizona-San Jose.

x 16 jan: Arizona-San Jose.

x 18 jan: St. Louis-San Jose.

x 20 jan: St. Louis-san Jose.

x 22 jan: Minnesota-San Jose.

x 24 jan: Minnesota-San Jose.

x 26 jan: Colorado-San Jose.

x 28 jan: Colorado-San Jose.