Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pavel Bures fina ord om Elias Pettersson

Elias Petterson. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Klubbikonen Pavel Bure. Foto: BILDBYRÅN
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Pavel Bure. Foto: BILL BECKER / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. För 27 år sedan slog ”The Russian Rocket” ner – och tog NHL med storm. 

Nu håller Pavel Bures rookierekord i Vancouver på att slås av en 20-åring från Ånge. 

– Grattis, Elias! Det är en stor prestation, hälsar Bure exklusivt via SportExpressen. 

Man måste ha bott under en sten i vinter (eller möjligen undvikit alla sportnyheter) för att ha missat Elias Petterssons NHL-succé. Dubbla fempoängsmatcher, hyllningar från självaste Wayne Gretzky och en överlägsen ledning i poängligan för rookies trots att ”EP40” missat 11 matcher på grund av skador. 

Pavel Bures första NHL-säsong var också förkortad – 91-92 var det på grund av kontraktstrassel efter att han lämnat arméklubben CSKA Moskva – men han lyckades ändå få ihop 60 poäng, varav 34 mål, på bara 65 matcher. Ligan hänfördes av den blixtsnabba ryssen, som sköt stenhårt och kunde snurra upp vilket försvar som helst. 

De 60 poängen är ett Canucksrekord som har stått sig sedan dess. Fram tills i år, då. 

Nu håller ditt på rekord på att slås, hur känns det? 

– Rekord är till för att slås, vet du. Det är bra när en ny generation kommer fram och gör mer mål och fler poäng. Det är bra för fansen. Det är därför de går och kollar på matcherna, man vill se mål, säger Pavel Bure, 47, över telefon från Ryssland. 

Elias Pettersson hyllas av Pavel Bure

Bure flyttade tillbaka till Moskva efter NHL-karriären och har fullt upp med att ta hand om familjen, så han är inte uppe på nätterna och kollar matcher. Men han följer fortfarande med i hockeyvärlden och kollar statistik och snackar om vad som händer med sina veteranhockeykompisar. 

– Jag vet att han gör riktigt bra ifrån sig, och gör massa mål och poäng, och har gjort ett stort avtryck i ligan och särskilt för Canucks så klart, säger Bure.

Pettersson står efter matchen natten mot söndag på 58 poäng, och Vancouver har 13 matcher kvar på säsongen. Bure lyfter på hatten till rekordarvtagaren.

– Grattis, Elias! Det är så klart en stor prestation, och det är stort för klubben, säger Bure. 

Trots att det fanns andra rookies som gjorde fler poäng än Bure under hans första säsong tog han hem priset som årets rookie. (Tvåa i omröstningen var för övrigt Nicklas Lidström.)

Elias Pettersson favorit till Calder Trophy

I år är i princip hela hockeyvärlden överens om att Pettersson kommer få hämta ut nykomlingspriset.

Du vann Calder Trophy som årets rookie efter din första säsong, och nu är Pettersson storfavorit. Hur stor betydelse har det?

– Som spelare är det så klart väldigt viktigt när man får en sån utmärkelse. Och på den tiden var det väldigt viktigt för klubben för fram tills dess hade Canucks blivit utan troféer. Det var en really big deal. Och jag tror att det nu, trettio år senare, är en riktigt stor grej för Vancouver, att man kan ta hem den igen. Både för klubben och staden. Så det kommer bli grymt bra, säger Pavel Bure. 

I ceremonin i Vancouver 2013 när Pavel Bure, som första ryss i NHL, fick sin tröja pensionerad, sa han att han var säker på att Vancouver i framtiden skulle få sin Stanley Cup. (Klubben har gått till final två gånger – 1994 mot Rangers och 2011 mot Boston – men förlorat båda.) Nu är han försiktigt positiv. 

– De jobbar hårt. Jag är mycket god vän med Francesco Aquilini som äger laget, du vet, och jag vet att han gör så mycket för laget, och det tar sig ner till spelarna. Ibland tar det lång tid att nå ända till bucklan, men jag vet att de gör sitt bästa. 

Det lär med all sannolikhet dröja några år tills Elias Pettersson når sin toppnivå. Hur tror du det ser ut om, säg, runt fem år? Kan de vara redo att utmana på allvar då? 

– Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta. Men han är ju en riktigt bra hockeyspelare, och han kommer förhoppningsvis producera mer och mer, och de kommer bygga laget kring honom så klart. 

https://www.youtube.com/watch?v=VFbSpvb8QUA

 

”THE RUSSIAN ROCKET”

Pavel Bure, född 1971, var en av 90-talets största NHL-stjärnor. Han fick smeknamnet ”The Russian Rocket” – den ryska raketen – för att han var så otroligt snabb.

Han kommer från Moskva och var del av det stjärnspäckade CSKA Moskva-laget innan han lämnade Ryssland för Nordamerika.

I NHL spelade han för Vancouver Canucks, Florida Panthers och New York Rangers. 

Bure tvingades lägga av efter säsongen 2002-03  på grund av knäproblem. 

På 702 matcher gjorde han 779 poäng (437+342). 

Bure gjorde 60 mål både säsongen 92-93 och 93-94. Sedan dess har bara fyra spelare i NHL lyckats göra 60 eller fler mål på en säsong – Mario Lemieux, Jaromir Jagr, Alexander Ovetjkin och Steven Stamkos.