Tampa tvingade fram en sjätte Stanley Cup-final mot Colorado

Ondrej Palat (till vänster) firar med Steven Stamkos efter att ha gjort segermålet i femte finalmatchen.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / MICHAEL MADRID-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / RON CHENOY-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

LOS ANGELES. Den väldiga Stanley Cuppokalen fanns på plats i Ball Arena i Denver.

Men regerande mästarna Tampa Bay förstörde vad som skulle bli det stora fredagspartyt för Colorado Avalanche.

Stor matchhjälte var Ondrej Palat, som sköt segermålet, 3–2, med drygt sex minuter kvar framspelad av Victor Hedman.

– En underbar känsla. Vi gjorde en fantastisk bortamatch och jag är exalterad över att vi nu får chansen att spela på nytt i vår hemmaarena på söndag, sa Palat i en tv-intervju direkt efter slutsignalen.

Colorado leder finalserien med 3–2 i matcher.

Efter att ha hamnat i underläge med 1–3 och 0–3 under den första perioden i de första två mötena i Denver, så kunde Tampa Bay ta ledningen i nattens match.

En snabb kontring gav backen Jan Rutta fritt fram på högerkanten och hans slagskott från den högra tekningscirkeln smet in under plockhandsken på Coloradomålvakten Darcy Kuemper.

Ledningsmålet kom med drygt fyra minuter kvar av perioden och gästerna kunde gå till första paus med 1–0.

Colorado kvitterade fem minuter in i den andra perioden när Andrej Vasilevskij släppte en retur på ett skott från Avalanchebacken Cale Makar. Valerij Nichushkin var framme och petade in pucken vid den vänstra stolpen.

Men glädjen blev kortvarig bland fansen i Ball Arena. Tre minuter senare skickade Nikita Kutjerov iväg en rökare i spel fyra mot tre, som försvann in bakom Kuemper via den högra stolpen.

Det klingade till så alla i arenan kunde höra det.

Colorado fick ett gratismål

Lightning hade på nytt ledningen med ett mål när den andra pausen kom.

Colorado fick ett gratismål drygt två minuter in i den tredje perioden när ett skott från Cale Makar räddades av Vasilevskij, men returen tog på Tampabacken Erik Cernaks skridsko och ändrade riktning, så att pucken gick in mellan benskydden på Vasilveskij.

Cernak var uppvaktad av Nichushkin och denne fick först fullträffen på sitt konto, men det rättades till och Makar registrerades som målskytten.

Resten av den tredje perioden gick i ett rasande tempo med chanser åt båda hållen.

Mikhail Sergasjev sköt i stolpen med tolv minuter kvar och där hade Kuemper inte en aning om var pucken tog vägen, men till sin lycka kunde han se den studsa högt i luften och utom räckhåll för Tampaspelarna.

Hedmans 16:e assist 

Skotten var 35–23 i Colorados favör med tio minuter kvar och här stod matchen verkligen och vägde.

Precis som så många gånger tidigare satte Nikita Kutjerov fart på en attack för Lightning, som slutade med att Ondrej Palat omarkerad framför kassen kunde skjuta 3–2.

Kuemper trodde att han hade stoppat skottet, men pucken gled in mellan benskyddet på honom och Coloradomålvakten hjälpte till med att få in den över mållinjen med sitt högra bakben.

Victor Hedman var den som spelade fram Palat i sista skedet. Det var svenskens 16:e assist och 19:e poäng på 22 matcher i årets Stanley Cup.

När Colorado drog på sig en utvisning med för många spelare på isen när drygt tre minuter återstod kunde Tampa Bay spela av matchen och inkassera första bortavinsten under den här finalserien.
Se höjdpunkterna från den femte finalen