På väg mot jätteskräll efter ny överraskning

Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Tredje raka segern över favorittippade Winnipeg Jets.

Nu är Montreal Canadiens bara en vinst från att nå semifinalen i Stanley Cup.

Efter två bortasegrar fick man på söndagen ta emot 2500 fans hemma i Bell Centre och gjorde ingen besviken efter att ha levererat en 5-1-seger.

– Det var riktigt kul att komma hem och spela. Med fans i arenan blir allt så mycket roligare, speciellt på hemmaplan, säger Erik Gustafsson till SportExpressen.

Efter segern i det sjunde och avgörande mötet med Maple Leafs i åttondelsfinalen förra måndagen åkte Canadiens direkt från Toronto till Winnipeg för att köra igång kvartsfinalserien med två matcher där.

Så nattens match var den första hemma i Montreal på mer än en vecka.

Och nu har Canadiens skaffat sig slagläge. Man har ena skridskon i semifinalen och kan slå ut Winnipeg natten till tisdag, svensk tid.

– Spelar vi som vi har gjort och minimerar våra misstag i egen zon, så kommer det att bli tungt för dem. Vi måste bara fortsätta att göra det vi gör bra. Sätta press på deras backar, ligga tajt och komma med fart. Jag tycker att vi gjorde det bra idag, men vi måste fortsätta att spela pucken. Det är vi bra på. Gör vi det så tror jag att det blir svårt för dem att komma tillbaka, säger Erik Gustafsson.

Montreal hade kontroll över händelserna hela matchen i det här tredje mötet.

Veteranen Corey Perry, som var med och tog Dallas till final i Stanley Cup ifjol och var på waivers inför den här säsongen, inledde målskyttet med sitt 1-0-mål redan efter knappt fem minuters spel.

Montreal ökade ledningen

Perry kom ut bakom kassen och höll undan Jetsforwarden Andrew Coop innan han skickade in pucken vid den bortre stolpen förbi en skymd Connor Hellebuyck.

Montreal ökade på till 2-0 (Artturi Lehkonen) och 3-0 (Joel Armia) i mittenperioden innan Adam Lowry kunde spräcka Carey Prices nolla och reducera till 1-3 med två minuter kvar av perioden.

Men närmare än så kom inte hemmalaget.

Nick Suzuki ökade på till 4-1 i powerplay efter 8.52 minuter av den tredje perioden och i slutminuterna kunde Armia fastställa slutresultatet i tom kasse i numerärt underläge.

Armias 3-0-mål kom också i numerärt underläge när Canadiens dödade en utvisning.

Så Montreal har skaffat sig övertaget med tre raka segrar och har nu fyra matcher på sig att ta den fjärde och avgörande vinsten för att avancera till nästa runda i Stanley Cup.

– Jag kan säga så mycket att vi inte vill hoppa på ett flyg och åka tillbaka till Winnipeg igen. Det blir en tuff match imorgon. Men roligt, säger Erik Gustafsson.